PRŮZKUM: Pracovníci v IT si vydělají až 114 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického pracovníka v IT. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Pracovníci v IT si vydělají až 114 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem

21. lis 2022 Anna Jurečková 4 min

V novém díle seriálu o startupistech napříč obory si posvítíme na zaměstnance na nevývojářských IT pozicích. Od minulého roku klesl počet těch, kteří pracují pouze na dálku. Průměrná měsíční mzda poměrně výrazně vyrostla, u seniorních pracovníků na 114 tisíc korun. Co dalšího vyplynulo z průzkumu portálu StartupJobs?

Testeři, IT konzultanti, projektoví a produktoví manažeři, UX designéři, DevOps. To jsou nejčastější obory, ve kterých pracují (nebo hledají práci) zaměstnanci na nevývojářských IT pozicích. Jejich situace je podobná jako u vývojářů: Většina z nich má práci a novou aktivně nehledá. 38,7 procenta z nich vydrží v jednom zaměstnání dva až tři roky, 38,5 procenta pět a více let. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu mezi uživateli StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1400 respondentů, 365 z nich se označilo za pracovníka v IT.

Podle průzkumu pochází typický pracovník v IT z Prahy (70,7 procenta), dosáhl středoškolského vzdělání (43,8 procenta) a je mu mezi 26 a 35 lety (47,2 procenta). Má šest a více let zkušeností v daném oboru (43,8 procenta) a deset a více let zkušeností na pracovním trhu obecně (46,6 procenta).

36,7 procenta dotazovaných se považuje za seniorní zaměstnance, respektive kandidáty. Ti si v průměru přijdou na 114 462 korun měsíčně, což je o dvacet tisíc víc než minulý rok. U juniorních pracovníků je průměrné číslo na výplatní pásce o více než polovinu menší, tedy 40 168 korun. Průzkum StartupJobs poprvé zahrnul také mediorní startupisty, kteří si v průměru vydělají 59 649 korun, takže o třetinu více než junioři.

Počet IT pracovníků pracujících pouze z domova klesl

Oproti minulému roku se zvýšil počet těch, kteří preferují hlavní pracovní poměr (letos 64,1 procenta, loni 55 procent) oproti spolupráci jako OSVČ (letos 35,9 procenta, loni 45 procent). Naopak téměř stejné výsledky přinesla otázka na velikost úvazku – většina stále upřednostňuje plný úvazek, na druhém místě zůstává částečný úvazek kombinovaný s vlastními projekty a nejméně preferovanou variantou jsou i letos částečné úvazky pro více klientů.

K viditelným změnám došlo v tématech chození do kanceláře a práce z domova. V roce 2022 volí možnost práce v tzv. full-remote režimu 37,3 procenta IT pracovníků, kteří se účastnili průzkumu. Minulý rok to bylo o šest procent více. Oproti tomu vzrostl počet těch, kteří navštěvují kancelář jednou až dvakrát týdně, a to dokonce na dvojnásobek (letos 32,9 procenta, loni 16,6 procenta). Každodenní fyzická přítomnost v práci se potom týká 18,4 procent respondentů, minulý rok to přitom bylo 33,8 procenta.

A jak se IT pracovníci chovají při hledání práce? Více než polovina zúčastněných preferuje vlastní aktivní hledání nabídek a třetina se ráda nechá oslovit přímo zaměstnavatelem. Zprostředkování práce přes headhuntera nebo personální agenturu zaškrtlo pouze 8,3 procenta z nich. 28,5 procenta respondentů by nereagovalo na inzerát bez uvedené mzdy. Informaci o finanční odměně v pracovní nabídce považuje za důležitou většina. Pokud by zvažovali změnu práce, tak kvůli vyššímu finančnímu ohodnocení, zajímavému oboru firmy nebo kariérnímu posunu.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články