Jak dostat startup na globální trhy? Nový program CzechInvestu s tím pomůže
V rámci programu je možné získat kombinovanou podporu až do výše 3 mil. Kč. (Foto: Pixabay)

Jak dostat startup na globální trhy? Nový program CzechInvestu s tím pomůže

10. čvn 2024 Ondřej Černý 2 min

Pomoci českým startupům prosadit se na mezinárodní scéně. Takový je cíl nového programu Internacionalizace agentury CzechInvest. Na pomoc startupům je v něm připraveno 215 milionů korun a příjem žádostí začíná v polovině června.

Program Internacionalizace plánuje ve dvou výzvách do konce roku podpořit minimálně 100 českých technologických startupů. Malé a střední podniky, technologicky zaměřené startupy a spin-offy budou moci využít různé formy podpory v rámci klíčových aktivit jako pre-mentoring, akcelerace, expanze a R&D expanze, a to až do výše 3 milionů korun.

Prostřednictvím agentury CzechInvest, která navazuje na úspěšné programy CzechAccelerator a CzechDemo, chceme podpořit technologické startupy od mentoringu až po samotnou expanzi, a tím zvýšit konkurenceschopnost Česka na globálních trzích,“ říká Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu.

PŘEČTĚTE SI: Ajťáci pečující o včely jsou nejlepší ekologický startup. V Česku se rozjel první eko akcelerátor

Účastníci programu získají jedinečnou příležitost navštěvovat prestižní zahraniční technologické konference, kde mohou prezentovat své produkty a získávat důležitou zpětnou vazbu. Součástí programu je také možnost zapojit se do mezinárodních akceleračních programů, což je klíčové pro otevírání nových obchodních příležitostí na zahraničních trzích. S pomocí programu Internacionalizace budou moci startupy inovovat své produkty a služby na základě mezinárodního know-how a přenášet zkušenosti z konkurenčního globálního prostředí.

Program Internacionalizace je určený pro startupy/spin-offy a inovativní podniky (s deeptech technologiemi) do stáří 7 let nabízející technologicky nebo procesně inovativní produkt/službu. (Foto: Pixabay)

Díky spolupráci s předními světovými experty a mentory budou moci startupy zdokonalovat své služby a využívat kapacity globálních technologických parků a vědecko-výzkumných pracovišť. Program rovněž poskytne lepší přístup k zahraničnímu kapitálu,“ konstatoval Jan Michal, generální ředitel agentury CzechInvest.

Program je určen pro startupy a spin-offy, které nefungují déle než sedm let a nabízejí technologicky nebo procesně inovativní produkty či služby.

V rámci akcelerace je možné podpořit obchodní a investiční strategie startupů na zahraničních trzích, inovovat jejich produkty a služby na základě mezinárodního know-how, připravit je na zahraniční expanzi nebo přenést zkušenosti z konkurenčního globálního prostředí. (Foto: Pixabay)

PŘEČTĚTE SI: Díky CzechInvestu získalo investici 27 procent jím podpořených startupů

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články