Nafukovací balónek mění porodní realitu v Česku. S následky nástřihu se žena může potýkat celý život, říká zakladatelka Aniballu
Právnička a zakladatelka Aniballu Renata Zichová. Foto: Aniball

Nafukovací balónek mění porodní realitu v Česku. S následky nástřihu se žena může potýkat celý život, říká zakladatelka Aniballu

9. kvě 2023 Anna Jurečková 5 min

Ještě do nedávné doby byl rutinní nástřih během porodu brán jako běžná věc. Poslední roky ale zaznívá čím dál větší kritika této praxe – často k ní totiž dochází bez souhlasu rodičky, s problémy plynoucími ze zákroku se navíc některé ženy potýkají celý život. Umožnit ženám porodit potomka bez nástřihu nebo poranění se před více než deseti lety rozhodla právnička Renata Zichová a kromě své první dcery přivedla na svět také nafukovací balónek Aniball.

V roce 2022 byl více než třetině vaginálně rodících žen v Česku proveden nástřih hráze. Vyplývá to z analýzy Jak se rodí v českých porodnicích neziskové organizace Aperio. Procento sice v průběhu let postupně klesá (v roce 2018 to bylo 40,4 procenta), přesto jde stále o výrazně větší číslo, než by podle Světové zdravotnické organizace mělo být normou. Instituce Organizace spojených národů rutinní ani volitelné užití epiziotomie nedoporučuje u žen se spontánním průběhem porodu a už v roce 1996 publikovala studii, ve které uvádí, že podíl provedených nástřihů by se měl pohybovat okolo deseti procent.

Renata Zichová sice nástřih ani poranění během porodu své dcery Aničky před 13 lety nezažila, i tak ji ale vlastní zkušenost během těhotenství přivedla na nápad, který vyústil v založení značky Aniball a vznik pomůcky sloužící k nácviku vědomého uvolnění pánevního dna v kontextu s dechem. „Jak ve mně miminko začalo růst, začala jsem si uvědomovat, že jednoho dne bude taky muset ven. Je to úplně neznámá situace, do které přijdete poprvé v životě. Začala jsem více přemýšlet nad svým tělem a na nějakém fóru jsem se dozvěděla, že některé ženy cvičí se sexuální pomůckou – nafukovacím balónkem,“ říká.

Balónek si na základě sdílených zkušeností vystudovaná právnička také pořídila a učila se s ním napojit na vlastní pánevní dno a správně dýchat. A výsledkem bylo, že z porodu přestala mít strach a první dítě přivedla na svět zcela bez komplikací. „Koukali na mě tehdy v porodnici v Brně jak na mimozemšťana, nevěřili, že jsem prvorodička a komentovali to, že jsem přesně věděla, co mám dělat a jak je to možné,“ vzpomíná Zichová. Právě tehdy se z právničky stala podnikatelka, která v následující dekádě změnila život desetitisícům žen po celém světě.

Klepali si na čelo, jestli jsem se nezbláznila

Cesta to ale nebyla snadná. Nejdřív musela Renata Zichová vysvětlovat: Co Aniball vlastně je a jaká je jeho funkce. Podobných věcí totiž bylo na trhu málo a bylo potřeba přesvědčit nejen veřejnost, potenciální klientky, ale i odborníky. „Když někdo slyšel, že budu vyrábět silikonový balónek do pochvy, tak si řada lidí klepala na čelo, jestli jsem se nezbláznila,“ říká Zichová a dodává, že skepse byla zřetelná i na straně lékařů.

„Kvůli byrokracii a taky zkostnatělosti zdravotnictví trvalo minimálně tři roky vůbec ten produkt přivést na svět. Prodávat jsme začali na konci roku 2013,“ pokračuje. Dnes má Aniball na kontě více než 120 tisíc objednávek po celém světě a uvádí, že v Česku pomůcku používá deset procent těhotných žen.

Do světa balónku pomohly matky a porodní asistentky

Že Renata Zichová přišla s něčím, co na trhu chybělo, dokazuje i skutečnost, že se Aniball prodával sám. Respektive: prodávaly ho samotné matky a jejich zkušenosti. „Opět svoje zkušenosti sdílely na diskuzních fórech. Už nevím, jestli to bylo eMimino nebo Modrý koník, ale jedna diskuze se tak rozjela, že šlo i po několika letech o nejdelší vlákno. První roky jsem neplatila nic za reklamu, šlo to vlastní cestou,“ pokračuje.

Další kroky vedly poměrně logicky za porodními asistentkami. Právě ty nakonec Aniballu pomohly otevřít dveře do zdravotnické praxe a stát se odborníky uznávanou zdravotnickou pomůckou. Porodní asistentky a duly začaly produkt doporučovat svým klientkám, sbíraly jejich zkušenosti a rozšiřovali povědomí o v té době mýty opředeném růžovém nafukovacím balónku ze silikonu.

„Po letech si nás začali všímat i porodníci a odborníci. Přišlo jim zajímavé, jak ženy, které trénovaly s balónkem, rodí. Aniball si získal jejich zájem a někteří mě sami oslovili. Dnes máme v Česku takovou pozici, že jedna z otázek u příjmu do porodnice je, jestli dotyčná cvičila s Aniballem, popisuje Zichová.

PŘEČTĚTE SI: Na eMimino mnoho žen nechodí rádo, chyběla nám moderní platforma pro matky, říkají zakladatelky startupu Mamio

Aniball je revoluce

I přes překonání některých překážek, je situace v Česku pro Aniball v mnoha ohledech stále problematická. Od loňského roku platná legislativa ohledně reklamy na zdravotnické prostředky například značně reguluje manévrovací prostor pro propagaci nafukovacího balónku. „Jsou to klacky pod nohy, v jiných zemích taková omezení nejsou. Minulý rok jsem musela smazat 80 procent obsahu našich stránek a toho, co sdělujeme. Jako zdravotnický prostředek máme zakázáno dávat jakékoliv recenze doktorů, odborníků, fyzioterapeutů, porodních asistentek, veškeré pacientské příběhy. Zkrátka vše podstatné, co jsme za ty roky poctivě sbírali,“ uvádí Zichová.

K založení Aniballu vedla Renatu Zichovou vlastní zkušenost s porodem. Paradoxně pozitivní, nástřih nebo poranění nebyl její případ. A právě to chtěla zprostředkovat i ostatním ženám. Foto: Aniball

Se svojí firmou, která letos slaví deset let, tak aktuálně kouká především zahraničním směrem. Už teď má své zákaznice na Slovensku, v Anglii, Holandsku, Švýcarsku a nově také na Novém Zélandu a v Austrálii. Světlo světa nedávno spatřil také nový produkt – Aniball Inco. Jde o menší balónek, jehož primární cíl je prevence a léčba stresové inkontinence.

„Aniball je revoluce,“ dodává na závěr Renata Zichová. „Nejsem zcela proti nástřihu, ale je dobré si uvědomit, že to není jen o hojení po porodu. Lékaři mnohdy neřeší, jaký to může mít dopad na celkovou kvalitu života ženy a ženství. Související problémy jsou obrovské a často na celý život. Může to ovlivnit nejen milostný život, ale i zdánlivě nesouvisející věci jako třeba chronické bolesti hlavy nebo různé neurózy.“

PŘEČTĚTE SI: Psychické problémy žen v těhotenství a po porodu jsou stále tabu. Cestu z deprese nebo úzkosti pomůže najít aplikace

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články