Text a SEO napíše AI, ale nikdo to nepozná. Slovenský startup iERP má nástroj, který je imunní vůči všem detektorům
Startup iERP.ai založili v roce 2019 Dušan Korčák a Jozef Baláž.

Text a SEO napíše AI, ale nikdo to nepozná. Slovenský startup iERP má nástroj, který je imunní vůči všem detektorům

15. kvě 2023 Pavla Skřivánková 8 min

Webová platforma, která za vás vytvoří SEO optimalizovaný článek během několika minut a na jakékoliv téma. To je Blog Assistant, novinka slovenského startupu iERP, které se žádný z AI detektorů obsahu na trhu jen tak na kobylku nedostane. Obsah vygenerovaný tímto nástrojem je totiž pro detektory AI zatím jako jediný na světě nerozpoznatelný od tvorby člověka. Cílem je ušetřit kreativcům, blogerům a reklamním agenturám čas na psaní textů, a zároveň jim poskytnout záruku, že generované články nebudou identifikovány coby dílo umělé inteligence.

Startup iERP.ai, který vznikl v roce 2019, patří na Slovensku k nejinovativnějším firmám. Hlavní myšlenkou bylo již od začátku zpřístupnit umělou inteligenci a strojové učení společnostem, které mají dostatek dat, ale neví, jakým způsobem je využít. „Nejdříve jsme se zaměřovali na velké korporace, k našim klientům patřila například Coca-Cola nebo velcí hráči v Turecku a Spojených arabských emirátech,“ uvádí spoluzakladatel a generální ředitel startupu Dušan Korčák. To se však změnilo minulý rok s nástupem konverzačních modelů AI, jako je ChatGPT od společnosti OpenAI.

Nová šance pro kreativce a vytížené reklamní agentury

„Viděli jsme v tom obrovskou příležitost, jak využít naše znalosti, které v dané problematice máme, a novou technologii ChatGPT. Uvědomovali jsme si, že je to velmi účinný nástroj, který by mohl pomoci spoustě uživatelů v každodenním životě,“ vzpomíná Dušan Korčák. Krátké texty si podle něj dokáže ve většině případů vygenerovat každý sám. „Pokud ale potřebujete napsat dlouhý text, který má hlavu a patu, narazíte při použití ChatGPT na limity. Proto jsme se rozhodli, že náš potenciál zužitkujeme a pomůžeme lidem, kteří potřebují psát delší články, ale nemají k tomu potřebné schopnosti.“

V současnosti tak startup cílí na střední a malé podniky, mikropodniky a běžné uživatele, ať už v rámci uživatelské podpory, marketingu, prodeje nebo optimalizace byznysu. „Naše cílová skupina jsou kreativci z nejrůznějších odvětví. Může to být bloger, kterému chybí k psaní článků potřebná inspirace, nebo reklamní agentura, která musí v časovém presu vytvářet pro své klienty velké množství obsahu,“ vyjmenovává Dušan Korčák.

Platformě Blog Assistant předcházel nástroj určený původně k predikci prodejů v korporátech, který začal startup posléze poskytovat menším podnikům. Druhý byl nástroj SEO Assistant, který automaticky provádí SEO audit a doporučí firmám, jak si zoptimalizovat svoje webové stránky, aby byly více SEO friendly. Vývoj tohoto produktu, od nápadu přes design až po první platící zákazníky, trval pouhých 6 týdnů. Pak následoval samotný Blog Assistant, který vznikal 8 až 10 týdnů. Nástroj pohání nejnovější model GPT-4.

Takto rapidní vývoj umožnila firemní SaaS platforma (software jako služba) Nostradamus.cloud, do níž se dají integrovat různé nástroje využívající AI. „Nostradamus.cloud jsme vyvinuli pro naše interní účely přesně z toho důvodu, abychom dokázali velmi flexibilně vytvářet nové produkty podle odbytu, poptávky zákazníků a vůbec samotného trhu. Umožňuje nám posouvat se velmi rychle vstříc novým výzvám, které trh přináší,“ představuje Dušan Korčák výhody platformy.

Spočívá to v tom, že se dokážeme připojit na jakékoliv externí zdroje pomocí API (rozhraní pro programování aplikací), tudíž jak na ChatGPT, tak Bard od Googlu, či jakýkoliv jiný velký AI model. Dokonce se můžeme napojit i přímo na výpočtovou sílu konkrétních dodavatelů, a pracovat tak v pozadí se samotným řešením strojového učení.“

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence s ambicí ovládnout a zničit lidstvo. ChaosGPT reálnou hrozbu nepředstavuje

