Více než půl milionu zájemců o pracovní nabídky. Jaký byl rok 2022 ve StartupJobs v číslech?
Rok 2022 na StartupJobs v polovině zpomalil, přesto přinesl rekordní počet vystavených nabídek i zájemců o ně. (Ilustrace: SJ News)

Více než půl milionu zájemců o pracovní nabídky. Jaký byl rok 2022 ve StartupJobs v číslech?

8. bře 2023 Anna Jurečková 4 min

Rostoucí nabídka i poptávka nebo zvyšující se počet remote a freelance pozic. Pracovní portál StartupJobs přináší ohlédnutí za minulým rokem, které se neslo v duchu zpomalení v polovině roku v důsledku války, ale také několika rekordů. Největší zájem o talenty byl jako již tradičně v oblasti vývoje.

Rok 2022 můžeme rozdělit na dvě diametrálně odlišné poloviny,” hodnotí zakladatel StartupJobs Filip Mikschik. „V první jsme zaznamenali rekordní množství vystavených pracovních nabídek a opravdu rychlý nábor do českých startupů. Ten se v druhé polovině zpomalil, a to hlavně kvůli válce a jejímu ekonomickém dopadu ve formě rostoucí inflace a nastoupivší nejistoty.”

Druhá polovina byla poznamenána větší zdrženlivostí firem, zároveň ale i rekordním množstvím přihlášených kandidátů. V roce 2022 jsme tak překonali hranici 500 tisíc zájemců na nabídky ze StartupJobs,” dodává Mikschik.

Loňský rok byl nicméně nakonec rekordní nejen v počtu přihlášených uchazečů, ale také vystavených pracovních nabídek. Jejich objem meziročně vzrostl o zhruba 500. Rozložení nabídek podle oborů však víceméně kopíruje předchozí rok a i počet uchazečů, kteří uspěli při lovu práce, zůstává podobný – 4200.

Počet startupů, které přes portál získaly alespoň jednoho nového kolegu, naopak mírně poklesl z 850 na 741. I nově inzerujících firem bylo méně – 467 oproti předloňským 629. Největší hlad po zaměstnancích byl v oblasti vývoje (5395 z 9595 aktivních nabídek), následoval marketing a management.

Nejvíce zájemců se ucházelo o práci ve startupech Magu, Reas a MyTimi. Nejzobrazovanější byly profily společností GoOut, Aukro a Oktagon MMA.

PŘEČTĚTE SI: Proč se lidé hlásí o práci hlavně v pondělí a jaké startupové obory loni nejvíce táhly? Rok 2021 ve StartupJobs v číslech

Více remote a freelance pozic

V roce 2022  stále platilo, že kandidáti se nejčastěji uchází o práci v pondělí a s každým dalším dnem v týdnu aktivita klesá. Firmy zase nejvíce inzerují v lednu a nejméně v prosinci. Pokračoval boom startupů, které se věnují kryptoměnám, a kariérní portál StartupJobs zaznamenal také nárůst počtu firem zaměřených na reality, IT Security a Hardware.

Opakoval se i rostoucí trend remote pozic, ty tvořily 43 procent z celkového objemu vystavených nabídek. Dále vyrostl podíl freelance pozic, a to z 4680 v roce 2021 na 5429 loni. Největší zájem byl nicméně stále o spolupráci na hlavní pracovní poměr. Mírný pokles StartupJobs zaznamenal u nabídky stáží. Co se týče rozsahu úvazku, s přehledem vedl full-time (8710) nad částečným úvazkem (2525).

Nejvíce lidí se průměrně hlásilo na pozice v oblastech Marketing a obchod, Administrativa a jiné nebo na pozici Spoluzakladatel. Nejmenší průměrný počet uchazečů portál evidoval u vývojářských nabídek.

Jak vypadá typický startupista?

Zajímavá data jako každý rok přinesl průzkum mapující chování a preference uchazečů o práci ve startupech. Z šetření, které proběhlo na podzim roku 2022 a zúčastnilo se ho 1400 respondentů, vyplynulo, že startupisté dávají přednost práci na plný úvazek a hlavnímu pracovnímu poměru a už příliš neholdují každodennímu docházení do kanceláře.

Ke změně zaměstnání je motivuje případná vyšší mzda, kariérní posun na vyšší pozici, možnost pracovat na dálku či práce se zajímavými technologiemi. Nejžádanějšími benefity ve startupech jsou flexibilita, home-office a možnost pracovat remote.

V režimu full-remote, tedy zcela na dálku, pracuje (nebo by chtělo pracovat) 32,9 procenta startupistů, o rok dříve tuto možnost zaškrtlo 34,3 procenta respondentů.

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory,  jsme vám přinesli v pravidelné sérii článků. Výsledky najdete zde.

Kariérní portál StartupJobs vznikl v roce 2012, aktuálně eviduje 1779 inzerujících a 3849 registrovaných startupů a 123 497 registrovaných uživatelů. Pod platformu spadá i redakce SJ.News.

VÝSLEDKY PRŮZKUMŮ JEDNOTLIVÝCH OBORŮ


STARTUPISTA --> Typický startupista je Pražák do 35 let, pracuje v IT či marketingu a preferuje práci na plný úvazek


VÝVOJÁŘ --> Vývojáři si platově polepšili. Skoro polovina jich pracuje plně na dálku


IT --> Pracovníci v IT si vydělají až 114 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem


MARKETÉR --> Téměř třetina marketérů hledá práci. Ti juniorní si platově pohoršili


OBCHODNÍK --> Méně hledají práci i chodí do kanceláře. Platy seniorních obchodníků vyrostly o více než 15 tisíc


ADMINISTRÁTOR --> Typický administrátor pracuje v kanceláři. Říká si až o 51 tisíc korun měsíčně


ANALYTIK --> Praha, VŠ a 66 tisíc korun měsíčně. Co dalšího víme o typickém analytikovi ze startupu?


KREATIVEC --> Více než třetina kreativců aktivně hledá práci, většina z nich je otevřená novým příležitostem


SENIOR MANAŽER --> Seniorní manažeři dostali přidáno, přesto na své současné pracovní pozici nelpí


BENEFITY --> Nejžádanější benefit ve startupech je flexibilita, druhý je home-office


DŮVOD KE ZMĚNĚ --> Kvůli vyšší mzdě by změnila práci většina startupistů. Motivující je pro ně i kariérní posun


HOME OFFICE --> Zaměstnanci startupů vs. home-office: nejvíce z domova pracují vývojáři a kreativci

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články