Trh private equity stále čeká na zotavení, fundraising má navíc zpomalit
Hodnota globálních odchodů private equity dosáhla v 1. čtvrtletí 2024 téměř 120 miliard dolarů. (Vizualizace: PitchBook)

Trh private equity stále čeká na zotavení, fundraising má navíc zpomalit

7. dub 2024 Ondřej Černý 3 min

Hodnota globálních odchodů private equity dosáhla v 1. čtvrtletí letošního roku téměř 120 miliard dolarů. Je tak nižší než jaký byl standard před extrémním nárůstem v roce 2021. K očekávanému oživení tak zatím stále nedošlo.

V Evropě se  však, zdá se, blýská na lepší časy. Za první tři měsíce totiž fundraising na kontinentu získal více než polovinu kapitálu, který se podařilo zajistit za celý rok 2023. Vyplývá to ze zprávy Global Private Equity First Look analytické společnosti PitchBook, podle níž od začátku roku 2024 získalo 31 evropských fondů soukromého kapitálu 62,6 miliardy eur, v porovnání se 113 miliardami eur, které loni získalo 140 fondů.

Méně pozitivní informací je, že za první letošní čtvrtletí došlo k poklesu hodnoty evropských obchodů private equity a výstupní aktivity už druhé čtvrtletí za sebou. Důvodem je pokles zájmu o odkupy s pákovým efektem vyplývající ze stále vysokých úrokových sazeb. Stejně jako v roce 2023, kdy se hodnota obchodů PE udržela díky několika velkým exitům (tyto obchody zajistily více než 50 procent celkové výstupní hodnoty), také v letošním prvním kvartále ve fundraisingu prim hrála větší a zkušenější jména.

PŘEČTĚTE SI: Obchody fondů rizikového kapitálu v Evropě zaznamenaly v 1Q 2023 pokles

Zatímco Evropa zahájila letošní rok nadějně, na globální úrovni se hodnota obchodů PE v 1. čtvrtletí meziročně snížila o 23,8 procent na 155,7 miliardy dolarů rozdělených mezi 109 fondů a oproti svému maximu ze 4. čtvrtletí 2021 dokonce o 57,9 %. Výstupní hodnota globálně klesla o 10,7 % a dostala se tak na nejnižší úroven za více než deset let.

Také celosvětově poklesla hodnota PE obchodů. Podle predikce PitchBook by tento trend měl přetrvávat i nadále. Další špatnou zprávou v daném kontextu pak je i to, že v získávání finančních prostředků fondy se v následujících čtvrtletích zpomalí. Důvodem je rekordní aktivita v prvních třech měsících letošního roku.

Oblasti private equity a exitům nadále výrazně dominuje Severní Amerika a její podíl na celkovém objemu trhu navíc stále roste. Za 1. čtvrtletí 2023 dosáhl hodnoty 70,1 mld. USD a byl téměř jednou tak velký než podíl Evropy v objemu 36 mld. USD. Další oblasti zůstávají zpět s velkým odstupem.

Rozdíl v počtu transakcí tak markantní není - v Severní Americe jich za letošní první tři měsíce bylo 216, v Evropě 184. Vyplývá z toho, že jejich hodnota je v Evropě výrazně nižší.

PŘEČTĚTE SI: Veřejně obchodované VC fondy si brousí zuby na menší konkurenty. Z pohledu trhu to může vést k přílivu nového kapitálu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články