CzechInvest spustil čtvrtou výzvu projektu Technologická inkubace. Inovativní startupy podpoří 118 miliony korun
V rámci projektu Technologické inkubace určeného pro startupy existující méně než pět let, studenty, vědecké projekty s obchodním potenciálem, inovátorské firmy a spin-off firmy, získají vybrané projekty přímou podporu ve výši 1,1 až 4,5 milionu korun. (Foto: CzechInvest)

CzechInvest spustil čtvrtou výzvu projektu Technologická inkubace. Inovativní startupy podpoří 118 miliony korun

9. kvě 2024 Ondřej Černý 3 min

Agentura CzechInvest spustila už čtvrtou výzvu projektu Technologická inkubace. Prostřednictvím sedmi technologicky specializovaných hubů se zaměřuje na podporu startupového prostředí i nových firem, které přinášejí inovativní technologie, jež jsou komerčně využitelné. Žádosti mohou zájemci posílat do 30. května, vybrané projekty CzechInvest podpoří částkou 118 milionů korun.

V rámci projektu Technologická inkubace otevíráme další výzvu pro inovativní startupy, které představují hnací motor vyspělé ekonomiky a zároveň se stále větší mírou začínají podílet na zaměstnanosti a hrubém domácím produktu Česka. Novou výzvou necílíme jen na současné podnikatele, ale investujeme tím i do budoucnosti, do nových nápadů a nových podnikatelských záměrů. Česko má potenciál stát se centrem inovací a projekt Technologická inkubace hraje důležitou roli při realizaci této vize,“ konstatoval Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

V předchozí, třetí výzvě, bylo vybráno 47 projektů, které dostaly nejvíce bodů od odborných komisí. Po formální kontrole, která ověří, že byly splněny nejen podmínky inovativnosti a škálovatelnosti projektu, ale i další nezbytné formální podmínky, se žadatelé dozvídají, zda byl jejich projekt vybrán. Pokud na ně alokace nevyšla, mají šanci se do konce května přihlásit v rámci nově vyhlášené čtvrté výzvy.

Vzhledem k velkému zájmu o nové oblasti jsme novou výzvu upravili tak, aby pro firmy z oblastí biotechnologií, pokročilých materiálů, zdravotnictví a bezpečnostních řešení byla alokována větší částka, protože těchto sektorů se netýkaly první dvě projektové výzvy,“ uvedla k parametrům aktuální výzvy Tereza Kubicová, náměstkyně pro technologický rozvoj v agentuře CzechInvest. V rámci této výzvy mohou zájemci podávat žádosti do všech podporovaných technologických oblastí – mobilita, umělá inteligence, kreativní průmysly, ekoinovace, pokročilé technologie a materiály a oblasti týkající se ochrany života, zdraví a bezpečnosti.

CzechInvest prostřednictvím sedmi technologicky specializovaných inkubátorů podporuje nové firmy, které přinášejí inovativní technologie do komerčních aplikací. Technologická inkubace je nejambicióznějším programem systematické podpory začínajících podniků v České republice. (Repro: CzechIvest)

CzechInvest zatím vyhodnotil první dvě kola projektu Technologická inkubace. Do první výzvy podalo žádost 116 startupů, ze kterých úspěšně prošlo hodnocením a do inkubace vstoupilo 37 projektů. Na jejich rozvoj šlo celkem 98 milionů korun. Ve druhé výzvě uspělo 53 žadatelů z celkových 196 přihlášených, přičemž do tzv. preinkubace se registrovalo více než 500 startupů. Mezi vybranými projekty, které získaly podporu v celkové výši 138 milionů, převládala oblast umělé inteligence a kreativních průmyslů. Díky vysoké kvalitě přihlášených projektů bylo v průběhu hodnocení také rozhodnuto o navýšení plánované alokace o 30 milionů korun. Tyto startupy aktuálně prochází režimem inkubace, díky které mají k dispozici jak přímou podporu formou dotace, tak nepřímou v podobě workshopů, seminářů a business developmentu, které jim mají pomoci s rozvojem jejich podnikání.

Třetí výzva umožnila podat přihlášky také firmám z oblastí biotechnologií, pokročilých materiálů, zdravotnictví nebo bezpečnostních řešení. Žádostí bylo přijato celkem 169 a aktuálně agentura CzechInvest dokončuje jejich hodnocení. Pro letošní rok má CzechInvest opět připraveno vypsání dvou výzev. Další, celkově už pátou, plánuje realizovat na podzim 2024.

Projekt Technologická inkubace je realizován za finanční podpory z prostředků státního rozpočtu prostřednictvím Ministerstva průmyslu a obchodu v programu The Country for the Future. Během pěti let předpokládá podporu více než 250 inovativních startupů částkou zhruba 680 milionů korun v sedmi klíčových oblastech.

PŘEČTĚTE SI: Projekty v první výzvě Technologické inkubace CzechInvestu jsou opravdu inovativní. Druhá výzva bude ještě na podzim

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články