PRŮZKUM: Méně hledají práci i chodí do kanceláře. Platy seniorních obchodníků vyrostly o více než 15 tisíc
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického pracovníka na obchodní pozici. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Méně hledají práci i chodí do kanceláře. Platy seniorních obchodníků vyrostly o více než 15 tisíc

6. pro 2022 Anna Jurečková 4 min

Account manager s šestiletou zkušeností v oboru z Prahy. Tak si můžeme představit typického pracovníka ve startupu na obchodní pozici. Kolik vydělává a jak se změnily jeho preference v porovnání s předchozími lety? Dozvíte se v dalším díle tradičního průzkumu portálu StartupJobs.cz.

Poptávka po pracovních nabídkách mezi obchoďáky oproti minulým ročníkům klesla. Ukazují to data z průzkumu StartupJobs, do kterého se zapojilo 1400 startupistů, z toho 115 z obchodních oborů. Práci hledá jen čtvrtina z nich, zatímco minulý rok to bylo 40,5 procenta a předloni dokonce 46 procent. Na druhou stranu zcela spokojena je pouze pětina, ostatní zaškrtli, že jsou otevření novým příležitostem, ať už aktivně hledají, nebo ne.

Na nějakou pracovní nabídku se v posledním půl roce přihlásilo 65,2 procenta respondentů, to je o čtyři procenta méně než loni a o deset procent méně než v roce 2021.

Typický obchodník nejčastěji pracuje jako account manager, obchodní zástupce nebo v zákaznickém servisu, letos navíc v grafu přibyla varianta asistent marketingu. Má šest a více let praxe v oboru (45,2 procenta), celkem se na pracovním trhu pohybuje přes dekádu (49,6 procenta). 46,1 procenta dotazovaných se nicméně označilo za mediorní kandidáty.

Startupista pracující v obchodním odvětví zpravidla není přelétavý – zaměstnání mění jednou za pět nebo více let (46,9 procenta), popřípadě jednou za dva až tři roky (33 procent). Pochází z Prahy a Středočeského kraje, věkově spadá do kategorie 26 až 35 let (40,8 procenta), poměrně velká část (29,6 procenta) se ale pohybuje mezi 36 a 45 lety.

Co se týče vzdělání, 42,6 procenta zapojených obchoďáků má střední školu s maturitou, 27,8 procenta vysokoškolské magisterské vzdělání a 25,2 procenta bakalářské.

Seniorní obchodníci si platově polepšili, mzdy juniorů šly dolů

Průzkum se dále zaměřil na platové ohodnocení. Ze srovnání s daty z předchozích let vyplývá, že seniorní obchodní pracovníci vydělávají o víc než deset tisíc korun více než dřív. V průměru si přijdou na skoro 75 tisíc korun měsíčně. Mediorní zaměstnanci pak dosáhnou na podobnou částku jako senioři loni – 55 tisíc korun. Oproti tomu junioři si vydělají průměrně 35 508 korun, což je skoro o dva tisíce korun méně než v roce 2021.

Podívejte se na podrobnou tabulku, jak se mzdy a očekávání o mzdách vyvíjely v posledních čtyřech letech:

A jak se (ne)změnil vztah obchodníků k pracovním poměrům a docházení do kanceláře? K zásadním změnám nedošlo, k lehkým posunům ano. Hlavní pracovní poměr má pořád rozhodující slovo. Preferuje ho 64,3 procenta respondentů. To je o necelých šest procent méně než předloni. Plný úvazek zvolila také většina, konkrétně 75 procent. V porovnání s rokem 2020 vzrostly preference varianty částečného úvazku pro více klientů.

Necelá třetina účastníků průzkumu nejraději pracuje zcela z domova, to se od minulého roku nezměnilo. Frekvence docházení do kanceláře ale zaznamenala jistý pokles. 35,7 procenta lidí na obchodní pozici dochází do kanceláře jen jednou nebo dvakrát týdně. Oproti loňsku jde o nárůst o čtyři procenta. Každý den navštěvuje kancelář jen 23,5 procenta respondentů (loni 30,5 procenta).

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články