Startupový exodus. Izraelští podnikatelé se přesouvají do zahraničí, vadí jim oslabování demokracie v zemi
Tel Aviv je považovaný za mekku startupů. Ilustrační foto: Unsplash

Startupový exodus. Izraelští podnikatelé se přesouvají do zahraničí, vadí jim oslabování demokracie v zemi

20. bře 2023 Anna Jurečková 3 min

Demokratický systém v Izraeli měl vždy jisté trhliny. Od té doby, co se vlády v prosinci minulého roku ujal znovu Benjamin Netanjahu a sestavil ultrapravicovou vládu, je ale budoucnost demokracie ve Svaté zemi vyloženě nejistá. Vláda v čele s trestně stíhaným premiérem usiluje o justiční reformu, což by v praxi znamenalo oslabení soudní moci a naopak posílení té výkonné. Parlament by například mohl v případě schválení zvrátit rozhodnutí nejvyššího soudu, zároveň by mohlo dojít například k legalizaci izraelské okupace Palestiny. Jak na krizi reagují startupy, jeden ze základních stavebních kamenů izraelské prosperity?

Média hovoří o největší krizi v dějinách Izraele. Politické pnutí v zemi doprovázejí masové demonstrace občanů. A nevole přichází i ze strany startupů, které tvoří hlavní motor růstu ekonomiky technologicky země přezdívané startupová nebo technologická velmoc. Startupisté a investoři protestují v ulicích, deklarují odchod ze země, ať už fyzický nebo na úrovni kapitálu, nebo předvídají odliv podnikatelských mozků do zahraničí.

„Podnikatelé jsou srdcem izraelské high-tech ekonomiky a investoři je budou následovat, kamkoli půjdou. Jakmile si podnikatelé uvědomí, že se schyluje k autoritářské vládě a nejistotu, kterou to představuje pro jejich podnikatelský i osobní život budou se stále častěji rozhodovat pro založení svých společností mimo Izrael. A mnohé země je přivítají s otevřenou náručí,“ píše v komentáři pro izraelský deník The Jerusalem Post Adam Fisher, partner amerického fondu Bessemer Venture Partners. Dodává, že se zakladatelé budou právem obávat, jak budou firmy s izraelským původem přijaty na globálních trzích a v očích zahraničních investorů.

K odlivu mozků z Izraele podle Fishera docházelo vždy, vzhledem k velikosti a vzdálenosti státu, který letos oslaví 75 let od svého založení. Teď ale budou izraelští podnikatelé zakládat firmy v zahraničí ještě více než kdy dříve. Stávající izraelské startupy pravděpodobně Izrael neopustí, ale některé budou nuceny překlopit organizaci do americké mateřské společnosti, aby se oddělily od země svého původu. Jiné otevřou sekundární výzkumná a vývojová centra v Evropě a Severní Americe, aby snížily svou závislost na izraelské pobočce a vyšly vstříc těm Izraelcům, kteří se chtějí přestěhovat.“

„Od začátku revize soudnictví vidíme téměř sto procent nových startupů registrovaných v USA, zatímco dříve se drtivá většina zakládala v Izraeli. Lidé ztrácejí důvěru v izraelskou demokracii, v nezávislost soudnictví a obávají se poškození stabilních profesionálních nestranných institucí, jako je například Izraelská banka,“ potvrzuje Fisherova slova Yair Geva, vedoucí technologického oddělení v telavivské advokátní kanceláři Herzog Fox & Neeman pro izraelský zpravodajský portál The Times of Israel.

Důležitost technologických firem v kontextu izraelské ekonomiky dokládá i report společností Deloitte Israeli a Israel Advanced Technology Industries. Podle zprávy má 45 procent růstu v zemi mezi lety 2017 a 2021 původ v oblasti high-tech. Jsou to tedy právě startupy, od kterých proudí do státní pokladny velké množství peněz. Podle zmíněného průzkumu pracovníci v oblasti špičkových technologií (tedy přibližně 12 procent všech pracovníků v zemi) tvořili v roce 2021 34 procent z daní z příjmů zaměstnanců a 65 procent celkové individuální daně.

Přestože průzkum probíhal před listopadem 2022, i tak 80 procent velkých společností uvedlo, že diskutovalo o možnosti tzv. korporátní inverze zmíněné i Adamem Smithem. Jde o proces, kdy podnikatelé zaregistrují v zahraničí novou firmu a ta izraelská se následně stane její dceřinou společností. Právě tyto kroky by výrazně ovlivnily daňové příjmy státu Izrael, ale také jeho pověst velmoci špičkových technologií, pracovní příležitosti a duševní vlastnictví.

Už v lednu Eynat Guez, ředitelka fintech platformy Papaya Global, oznámila na Twitteru, že na základě prohlášeních Benjamina Netanjahua učinila firma obchodní rozhodnutí stáhnout veškeré finanční prostředky společnosti z Izraele. Odchod ze země oznámil podle Haaretz například také multimiliardový startup Verbit, který poskytuje řešení pro přepis pomocí umělé inteligence. Eido Gal, CEO dalšího izraelské jednorožce Riskified, podle The Times of Israel uvedl, že převede 500 milionů dolarů ze země a a zájemcům z řad zaměstnanců nabídne omezený počet balíčků na přestěhování.

PŘEČTĚTE SI: Rezervujte si kus koláče, dokud je v troubě, radí Ukrajinci investorům. Tamním startupům se daří i za války

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie, Kauzy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články