PRŮZKUM: Praha, VŠ a 66 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typickém analytikovi ze startupu?
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického analytika. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Praha, VŠ a 66 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typickém analytikovi ze startupu?

19. pro 2022 Anna Jurečková 3 min

Kolik bere analytik ve startupu? A jak to má s hledáním práce a docházením do kanceláře? Přinášíme další díl seriálu unikátních profilů jednotlivých profesí. Data pochází z průzkumu kariérního portálu StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1400 respondentů, z toho 65 se označilo za analytiky.

Analytik ze startupu má vysokoškolské magisterské vzdělání a při hledání zaměstnání preferuje vlastní vyhledávání nabídek. Pracuje jako datový nebo business analytik, menší část potom jako IT, marketingový nebo webový analytik. Není překvapením, že nejvíce kouká po pozicích v Praze (75,4 procenta), popřípadě Středočeském (18,5 procenta) nebo Jihomoravském kraji (13,8 procenta).

Nejčastěji má tři až pět let zkušeností v oboru (35,4 procenta), ale šest a více let na pracovním trhu celkem (60 procent). S tím souvisí i věk, který se u více než poloviny pohybuje mezi 26 a 35 lety.

Práci mění jednou za dva až tři roky (36,9 procenta) nebo jednou za pět let (29,2 procenta).

O 14 tisíc více než před třemi lety

Aktuálně má práci 84,6 procenta zúčastněných analytiků, přičemž 36,9 procenta uvedlo, že je se svým současným zaměstnáním spokojeno. Nové aktivně hledá pětina z nich, nicméně více než polovina se za poslední půl rok přihlásila alespoň na jednu pracovní nabídku a 63,1 procenta je otevřeno novým příležitostem. A to zejména v případě, že by přinesly vyšší finanční ohodnocení, kariérní posun nebo by šlo o firmu v zajímavém oboru.

Analytici pracující ve startupech průměrně požadují 75 746 korun měsíčně, akceptovali by ale i o 12 tisíc méně. A vydělají si v průměru 66 211 korun, což je srovnatelné například se seniorními marketéry. Srovnání z posledních dvou let chybí, v roce 2019 se ale průměrná odměna pohybovala pod 53 tisíci korunami.

Kombinace kanceláře a home-officu

Jako u všech ostatních profesí, i v případě analytiků vede z forem spolupráce jednoznačně plný úvazek (73,8 procenta). Částečné úvazky pro více klientů a částečný úvazek kombinovaný s vlastními projekty si našly stejný počet příznivců (24,6 procenta). Od roku 2019 se toho mnoho nezměnilo, tehdy plný úvazek preferovalo 70 procent respondentů z řad analytiků.

Co se týče docházení do kanceláře, vede varianta jednou až dvakrát týdně, kterou zvolilo 43,1 procenta respondentů. Třetina preferuje docházení třikrát až pětkrát v týdnu (32,3 procenta) a na třetím místě je režim full-remote (30,8 procenta).

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články