Psaní textů až 20krát rychleji

Jak ukázal nedávný výzkum, napsání běžného článku o 2500 slovech nebo příspěvku na blogu od základu průměrnému autorovi článku obvykle zabere i s rešerší v průměru šest deset hodin. To znamená, že běžný bloger, který potřebuje publikovat tři SEO články týdně, stráví psaním 18 až 30 hodin či více. Za největší výhodu nástroje Blog Assistant proto Dušan Korčák považuje úsporu času. „Reálně uspoříme pisatelům až 95 procent času, které by strávili nejen samotným psaním, ale i rešerší, procházením dostupných dat a průzkumů, přípravou a tvorbou osnovy. To vše udělá umělá inteligence místo nich.“

Jak Dušan Korčák zdůrazňuje, Blog Assistant nemá ambice nahradit lidské tvůrce obsahu, ale dát příležitost i těm, kteří musí SEO články, blogy či texty na webové stránky psát, ačkoliv na to „nemají buňky“. „Typicky to může být třeba šikovný obchodník, který je pro svou pozici plně kvalifikovaný, ale chybí mu talent na psaní a neví, jak vytvářet články optimalizované pro vyhledávače a zviditelnit svůj e-shop,“ popisuje. „Některé firmy si zase nemohou dovolit z důvodu nedostatku času, kapacity nebo prostředků, či kombinací všech tří uvedených vůbec využít služby copywriterů a agentur. Blog Assistant a podobné nástroje jim otevírají nové možnosti.“

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence je skvělý pomocník. Člověk jí může zadat pokyny a ona vytvoří požadované dílo. Problém ale nastává v okamžiku stanovení autorských práv

Kvalitní SEO optimalizovaný obsah do pěti minut

A jak to celé funguje? „Velmi jednoduše,“ říká Dušan Korčák. „Jediné, co musí uživatel udělat, je zadat téma, o kterém má článek být, a zvolit počet slov. Zbytek je automatický.“ Systém nejdříve vygeneruje nejrelevantnější SEO optimalizovaná klíčová slova.Když je uživatel s klíčovými slovy spokojený, může je ponechat, anebo si je může ještě sám upravit podle sebe,“ doplňuje.

Dalším krokem je osnova článku. „Umělá inteligence vytvoří logickou strukturu a základní kostru článku, kterou si může uživatel opět dle libosti přizpůsobit svým představám, buď pořadí jednotlivých bodů přehodí, přidá nové, nebo nějaké smaže,“ přibližuje. A pak zbývá jen posledním krok, hotový článek. Tento proces trvá podle Dušana Korčáka od 30 sekund do 5 minut, v závislosti na vytíženosti sítě a délce článku. Systém nabídne pět návrhů titulků a dvě různé verze článku, ze kterých si uživatel může vybrat ty, které mu nejvíce sedí. „Finální obsah je pak téměř vždy nakonec upravený člověkem, ale bavíme se už jen o drobných finálních korekturách v řádu pár minut,“ dodává Dušan Korčák.

Kromě toho využívá platforma externí fotobanku Pixabay, takže si může uživatel vyhledávat obrázky přímo v ní. „Nemusí po nich tedy složitě pátrat po internetu, ale má je pěkně na jednom místě. Navíc jsou 100 percent Royalty-Free, což znamená, že je lze použít na jakékoliv komerční účely. Jediné, co s nimi nemůže zákazník dělat, je dále předávat,“ podotýká Dušan Korčák a vyzdvihuje také přívětivý cenový model, kdy jeden článek o délce až 4000 slov se rovná jeden blogový kredit, jehož cena začíná na 65 korunách. Uživatelé si tak kupují blogové kredity (které neexpirují) a v závislosti na tom, kolik si jich koupí, se jim snižuje celková cena.

Hra na kočku a myš

Obsah vytvořený nástrojem Blog Assistant je první na světě, který není detekovatelný žádným z detektorů obsahu AI dostupných na trhu. Pokud to zjednodušíme, jsou tyto detektory založeny na tom, že hledají v textu vzorce, indikující, že text byl vygenerován umělou inteligencí. V případě článků generovaných pomocí Blog Assistant se jim to nepovede, protože firma používá vícevrstvou strukturu algoritmu pro zpracování přirozeného jazyka (kombinace různých faktorů, jako jsou synonyma, slovosled, skladba vět). To znamená, že struktura a styl jednotlivých článků se liší, a to detektorům znesnadňuje jejich identifikaci jako automatizovaného obsahu.

Blog Assistant tímto způsobem umožňuje vytvářet obsah nerozpoznatelný od člověka. Tato funkcionalita je dle slov Dušana Korčáka vysoce ceněná. „Vítají ji například reklamní agentury, které si nepřejí, aby články, které takto připravují pro své zákazníky, byly označené jako dílo umělé inteligence.“

Úlohou nástrojů pro detekci je rozpoznat obsah, který napsala umělá inteligence, zatímco naší úlohou je takový obsah zamaskovat, aby vypadal jako napsaný od člověka,“ pokračuje Dušan Korčák. „Na obou stranách pracují na vývoji nesmírně chytří lidé, a je to tedy v podstatě nikdy nekončící hra, kdo bude mít navrch. Je to oblast, kde se nedá říct, že co platí dnes, bude i zítra. Všechno se dá nějakým způsobem prolomit a vymyslet.

