Kde je nejlepší založit startup? Česko je pro založení firmy zemí zaslíbenou
Kde je nejlepší založit startup? V Estonsku, Nizozemsku, Velké Británii nebo ve Finsku? Omyl. Možná byste to nečekali, ale je to Česko. Foto: Productboard

Kde je nejlepší založit startup? Česko je pro založení firmy zemí zaslíbenou

3. dub 2023 Ondřej Černý 4 min

Česká republika vzešla jako vítěz ze srovnání padesáti zemí ve kterých je zajímavé v roce 2023 založit startup. Business Name Generator (BNG) se ve své analýze zaměřil na nejrůznější aspekty, které se týkaly i míry zdanění, hrubého domácího produktu země nebo nákladů na rozjetí vlastního byznysu. Za vítězným Českem se na pomyslných stupních vítězů umístilo Finsko a Švédsko.

Kromě standardních ekonomických kritérií se studie BNG zaměřila také na měkké faktory. Zkoumala se tak například kvalita života a míra štěstí v dané zemi, aby se zjistilo, ve které z nich žije nejvíce spokojených zaměstnanců. Právě pocit jejich naplnění napomáhá zvyšovat produktivitu práce a ekonomický růst dané země.

V ČR nižší daně, ale i kvalita života

Na základě nejrůznějších ekonomických a sociálních metrik ze srovnání pěti desítek různých států vítězně vzešla Česká republika. Výhodou se stala jak poměrně nízká daňová zátěž (19 procent), tak také ve srovnání se státy západní Evropy stále nízká míra průměrné mzdy. Tyto dvě metriky jsou v komparaci s ostatními státy velmi zajímavé.

Hůře už si Česko stojí v kvalitě života, kde jsou před námi jak Finsko a Švédsko, tak také Estonsko, Velká Británie, Nizozemsko nebo Rakousko. Náklady na založení startupu odpovídající v ČR 1,1 procentu hrubého národního důchodu sice také nejsou z nejvyšších, ale jak ve Finsku (0,7 %), tak také ve Švédsku (0,5 %), Estonsku (1,0 %) nebo na Slovensku (1,0 %) jsou nižší. Nulové jsou ve Velké Británii, naopak v Nizozemsku (4,0 %) nebo v Rakousku (4,7 %) jsou výrazně vyšší.

Už jsme si odvykli vídat Česko před státy ze Skandinávie. O to víc potěšitelné je to v oblasti zakládání startupů (Foto: Business Name Generator)

PŘEČTĚTE SI: Muž, vysokoškolák, absolvent informatiky. Tak vypadá profil nejčastějšího zakladatele startupu u nás

Estonský paradox

V regionu střední Evropy se za Českou republikou umístilo Estonsko a Slovensko. Zatímco ve výši HDP je Estonsko na 98. místě světového žebříčku, v nejrůznějších průzkumech zaměřených na startupové prostředí se pravidelně umisťuje na předních příčkách. Jeho čtvrté místo v žebříčku BNG je do značné míry dáno nízkou průměrnou mzdou v zemi, která je o třetinu nižší než v Česku, stejně tak jako náklady nezbytnými na založení firmy. Naopak průměrné měsíční životní náklady v zemi dosahují téměř výše nákladů ve Švédsku, jehož HDP je však výrazně vyšší. Estoncům pak ve srovnání se Švédy zbývá pouze malý disponibilní příjem, který mohou dále využít.

První pětku nejvíce atraktivních států pro založení startupu uzavírá Slovensko. Náklady na pracovní sílu jsou někde v půli cesty mezi Českem a Estonskem, náklady na založení firmy jsou srovnatelné. Výhodou našich východních sousedů jsou poměrně nízké životní náklady. Slovensko je po Portugalsku druhou nejdostupnější zemí v první desítce nejzajímavějších startupových destinací.

Třetinové Portugalsko

Naši jižní sousedé z Rakouska zájemce o založení startupu odrazují poměrně vysokým zdaněním (25 procent), které je mezi TOP 10 státy třetí nejvyšší. Prodraží se zde i založení firmy (4,7 procent hrubého národního důchodu), které je v první desítce dokonce nejvyšší. K výhodám země naopak patří vysoká míra kvality života a míra pocitu štěstí, kterou tamní obyvatelé vykazují.

Pokud je pro zakladatele zásadní kvalita života, pak není lepší volby než s podnikáním začít v Nizozemsku. Podporuje to i skutečnost, že hned po Finsku se země může pochlubit druhým nejvyšším skóre pocitu štěstí. Výraznou nevýhodou ve srovnání především se státy střední Evropy jsou personální náklady. Průměrný plat v zemi je víc než jednou tak velký než v ČR a také míra zdanění právnických osob je výrazně vyšší. Vůbec nejvyšší zdanění je v Portugalsku, kde firmy státu na dani odvádí 31,5 procent, což je o 12,5 procent více než v České republice.

VÝSLEDKY PRŮZKUMŮ STARTUPJOBS JEDNOTLIVÝCH OBORŮ


STARTUPISTA --> Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek


VÝVOJÁŘ --> Vývojáři si platově polepšili. Skoro polovina jich pracuje plně na dálku


IT --> Pracovníci v IT si vydělají až 114 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem


MARKETÉR --> Téměř třetina marketérů hledá práci. Ti juniorní si platově pohoršili


OBCHODNÍK --> Méně hledají práci i chodí do kanceláře. Platy seniorních obchodníků vyrostly o více než 15 tisíc


ADMINISTRÁTOR --> Typický administrátor pracuje v kanceláři. Říká si až o 51 tisíc korun měsíčně


ANALYTIK --> Praha, VŠ a 66 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typickém analytikovi ze startupu?


KREATIVEC --> Více než třetina kreativců aktivně hledá práci, většina z nich je otevřená novým příležitostem


SENIOR MANAŽER --> Seniorní manažeři dostali přidáno, přesto na své současné pracovní pozici nelpí


BENEFITY --> Nejžádanější benefit ve startupech je flexibilita, druhý je home-office


DŮVOD KE ZMĚNĚ --> Kvůli vyšší mzdě by změnila práci většina startupistů. Motivující je pro ně i kariérní posun


HOME OFFICE --> Zaměstnanci startupů vs. home-office: nejvíce z domova pracují vývojáři a kreativci

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články