PRŮZKUM: Kvůli vyšší mzdě by změnila práci většina startupistů. Motivující je pro ně i kariérní posun
Víc peněz, kariérní posun a zajímavý obor firmy. To jsou tři nejčastější důvody, proč by zaměstnanci startupů zvažovali změnu práce. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Kvůli vyšší mzdě by změnila práci většina startupistů. Motivující je pro ně i kariérní posun

13. úno 2023 Anna Jurečková 2 min

Jak a proč lidé pracující ve startupech mění zaměstnání? Čím je můžete nalákat k vám do firmy? To, že největší motivací je více peněz, asi není žádným překvapením. Pro startupisty jsou ale důležité i další věci. Třeba práce se zajímavými technologiemi nebo uvolněná firemní kultura.

Odpověď na otázku, proč by zaměstnanci startupů zvažovali (nebo zvažují) změnu práce, je poměrně jednoznačná: vyšší finanční odměna. Tuto možnost v rámci průzkumu StartupJobs, do kterého se zapojilo 1400 respondentů, vybralo 74,1 procenta z nich.

Dále by byli ochotni změnit zaměstnání, pokud by nová pozice přinesla kariérní posun na vyšší pozici, možnost pracovat na dálku či práci se zajímavými technologiemi. Nebo pokud by šlo o zajímavého zaměstnavatele, zajímavý obor firmy či projekt. Pro zhruba třetinu respondentů je rozhodujícím faktorem také příjemnější firemní kultura, pružnější pracovní doba a změna náplně práce.

Motivace pro změnu práce se napříč obory příliš neliší. První tři příčky jsou téměř u všech shodné (vyšší mzda, kariérní posun, zajímavý obor firmy nebo projekt), jen vývojáře víc než povýšení láká práce se zajímavými technologiemi. Peníze táhnou nejvíc kreativce, analytiky a pracovníky v IT. Možnost vyplácení odměny v kryptoměně naopak nezajímá téměř nikoho.

Kde lidé ze startupů hledají práci?

Po nové práci se startupisti nejčastěji poohlíží přes LinkedIn, StartupJobs.cz nebo Jobs.cz. Zřídka pro vyhledávání pracovních inzerátů používají také Facebook, kariérní stránky firem, portál práce.cz nebo dávají na doporučení známých nebo bývalých kolegů.

Většina (63,2 procenta) při uvažování o změně zaměstnání preferuje vlastní vyhledávání nabídek. 29,6 procenta zaměstnanců startupů se nejradši nechává oslovit samotnou firmou, zprostředkování práce přes headhuntera nebo personální agenturu volí jen 7,2 procenta. Nejčastěji mění zaměstnání zhruba každé dva až tři roky (37,4 procenta) nebo jednou za pět let (21,5 procenta).

Z průzkumu také vyplývá, že přestože se jen necelá čtvrtina (23,9 procenta) respondentů aktivně hlásí na pracovní nabídky, téměř polovina z nich (48,9 procenta) je otevřena novým pracovním příležitostem. Pokud by například splňovaly výše zmíněná kritéria pro uvažování o změně.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám jsme přinesli v pravidelné sérii článků. Výsledky najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články