„Aktuálně jsme na vrcholku pyramidy my, což nás velmi těší,“ prozrazuje. „Před dvěma týdny jsme vyvinuli novou maskovací verzi, protože tu starší už dokázaly některé detektory odhalit. Snažíme se být v této hře na kočku a myš napřed, a daří se nám to, náš data science tým pravidelně monitoruje nejznámější detektory na trhu a jsme stále ve střehu.“

Anglická verze platformy byla spuštěna začátkem března, česká a slovenská v půlce dubna. Za tak krátkou dobu používá Blog Assistant 2 750 uživatelů a jejich počet každým dnem roste. „Je to skvělý výsledek a neklamný důkaz toho, že děláme něco dobrého. Zákazníci si chválí jak kvalitu vygenerovaných textů a zvýšení viditelnosti ve vyhledávačích, tak i nedetekovatelnost,“ říká Dušan Korčák.

Většina uživatelů je ze Spojených států amerických, západní Evropy a Austrálie, na Slovensko a Česko připadá cca 10 procent. Jak Dušan Korčák uvádí, je pro rok 2023 v plánu pokračovat lokalizací softwaru do více jazyků. „Uvažujeme hlavně o němčině, španělštině a portugalštině, protože mají masivní objem potenciálních zákazníků.“  Z tohoto důvodu je letos pro startup klíčové získat investici. „Potřebujeme kapitál, abychom naše produkty mohli uživatelům na globálním trhu zpřístupnit,“ zmiňuje. Kromě toho by startup finance využil k co nejrychlejšímu rozvoji dalších plánovaných funkcionalit.

Během května bude na platformě k dispozici také překladač do 30 jazyků a do konce roku se pak postupně objeví celá řada dalších funkcí. Jednou z nich bude funkcionalita na parafrázování umělé inteligence, respektive maskování obsahu další vrstvou algoritmů, které text ještě více polidští. To podle Dušana Korčáka otevře startupu další možné cesty spolupráce. „Článek ani nebude muset být generovaný přímo u nás, ale jakýmkoliv jiným nástrojem. Pak bude stačit přijít za námi s tím, že je potřeba ho proměnit v obsah „psaný člověkem.“ K připravovaným změnám patří také integrace do blogových platforem, jako jsou WordPress nebo Medium, a vytvoření dalšího nástroje pro kreativce s názvem Social Media Assistant, který z článků vygeneruje příspěvky na sociální sítě.

PŘEČTĚTE SI: Umělá inteligence bude mít společenské důsledky. Mladí lidé ve formativním věku zpohodlní, varuje vizionář Neff

Když AI halucinuje

Jelikož jako základní hnací motor využívá startup model GPT-4, vytrénovaný na datech do konce roku 2021, naráží na obecné limity, které tato technologie má. A tak vám například článek o tom, kdo vyhrál volby v roce 2022, nenapíše. „Přesto je 98 procent případů užití, které se týkají všeobecného života, pokryto,“ vysvětluje Dušan Korčák.  „Problém je spíše to, že AI se snaží tazatele ve zbylých dvou procentech případů nějakým způsobem uspokojit, a může si začít vymýšlet.“ Pro tento jev se vžilo označení AI halucinace. Uživatel se tak může dočkat výstupů, které mohou znít věrohodně, ale jsou buď fakticky nesprávné, nebo nesouvisejí s daným kontextem.

„Tohle je zatím slabé místo umělé inteligence, a proto budeme také intenzivně pracovat na ověřování pravdivosti faktů v článcích generovaných AI. Představa je taková, že to odhalí nesprávnou odpověď, a pokud možno provede opravu. Očekáváme ale také, že tato limitace GPT-4 do budoucna zmizí,“ nastiňuje Dušan Korčák.

Budoucnost umělé inteligence vidí podnikatel optimisticky. „Samozřejmě se teď často probírá riziko, že umělá inteligence vezme lidem práci. Na druhou stranu se zase otevírá a bude otevírat spoustu nových pozic, které doteď neexistovali,“ predikuje. „Myslím si, že spousta lidí v marketingu a kreativě bude používat tyto nástroje jako podpůrné, nebo budou rekvalifikováni na jiná pracovní místa.“

Velký zájem a nadšené ohlasy prvních zákazníků nás těší. Momentálně připravujeme poměrně rozsáhlou marketingovou kampaň a naplno rozjíždíme vývoj nových funkcionalit. Naším cílem je dostat se na globálním trhu v rámci nástrojů pro tvorbu obsahu AI do první ligy,“ shrnuje Dušan Korčák na závěr plány startupu.

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články