PRŮZKUM: Seniorní manažeři dostali přidáno, přesto na své současné pracovní pozici nelpí
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického manažera. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Seniorní manažeři dostali přidáno, přesto na své současné pracovní pozici nelpí

9. led 2023 Anna Jurečková 4 min

Seriál jednotlivých startupových oborů, který vychází z každoročního šetření kariérního portálu StartupJobs, uzavírá profil manažerů. Průzkumu se zúčastnilo dohromady 1400 zaměstnanců nebo uchazečů o práci ve startupech. Z toho 141 respondentů pracuje nebo hledá práci v oblasti managementu. Jací jsou typičtí manažeři, jak hledají práci, kolik berou a kolik času tráví v kanceláři?

Po několikaletém klesání si manažeři v roce 2022 konečně platově polepšili. Alespoň tedy ti seniorní. V průměru si měsíčně vydělají 106 tisíc korun, což je o čtvrtinu více než předchozí rok. Na druhou stranu je to ale pořád o 20 tisíc méně, než kolik požadují.

Hůře jsou na tom juniorní manažeři. Zatímco v roce 2021 brali průměrně 47 838 korun, o rok později to bylo jen 43 283. Každoroční průzkum StartupJobs se poprvé zaměřil také na středně zkušené zaměstnance, mediory. Jejich měsíční výdělek dosahuje až 62 tisíc korun.

Právě seniorních manažerů byla v průzkumu většina – 64,5 procenta. Za méně zkušené zaměstnance, respektive kandidáty se označilo jen 9,2 procenta. Nejčastěji mají přes deset let praxe. V oboru, ve kterém pracují nebo hledají práci, potom šest a více let.

To se lehce odrazilo i ve věkovém rozpětí. Zatímco u ostatních oborů byla nejsilnější skupina 26 až 35 let, u managementu tvoří 41,8 procenta ti, kterým je 36  let a víc.

Více než čtvrtina manažerů aktivně hledá novou práci

Práci má aktuálně většina zapojených manažerů a manažerek, 28,4 procenta z nich nicméně aktivně hledá nové zaměstnání. Další více než polovina navíc uvedla, že je otevřena novým pracovním příležitostem. 61 procent respondentů se potom v uplynulém půl roce přihlásilo alespoň na jednu pracovní nabídku.

Nejčastější důvody případné změny zůstávají napříč obory víceméně stejné – vyšší finanční ohodnocení, zajímavý zaměstnavatel či obor firmy, kariérní posun. Práci manažeři mění nejčastěji každé dva až tři roky (41,4 procenta), jednou za pět let (22,9 procenta) nebo méně často než jednou za pět let (24,3 procenta).

Project manager z Prahy

A jaký je profil typického manažera? Když vezmeme v potaz nejčastější odpovědi, podle získaných dat pracuje z Prahy a Středočeského kraje (48,9 procenta), má vystudovaný magisterský stupeň vysoké školy (42,6 procenta) a zastává pozici project managera.

Preferuje spolupráci na hlavní pracovní poměr a na plný úvazek. Práci v režimu full-remote příliš neholduje, radši do práce dochází fyzicky, ať už každý den nebo párkrát do týdne.

V otázkách formy spolupráce a docházení do kanceláře jdou zaměstnanci z managementu trochu proti nejvýraznějším trendům pracovního trhu posledních let. U mnoha ostatních oborů, kterými se průzkum StartupJobs zabýval, spolupráce na živnostenský list klasickému úvazku zdatně konkuruje. A i v případě home-office jsou preference u ostatních viditelně vyšší.

Manažery mají šanci ulovit headhunteři

Přístup manažerů nabízí odlišný postoj i v oblasti způsobu hledání zaměstnání. Zatímco všichni ostatní startupisti zaškrtli možnost zprostředkování práce přes headhuntery nebo personální agenturu jen v jednotkách procent, manažeři tuto cestu nezavrhují. Přiklání se k ní téměř pětina z nich.

Nechat se oslovit přímo zaměstnavatelem preferuje 36,7 procenta respondentů. I v tomto případě je preference této varianty u marketérů, kreativců, programátorů nebo obchoďáků nižší. Stejně jako v ostatních oborech i v oblasti managementu nicméně vede vlastní vyhledávání pracovních nabídek.

Uvedení finanční odměny v pracovní nabídce považuje za důležité 82,3 procenta účastníků. 22,7 procenta z nich dokonce uvedlo, že by se na inzerát bez uvedené mzdy nepřihlásilo.

PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přineseme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články