PRŮZKUM: Typický administrátor pracuje v kanceláři. Říká si až o 51 tisíc korun měsíčně
Tohle jsou hlavní vlastnosti typického administrátora. (Ilustrace: SJ News)

PRŮZKUM: Typický administrátor pracuje v kanceláři. Říká si až o 51 tisíc korun měsíčně

12. pro 2022 Anna Jurečková 3 min

Práci hledají méně a říkají si o více peněz. Co dalšího se od minulého roku změnilo u startupistů z oblasti administrativy? Přečtěte si výsledky průzkumu kariérního portálu mezi uživateli StartupJobs. Do dotazníku se zapojilo 1400 respondentů, z toho 258 se označilo za administrátora.

Zatímco před rokem hledalo aktivně práci 36,8 procenta pracovníků v administrativě a v roce 2020 dokonce 41,7 procenta, letos je to jen 30,6. Na druhou stranu 61,2 procenta z nich se za poslední půl rok přihlásilo alespoň na jednu pracovní nabídku a 79 procent je otevřeno novým pracovním příležitostem. Dvě třetiny respondentů měly v době průzkumu práci a pětina uvedla, že je se svojí prací spokojena.

Junioři vs senioři: Jak se liší jejich odměna?

K zajímavému posunu došlo u finančních požadavků a průměrné mzdy. Seniorní zaměstnanci v průměru požadují 51 334 korun, tedy o zhruba tři tisíce více než loni. Ve výsledku ale oproti minulému roku (46 037 korun) vydělávají méně, na účet jim měsíčně přijde průměrně 45 149 korun.

Junioři si říkají o téměř 40 tisíc korun a vydělají si kolem 34 tisíc (loni 33 417). Průzkum poprvé reflektoval také mediorní úroveň a posvítil si i na platové podmínky mediorů. Ti si podle zjištěných dat říkají o 47 931 korun a dostávají 40 794 korun. Rozdíl mezi požadovanou a reálnou mzdou je tak u této kategorie nejvyšší.

Do kanceláře (skoro) každý den

Na rozdíl od ostatních oborů administrátory příliš netáhne ani práce na živnostenský list, ani home office. Dává to smysl, často totiž pracují na pozicích, jako je back office nebo recepční.

Z odpovědí vyplynulo, že největší část zaměstnanců v administrativě –⁠ 35,7 procenta –⁠ dochází do kanceláře každý den, 29,1 procenta preferuje fyzickou přítomnost na pracovišti 3-5x týdně a 22,9 procenta 1-2x týdně. Práci v režimu full remote upřednostňuje 26 procent respondentů.

Co se týče typu úvazku, trend se ve srovnání s posledními lety příliš nemění. Většina (letos 67,8 procenta, loni 66,7 procenta) stále dává přednost práci na plný úvazek.

Jak poznáte typického administrátora?

Pracuje z Prahy a okolí (78,3 procenta) a věkově se pohybuje nejčastěji mezi 26 a 35 lety (45,4 procenta). To jsou dva znaky, které se u startupistů napříč obory nemění. V administrativě má šest a více let praxe (42,2 procenta), na pracovním trhu je přes deset let (47,3 procenta).

Práci mění obvykle jednou za pět a více let. Dosažené vzdělání typického administrátora je středoškolské s maturitou (40,3 procenta), vysokoškolské magisterské (30,6 procenta) nebo bakalářské (20,5 procenta).

Při hledání práce preferují vlastní aktivní hledání nabídek. Uvedení odměny v inzerátu je důležité pro 86 procent zúčastněných, ale jen pro 29 procent je rozhodující.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přinášíme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články