Portugalský startup přiváží do Prahy řešení pro ty, kdo se chtějí zbavit svých zavazadel
Kam s nimi? Luggit vás vašich zavazadel zbaví. Foto: Pixabay

Portugalský startup přiváží do Prahy řešení pro ty, kdo se chtějí zbavit svých zavazadel

12. čvc 2022 Petr Blažek 1 min

Turisté, kteří chtějí obdivovat místní pamětihodnosti neobtěžkáni zavazadly, mají již i v Praze možnost se jich zbavit. Pomocí aplikace startupu Luggit najdou místního kurýra, který jejich zavazadla převezme, uschová a na domluveném místě předá. Služba má řešit především situace, kdy turisté musí vyklidit pokoj či pronajatý byt, ale do odjezdu jim zbývá ještě spousta času.

Praha je po Lisabonu, Portu a Vídni teprve čtvrtým evropským městem, kam služba Luggit expanduje. Pražské plány tohoto startupu jsou opatrné: v létě obsloužit 500 turistů. Zapadá to do relativně nízkých čísel, která Luggit vykazuje. Loni uschoval 2500 zavazadel, což přineslo tržby ve výši dvaceti tisíc eur; letos plánuje čtyřnásobek.

Pro případné zájemce o tuto službu jsou důležité obchodní podmínky. Jednak jde o ustanovení pro případ, že turista dostane uschovaná zavazadla pozdě, a také pro případ, že kurýr bude až příliš horlivý při pomáhání zákazníkovi zbavit se jeho věcí (anglické stránky Luggit opravdu používají obrat „get rid of…“).

Při zpoždění je limitem odškodnění pro turistu výše zaplaceného poplatku za úschovu (tedy typicky deset až dvacet euro), což je, v porovnání s možnými komplikacemi, zoufale málo.

Při ztrátě zavazadel Luggit odškodní zákazníka deseti eury za každý kilogram. Ani to není dost na to, aby turista nemusel dvakrát přemýšlet, co vlastně kurýrům Luggit svěřuje.

Pro úplnost je fér dodat, že podmínky Luggit zmiňují teoretickou možnost výjimečného odškodnění až do výše 1200 eur na jedno zavazadlo. Pokud by se toho však zákazník měl domáhat, je dobře mít na paměti, že to bude před arbitráží či soudem v Portugalsku.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články