PRŮZKUM: Pracovníci v IT si vydělají až 108 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem

PRŮZKUM: Pracovníci v IT si vydělají až 108 tisíc korun měsíčně. Práci aktivně neshání, ale jsou otevřeni novým příležitostem

31. led 2024 Barbora Kebzová 3 min

V novém díle seriálu o pracovnících napříč obory si posvítíme na zaměstnance na nevývojářských IT pozicích. Od minulého roku klesl počet těch, kteří pracují pouze na dálku. Průměrná měsíční mzda seniorních pracovníků se pohybuje okolo 108 tisíc korun. Co dalšího vyplynulo z průzkumu StartupJobs?

Testeři, IT konzultanti, projektoví a produktoví manažeři, UX designéři, DevOps. To jsou nejčastější obory, ve kterých pracují (nebo hledají práci) zaměstnanci na nevývojářských IT pozicích. Jejich situace je podobná jako u vývojářů: Většina z nich má práci a novou aktivně nehledá. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu mezi uživateli StartupJobs, kterého se zúčastnilo 1422 respondentů, 375 z nich se označilo za pracovníka v IT.

Podle průzkumu pochází typický pracovník v IT z Prahy, dosáhl středoškolského vzdělání s maturitou (45,1 procenta) a je mu mezi 26 a 35 lety (50,2 procenta). Má šest a více let zkušeností v daném oboru (38,7 procenta) a deset a více let zkušeností na pracovním trhu obecně (45,9 procenta).

33,1 procenta dotazovaných se považuje za seniorní zaměstnance, respektive kandidáty. Ti si v průměru přijdou na 108 494 korun měsíčně, což je zhruba o šest tisíc méně než v roce 2022. U juniorních pracovníků, za které se označilo 28,5 procenta, je průměrné číslo na výplatní pásce o více než polovinu menší, tedy 49 150 korun. Průzkum StartupJobs zahrnul také mediorní pracovníky, kteří si v průměru vydělají 63 593 korun. Považuje se za ně nejvíce dotázaných - 38,4 procenta.

Počet IT pracovníků pracujících pouze z domova klesl

I v oblasti IT stále převažuje těch, kteří preferují hlavní pracovní poměr (62,9 procenta) před spoluprací jako OSVČ (37,1 procenta). Většina také stále upřednostňuje plný úvazek, na druhém místě zůstává částečný úvazek kombinovaný s vlastními projekty a nejméně preferovanou variantou jsou i letos částečné úvazky pro více klientů.

K viditelným změnám došlo v tématech chození do kanceláře a práce z domova. V roce 2023 volí možnost práce v tzv. full-remote režimu 35,5 procenta IT pracovníků, kteří se účastnili průzkumu. V roce 2022 to bylo 37,3 procenta dotázaných a o rok dříve ještě o šest procent více. Jednou až dvakrát týdně pracuje z kanceláře 25,6 respondentů. Zhruba další pětina (20,5 procenta) dochází do kanceláře třikrát až čtyřikrát týdně. Každodenní fyzická přítomnost v práci se potom týká 18,4 procent respondentů.

A jak je pro IT pracovníky důležité uvedení odměny v inzerátu? 26,4 procenta respondentů by nereagovalo na inzerát bez uvedené mzdy. Informaci o finanční odměně v pracovní nabídce považuje za důležitou většina.

PŘEČTĚTE SI: PRŮZKUM: Vývojáři si platově polepšili. Více než třetina z nich pracuje plně na dálku

Detailní pohled do toho, jak si vedou jednotlivé obory, vám přineseme v pravidelné sérii článků. Výsledky z minulých let najdete zde.

Barbora Kebzová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články