PRŮZKUM: Zaměstnanci startupů vs. home-office: nejvíce z domova pracují vývojáři a kreativci
Nejvíce startupistů pracovalo v roce 2022, stejně jako o rok dříve, v režimu full-remote. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Zaměstnanci startupů vs. home-office: nejvíce z domova pracují vývojáři a kreativci

20. úno 2023 Anna Jurečková 2 min

Nejvíce startupistů pracovalo v roce 2022, stejně jako o rok dříve, v režimu full-remote. Oproti tomu každodenní fyzická přítomnost v kanceláři je preferovanou variantou pro nejmenší množství zaměstnanců startupů. Vyplývá to z každoročního průzkumu kariérního portálu StartupJobs.cz, který proběhl loni na podzim a zúčastnilo se ho 1400 respondentů.

Z meziročního srovnání vyplývá, že zájem o každodenní home-office mírně poklesl. Zatímco v roce 2021 byl full-remote režim preferovanou možností pro 34,3 procenta startupistů, loni to bylo 32,9 procenta. Tato varianta se nicméně pořád drží na prvním místě. Druhý největší počet hlasů získala možnost „Docházím do kanceláře zhruba 1-2x týdně”, která tvoří stejný podíl jako o rok dříve.

Jeden nebo dva dny v týdnu zůstává doma 28,4 procenta respondentů (v roce 2021 25,9 procenta). Možná trochu překvapivě nejméně lidí (22,6 procenta) chodí do kanceláře každý den. V předchozím ročníku – i navzdory pandemii – chodilo každý den fyzicky do práce 26,1 procenta zaměstnanců.

Když se zaměříme na jednotlivé obory, nejvíce preferovanou variantou je full-remote režim pouze pro kreativce (44,9 procenta), vývojáře (43,2 procenta) a ostatní IT pracovníky (37,3 procenta). Zaměstnanci z marketingu a obchodu a analytici volí nejčastěji občasné docházení do kanceláře, typicky jednou až dvakrát týdně. Není překvapením, že administrátoři, kteří mají na starosti třeba chod kanceláře nebo recepci, chodí do kanceláře každý den. Rozdílné preference pak mají ještě manažeři – z domova pracují nejčastěji jeden, maximálně dva dny v týdnu.

I když se v průběhu posledních dvou let data trochu změnila, trend práce z domova a na dálku zůstává. Dokazují to i nejoblíbenější zaměstnanecké benefity, na prvních třech příčkách se objevily flexibilita, home-office a remote práce. Home-office se navíc mezi třemi nejvíce oceňovanými benefity objevuje od roku 2019 (poslední tři ročníky průzkumu byl dokonce první), zdá se tedy, že ani covidové roky na jeho oblibu vliv neměly.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Nejžádanější benefit ve startupech je flexibilita, druhý je home-office

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články