PRŮZKUM: Více než třetina kreativců aktivně hledá práci, většina z nich je otevřená novým příležitostem
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického kreativce. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Více než třetina kreativců aktivně hledá práci, většina z nich je otevřená novým příležitostem

2. led 2023 Anna Jurečková 4 min

V kontextu profilů ostatních startupistů je typický kreativec jediný, kdo preferuje spolupráci jako OSVČ. Nejmenší procento z nich zároveň uvedlo, že je se svojí současnou prací spokojeno. Novým pracovním příležitostem je otevřená naprostá většina – 91 procent. Vyplývá to z průzkumu kariérního portálu StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1400 respondentů, z toho 78 se označilo za kreativce.

Grafika, fotka, video, produkce a nebo product design. To jsou nejčastější oblasti, ve kterých se pohybují startupoví kreativci. Se svojí prací ale, zdá se, nejsou příliš spokojení. Více než třetina kreativců, kteří se zapojili do dotazníku StartupJobs, aktivně hledá nové zaměstnání a jen devět procent dotázaných uvedlo jasné “ne” na otázku, zda hledají novou pracovní příležitost. 64 procent se potom reálně přihlásilo na alespoň jednu nabídku v posledním půl roce.

V porovnání s IT pracovníky, marketéry, administrátory nebo analytiky tak vykazují nejmenší spokojenost právě kreativci. V charakteristických rysech ale příliš nevybočují. Stejně jako ostatní zaměstnanci startupů, i ti z tvůrčích odvětví pracují typicky z  Prahy a Středočeského kraje (83,3 procenta) a je jim mezi 26 a 35 lety (52,6 procenta). Co se týče dosaženého vzdělání, vede střední škola s maturitou (34,6 procenta), v těsném závěsu je vysokoškolské magisterské (33,3 procenta) a následuje bakalářské (29,5 procenta).

Kreativcům záleží na flexibilitě a možnosti práce na dálku

Většina (76,9 procenta) kreativců, kteří se zapojili do průzkumu, má aktuálně práci, ať už jde o hlavní pracovní poměr nebo spolupráci tzv. na IČO. V oboru, v němž pracují, mají nejčastěji šest a více let praxe. 39,7 procenta z nich se vnímá jako seniorní, zatímco třetina se označila za mediorní zaměstnance, respektive kandidáty.

Vyšší fluktuaci na kreativních pozicích naznačuje i dotaz na to, jak často obvykle mění práci. Skoro pětina odpověděla, že zhruba každý rok a další pětina jednou za pět let. Největší část (35,1 procenta) tvořila odpověď “zhruba každé dva až tři roky”. Změnu zaměstnání zvažují nebo by zvažovali zejména v případě příslibu většího platu, kariérního posunu, zajímavého oboru firmy, ale i pružnější pracovní doby nebo možnosti práce na dálku.

Že je práce na dálku pro kreativce důležitá, potvrzuje i další část průzkumu. 44,9 procenta respondentů zaškrtlo, že pracuje v režimu full-remote, tedy zcela z domova. 23 procent z nich preferuje navštěvovat kancelář jednou až dvakrát týdně, stejné procento zároveň dochází do kanceláře každý den.

Kreativci vychází z průzkumu jako jediní, u kterých převládla preference práce jako OSVČ (52,6 procenta) nad klasickým pracovním poměrem, i když jen o pár procent. Polovina z nich možná poněkud překvapivě pak upřednostňuje plný úvazek. 46,2 procenta kombinuje částečný úvazek s vlastními projekty.

Požadovaná vs. reálná mzda

Pokud jde o výši mzdy, srovnání s předchozími dvěma ročníky chybí, v roce 2019 si ale kreativec přišel v průměru na 46 750 korun měsíčně. V roce 2022 to bylo v případě seniorů o 27 procent více – 63 876 korun. Junioři vydělávali průměrně necelých 40 tisíc korun a medioři, na které se StartupJobs v rámci tohoto průzkumu zaměřil poprvé, 47 tisíc korun. Největší rozdíl mezi očekáváním a realitou dotazník zaznamenal u seniorních pracovníků, průměrná požadovaná mzda se u nich pohybuje skoro o deset tisíc výš než ta reálná.

PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přineseme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články