Muž, vysokoškolák, absolvent informatiky. Tak vypadá profil nejčastějšího zakladatele startupu u nás
Tomáš Čupr patří mezi nejúspěšnější české zakladatele startupů. foto: Rohlik.cz

Muž, vysokoškolák, absolvent informatiky. Tak vypadá profil nejčastějšího zakladatele startupu u nás

11. led 2023 Ondřej Černý 2 min

Jaký je typický zakladatel startupu v Česku? Díky výzkumu analytika fondu rizikového kapitálu Kaya Václava Ryšlinka už je v tom trochu jasněji.

Ze vzorku rizikovým kapitálem podpořených 211 startupů a 362 zakladatelek a zakladatelů jich dámy tvořily pouze 3,3 procenta (12 žen). V tomto směru máme ještě co dohánět, protože počet zakladatelek startupů v Česku je téměř pětkrát nižší než procento globálních jednorožců založených ženami.

Firmu nejčastěji zakládal jediný zakladatel (43,8 procenta), druhé nejčastější aranžmá je tým dvou spoluzakladatelů (38,5 procenta). Jinde ve světě je toto pořadí obrácené.

Výraznou roli při zakládání startupu hraje vzdělání. Více než polovina founderů (56,3 procenta) má vzdělání na úrovni inžernýr/magistr, doktorát dokončilo devět procent zakladatelů. Vysokou školu neabsolvovala necelá pětina zakladatelů (16,6 procenta).

Nejčastějším zaměřením budoucího startupisty byla na vysoké škole informatika (43,2 procenta), ekonomie (13,9 procenta) a management (11,8 procenta). Zakladatelé startupů nejčastěji chodili na VŠE, ČVUT a UK v Praze, v Brně pak na VUT a MUNI.

Než se pustili do vlastního byznysu, většinou foundeři někde nabírali zkušenosti. Nejčastěji to dle analýzy bylo v Avastu a IBM. Následovaly společnosti jako STRV, Seznam a konzultanské firmy (McKinsey, EY, PwC, KPMG).

I když se doporučuje mít při zakládání firmy společníka, dle poznatků Ryšlinkovy analýzy jsou projekty založené jediným člověkem úspěšnější.

Úspěch firmy může do určité míry ovlivnit i její název. Počáteční písmeno názvu firmy, které se nachází na začátku abecedy, může zajistit lepší pozici v abecedně uspořádaných seznamech a vyhledávačích. Ryšlinkova analýza ukazuje, že písmena C, M nebo S se vyskytují nejčastěji jako počáteční písmena ve jménech současných globálních jednorožců. U českých startupů je tomu trochu jinak. Vévodí písmeno S následované písmeny ze začátku abecedy.

Pokud uvažujete o tom, jak pojmenovat svého potomka a inspirovat se chcete i u úspěšných zakladatelů startupů, výzkum nenabídl žádné vodítko úspěchu. Četnost jmen founderů je podobná jako v celé populaci. Dominují tak jména Jan, Martin a Tomáš.

PŘEČTĚTE SI: Seriál jednotlivých startupových oborů z každoročního šetření kariérního portálu StartupJobs

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kauzy, Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články