PRŮZKUM: Téměř třetina marketérů hledá práci. Ti juniorní si platově pohoršili

PRŮZKUM: Téměř třetina marketérů hledá práci. Ti juniorní si platově pohoršili

28. lis 2022 Anna Jurečková 4 min

Pracuje na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek, je otevřený novým příležitostem a jeho zkušenosti v oboru dosahují šesti let. Profil typického marketéra se od minulého roku příliš nezměnil. K posunu došlo v oblasti platů a home-office. Více se dočtete v dalším díle každoročního průzkumu, který mapuje pracovní situaci startupistů.

Téměř třetina marketérů hledá práci a většina je otevřena novým příležitostem. Podle každoročního průzkumu mezi uživateli StartupJobs se 66,6 procenta z nich v posledním půl roce přihlásilo na nějakou pracovní nabídku. Šetření se zúčastnilo dohromady 1400 respondentů, mezi nimi 216 z marketingového oboru.

V tomto ohledu se situace na startupovém marketingovém trhu od minulého roku příliš nezměnila. To ale neplatí o průměrných měsíčních mzdách. Seniorní marketéři si meziročně polepšili zhruba o čtyři tisíce, v průměru si teď přijdou na každý měsíc na 64 846 korun. Zároveň je to však o 11 tisíc méně, než o kolik si marketéři v průměru říkají.

Středně zkušený pracovník v marketingu si průměrně vydělá 47 597 korun. Mediorní pozice průzkum StartupJobs reflektoval poprvé, chybí proto srovnání s minulými lety. Překvapivá je výše mzdy u juniorů, ta totiž v porovnání s rokem 2021 klesla z 36 764 na 35 104 korun.

Občasné chození do kanceláře vede nad full-remote režimem

Prim v marketingu stále hrají hlavní pracovní poměr a plný úvazek. U preferencí práce na živnostenský list lze dokonce v čase pozorovat klesající tendenci. Minulý rok volilo spolupráci jako OSVČ 42,2 procenta zúčastněných, letos pouze 35,3 procenta. Ubylo zároveň těch, kteří částečný úvazek kombinují s vlastními projekty.

K menšímu posunu pak došlo v oblasti docházení do kanceláře. Minulý rok chodila více než třetina zpovídaných do kanceláře každý den, letos tuto možnost zaškrtlo pouze 21,8 procenta. Režim full-remote preferuje 30,1 procenta (loni 28,1 procenta) a nejoblíbenější variantou je – na rozdíl od vývojářů a IT pracovníků, u kterých vede celotýdenní práce z domova – docházení na pracoviště jednou až dvakrát týdně s podílem 36,6 procenta (loni 25 procent).

Jaký je typický marketér?

Profil lidí pracujících v marketingu se oproti minulým ročníkům příliš nezměnil. Stále platí, že typický marketér ve startupu pochází z Prahy (69 procent), je mu mezi 26 a 35 lety (55,4 procenta) a má nejčastěji vysokoškolské magisterské vzdělání (36,3 procenta).

V oboru má šest a více let zkušeností (43,3 procenta) a zpravidla pracuje nebo hledá práci jako marketingový specialista, odborník na sociální sítě, marketing manager, specialista online marketingu nebo copywriter.

Marketéři, kteří se zapojili do průzkumu, mění zaměstnání zhruba každé dva až tři roky (41 procent) nebo jednou za pět a více let (37,7 procenta). Změnu práce by zvažovali nebo zvažují kvůli vyšší mzdě či kariérnímu posunu a při hledání dávají přednost vlastnímu aktivnímu hledání nabídek (62,6 procenta).

Čím dál větším tématem je uvedení finanční odměny v inzerátu. Zatímco v roce 2020 byla informace o výši platu důležitá pro 81,3 procenta respondentů, minulý rok to bylo 84,4 procenta a letos dokonce 90,7 procenta.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články