Nepřekvapivé, přesto smutné. Stát brání startupům v rozvoji
Startupy by ocenily, kdyby je stát nechal podnikat a zajistil stabilní právní a daňové prostředí. (Foto: Presto Ventures)

Nepřekvapivé, přesto smutné. Stát brání startupům v rozvoji

13. bře 2024 Ondřej Černý 4 min

Nejen, že mladým firmám nepomáhá, ale často je v jejich rozvoji dokonce brzdí. I proto je nutné co nejdříve upravit a zlepšit legislativní podmínky v zemi a digitalizovat administrativu. Vyplývá to z výsledků průzkumu Stepping Up Survey, který pro VC fond Presto Ventures připravila výzkumná a technologická společnost Behavio.

Cílem pilotního průzkumu Stepping Up Survey bylo získat od českých a slovenských startupů vhled do toho, co je v jejich rozvoji brzdí, jak změnit věci k lepšímu a také jaká mají od letošního roku očekávání. Data z průzkumu, kterého se zúčastnilo 117 českých a slovenských startupových společností, by podle Presto Ventures měla napomoci k tomu, aby se stát i startupová komunita zaměřily na oblasti, které startupy v průzkumu označily jako bariéry pro svůj rozvoj.

Náš průzkum potvrdil, že startupy nestojí ani tolik o dotace a technologické huby, jako o legislativní změny, které by z Česka znovu udělaly zemi atraktivní pro inovace. Proč by si dnes měli mladí podnikatelé založit firmu u nás, když si můžou zvolit třeba Estonsko nebo Delaware a rovnou tak operovat v právním a daňovém prostředí, které je na jejich byznys připravené,“ konstatoval partner Presto Ventures Vojta Roček.

Zásadní je podle Vojty Ročka, partnera Presto Ventures, upravit v Česku legislativu tak, aby se země stala atraktivní pro inovace. (Foto: Presto Ventures)

Parafrázuje tak výsledky průzkumu, podle nichž startupy nestojí o vládní programy a dotace, ale o prostředí bez právních a daňových nejistot. Drtivá většina respondentů (84 %) by ocenila příznivější daňové podmínky pro startupy i investory, podobně velký podíl startupů (79 %) požaduje zjednodušení a digitalizaci administrativních povinností a zavedení smysluplného ESOPu (79 %).

Současný stav je podle Ročka prohrou pro všechny, protože tak dochází k odlivu duševního vlastnictví, kapitálu i daní. Startupy jsou totiž nositeli dostupných technologií a zároveň těmi, kdo je schopný Českou republiku posunout od negativního označení jako montovny ke státu, kde je díky vzdělaným profesionálům vytvářena přidaná hodnota.

PŘEČTĚTE SI: Lukáš Tóth (Behavio): „Chceme zvýšit průkaznost průzkumů. Pro šmejdy neděláme.”

Financování a AI

Z výsledků průzkumu také vyplynulo, že loňský rok hodnotí startupy z pohledu byznysu spíše pozitivně (83 %), a to i přes negativní vnímání tržní a kapitálové situace a relativně nepříznivou makroekonomickou situaci. Startupy primárně potřebují pomoc s financováním - více než polovina respondentů průzkumu (56 %) uvedla, že získat kapitál je v současnosti složitější než dříve. Přesto více než dvě třetiny firem (70 %) už raisuje nebo v roce 2024 plánuje začít a od investorů očekávají (66 %) pomoc při dalším fundraisingu.

Náhled na problematiku financování ale není výrazně vychýlen na jednu ze stran. „Osobně mě překvapilo že skoro polovina startupů, která už fundraisuje nebo to plánuje, považuje získání kapitálu za stejně nebo dokonce méně náročné než dříve. Má zkušenost z právě probíhajícího fundraisingu je zcela opačná – a to i přesto, že Behavio extrémně rychle roste,“ uvedl Marek Nebesář, spoluzakladatel a Sales & Operations Director společnosti Behavio, výzkumnéá a technologická společnosti, která se zabývá mimo jiné i testováním kampaní a zvyšováním jejich efektivity, a na tvorbě Stepping Up Survey se podílela.

Marek Nebesář, jeden ze spolumajitelů datové a technologické společnosti Behavio. (Foto: Behavio)

Trochu odlišně to vidí Roček z pozice investora. „V roce 2023 všichni mluvili o krizi, ale já jsem nikdy nebyl optimističtější. Startupové i investiční projekty, které se rozjely loni nebo odstartují letos, budou mít vítr v zádech. Pokroucený trh stojící na přepálených valuacích a nekonečném přílivu levného kapitálu nebyl zdravý a jeho dopady zakladatelům i investorům komplikují život dodnes. Teď společně stojíme na začátku nového ekonomického cyklu, který startupům i investorům nahrává,“ myslí si Roček.

Mezi investiční priority startupů patří podpora sales a marketingu (83 %) a také expanze na zahraniční trhy (62 %). K jejich největším obavám naopak patří strach z nedostatku kapitálu pro další rozvoj (56 %) a také nedostatek schopných zaměstnanců (41 %). Důvodem je i rozmach umělé inteligence, kterou účastníci průzkumu nejčastěji označovali za faktor, který v loňském roce nejvýrazněji ovlivnil startupový svět. Zároveň se jejího dalšího rozvoje a dopadů v drtivé většině (93 %) nebojí a implementaci AI do produktu nepovažují za prioritu (75 %).

S každou technologickou revolucí se vždy řádově sníží bariéra pro podnikatele, kteří chtějí vyvinout globálně úspěšný produkt. Nejprve rozvoj internetu, poté vznik cloudových řešení, nyní umělá inteligence. Vývoj produktu a provoz firmy bude díky využití AI čím dál méně závislý na vývojářích a jejich nedostatku či ceně na pracovním trhu. Mnohem více lidí bude moci založit technologický startup. Uspějí ale především emočně schopní zakladatelé, kteří chápou skutečné potřeby zákazníků, budují autentické a silné vztahy a dokáží nadchnout lidi,“ uzavírá zakládající partner Presto Ventures Přemysl Rubeš.

Přemysl Rubeš se vedle strategického rozvoje a investičních aktivit Presto Ventures věnuje také vztahům s investory a úzce spolupracuje se zakladateli firem z portfolia. (Foto: Presto Ventures)

PŘEČTĚTE SI: Jaká je úmrtnost startupů? České mají lepší životnost než americké. Skoro polovina se dožije deseti let

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články