PRŮZKUM: Nejžádanější benefit ve startupech je flexibilita, druhý je home-office
Průzkum StartupJobs ukázal nejvíce oceňované zaměstnanecké benefity ve startupech. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Nejžádanější benefit ve startupech je flexibilita, druhý je home-office

30. led 2023 Anna Jurečková 2 min

Startupisté z benefitů nejvíce oceňují flexibilitu, home-office, remote, podporu sportu a více dovolené. Vyplývá to z průzkumu kariérního portálu StartupJobs, který proběhl minulý rok na podzim. Zúčastnilo se ho 1400 zaměstnanců či uchazečů o práci ve startupech.

Poprvé po třech letech na prvním místě nejvíce oceňovaných benefitů není home office, v roce 2022 nejvyšší příčku obsadila flexibilita (44,4 procenta). Dává to smysl, varianta zahrnuje totiž časovou rovinu, ale i místo práce a úvazek. Práce z domova se posunula na druhé místo (29,7 procenta). To signalizuje, že ani po měsících pandemie, kdy byla fyzická nepřítomnost v kanceláři mnohdy nutností, se home-office startupistům neomrzel.

V žebříčku preferovaných benefitů následuje remote (23,2 procenta), podpora sportu (20,9 procenta), více dovolené (19,9 procenta) a stravenky (15,3 procenta).

V rámci první šestice oproti ročníkům 2019, 2020 a 2021 k žádným zásadním změnám nedošlo, měnilo se pouze pořadí a letos poprvé se mezi prvními objevila právě možnost práce na dálku, například ze zahraničí.

Na atraktivitě ztratily benefity, jako jsou firemní auto, sick days, penzijní nebo životní pojištění a cafeterii. Naopak se zvýšil zájem o občerstvení a kávu na pracovišti, firemní akcie a finanční benefity (bonusy, 13. a 14. plat a vyšší odměna).

Celkově na seznamu oproti předchozím průzkumům přibyla na seznamu benefitů terapie. Sice zatím patří mezi ty méně oceňované, to je ale svým způsobem dobrá zpráva.

Novinkou je také podpora rodiny, jako například školka či rodinné akce. Obojí potvrzuje rostoucí trendy na trhu práce, kterými jsou zakládání firemních dětských skupin a zvyšující se zájem zaměstnavatelů o psychickou pohodu svých podřízených.

PŘEČTĚTE SI: Návratnost z rodičovské je 40 procent, upozorňuje projekt Sto skupin. Firemními školkami ji chce zdvojnásobit

PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články