PRŮZKUM: Vývojáři si platově polepšili. Skoro polovina jich pracuje plně na dálku
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického vývojáře. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Vývojáři si platově polepšili. Skoro polovina jich pracuje plně na dálku

14. lis 2022 Anna Jurečková 4 min

Typický vývojář má střední školu s maturitou, šest a více let v oboru a práci moc často nemění. Výše platu se výrazně liší podle zkušeností, nicméně oproti minulým ročníkům průzkumu mzdy vývojářů vyrostly. Co dalšího víme o programátorech, kteří pracují nebo hledají práci ve startupech? Podívejte se na výsledky šetření pracovního portálu StartupJobs.cz, kterého se zúčastnilo 1400 respondentů, z toho 389 se označilo jako IT vývojář.

Na trhu chybí vývojáři, zaznívá často nejen ze strany startupů. Každoroční průzkum kariérního portálu StartupJobs.cz to do jisté míry potvrzuje – práci má 83,5 procenta dotázaných vývojářů, jinou aktivně nehledají (82,5 procenta) a v jednom zaměstnání vydrží často pět a více let (39,2 procenta). Na druhou stranu 67 procent z nich je otevřených nové pracovní příležitosti, zejména pokud by přinesla vyšší finanční ohodnocení.

Platová očekávání oproti předchozím ročníkům průzkumu zároveň výrazně vyrostla. V případě seniorních vývojářů je požadovaná finanční odměna v průměru 146 977 korun (loni to bylo 115 691 korun), akceptovatelná odměna dosahuje 107 865 korun (loni 91 477 korun). Reálná mzda se potom pohybuje v průměru kolem 111 tisíc korun. Nejvíce si vydělají JavaScript a Python programátoři.

Mediorní vývojář si vydělá až o 21 tisíc víc než junior

Zajímavé je zjištění rozdílů v platech juniorních, seniorních a mediorních pracovníků. Na poslední zmíněné se průzkum letos zaměřil vůbec poprvé. Vývojář junior si průměrně vydělá 44 414 korun, tedy 2,5krát méně než senior a téměř 1,5krát méně než medior, jehož průměrný plat je 65 706 korun.

„Sledujeme, že se tuzemský pracovní trh mění a firmy stále častěji inzerují nabídky mediorních pozic, tedy takových, kterými poptávají středně zkušené pracovníky. Zatímco v loňském roce jsme tyto pozice v rámci průzkumu nereflektovali, v letošním je již započítáváme a můžeme si tak vytvořit výrazně přesnější obrázek o výši odměn všech kandidátů,“ vysvětluje Filip Mikschik, zakladatel a CEO StartupJobs.

Z domova a na plný úvazek

A jak si typického vývojáře představit? Podle dat StartupJobs pochází z Prahy (59 procent), je mu nejčastěji mezi 21 a 35 lety (66,7 procenta), má střední školu s maturitou (46,1 procenta) a v oboru pracuje šest a více let.

Pracovní nabídky si raději vyhledává sám a otázka peněz je pro něj zásadní – uvedení odměny v pracovní nabídce má vliv na rozhodování většiny z nich. Mezi nejčastěji zastoupené obory patří JavaScript programátor, HTML/CSS kodér, Python programátor, PHP programátor a TypeScript programátor.

Home-office a práce na živnostenský list jsou bezesporu jedněmi z nejvýraznějších trendů pracovního trhu posledních let. Vývojáři sice preferují spolupráci na hlavní pracovní poměr (55,5 procenta), práce na živnostenský list tuto možnost však pomalu dohání (44,8 procenta).  

I možnost práce na dálku je pro ně důležitá. V režimu full-remote funguje téměř polovina oslovených vývojářů, 30, 8 procenta dochází do kanceláře jednou nebo dvakrát týdně a pouze 16,5 procenta každý den. Oproti minulému roku jde o značný posun, v roce 2021 totiž chodilo do kanceláře každý den 32,7 procenta dotázaných, zcela na dálku jich pracovalo 36,8 procenta.

PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přineseme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články