PRŮZKUM: Home office znovu kraluje zaměstnaneckým benefitům, druhou nejžádanější výhodou je flexibilita

PRŮZKUM: Home office znovu kraluje zaměstnaneckým benefitům, druhou nejžádanější výhodou je flexibilita

5. úno 2024 Barbora Kebzová 3 min

Jaké tři benefity byste v práci ocenili nejvíce? Zaměstnanci inovativních firem a startupů si ze všeho nejvíce přejí možnost home office, flexibilitu, práci remote, finanční benefity a více dovolené. Alespoň to vyplývá v průzkumu StartupJobs, ve kterém měli respondenti za úkol zvolit tři nejlepší zaměstnanecké výhody. Jak konkrétně odpovídali a jak se liší jejich přání oproti předchozím letům?

Průzkum proběhl minulý rok na podzim a zúčastnilo se ho 1422 zaměstnanců či uchazečů o práci ve startupech a inovativních firmách.

Zatímco v minulém průzkumu z roku 2022 zvítězila mezi uchazeči a zaměstnanci inovativních firem flexibilita (44,4 procenta), z aktuálních dat vyplývá, že nejžádanějším benefitem je opět home office, tedy možnost pracovat z domova (41,6 procenta). Ten kraloval zaměstnaneckým výhodám i ve třech po sobě jdoucích “covidových” letech - 2019, 2020 a 2021.

Umístění home office na přední příčku benefitů značí, že řadě pracovníků se práce z domova neomrzela ani po měsících pandemie. Ba naopak - řada lidí stále preferuje home office před post-pandemickým trendem návratu do kanceláří.

V žebříčku preferovaných benefitů následuje již zmiňovaná časová flexibilita (34,7 procenta), kterou home office sesadil z prvního místa. Na třetím místě se stejně jako v minulém průzkumu umístila možnost práce remote. Zájem o tento benefit ale výrazně vzrostl - z 23,2 procenta v roce 2022 na 33,7 procenta v roce 2023.

Z dalších výhod následují finanční benefity (13. a 14. plat, bonusy nebo obecně vyšší odměna), který by si jako jeden ze tří nejlepších benefitů vybralo 29,5 procenta respondentů. Šestici nejžádanějších výhod uzavírá více dovolené (23,9 procenta) a podpora vzdělávání a rozvoje (17,8 procenta).

V rámci první šestice oproti ročníkům 2019, 2020, 2021 a  2022 došlo k vyššímu zájmu o finanční bonusy a výhody, naopak klesla poptávka po podpoře sportu (MultiSport karta, vlastní tělocvična v kanceláři apod.). Zatímco v minulém průzkumu obsadila podpora sportu čtvrtou příčku, v aktuálním šetření skončila “až” na osmé pozici. Přálo by si ji 12,3 procenta dotázaných.

V žebříčku klesly v porovnáním s předchozími lety také stravenky. Nahradila je již zmiňovaná možnost práce remote. Zbývající benefity z “top šestky” zůstávají stejné, v průběhu let se měnilo pouze jejich pořadí.

Na atraktivitě ztratily také benefity, jako jsou teambuildingy, cafeterie, občerstvení a káva na pracovišti nebo telefon s tarifem i pro soukromé účely. Naopak se zvýšil zájem o již zmiňované finanční výhody (bosuny, 13. a 14. plat aj.), firemní akcie, ESOP a podíly, pet friendly kancelář nebo firemní auto i pro soukromé účely.

V minulém průzkumu se na seznamu benefitů poprvé objevila péče o duševní zdraví. Zatímco v roce 2022 patřila mezi ty nejméně oceňované, v aktuálním průzkumu obsadila 15. příčku - tedy hned o devět stupňů lepší pozici. Mezi velmi žádané výhody patří také podpora work-life balance. Ta obsadila 7. místo a na svém pracovišti by ji jako jeden z nejlepších tří benefitů ocenilo 14,4 respondentů. Obě výhody potvrzují rostoucí trend na trhu práce, kterým je zvyšující se zájem zaměstnavatelů o psychickou pohodu svých podřízených.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Pracovníci v IT si vydělají až 108 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem

Článek je součástí série věnované průzkumu StartupJobs mezi kandidáty a zaměstnanci inovativních firem. Výsledky a data z různých oborů i minulých let najdete zde.

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články