Čtyřem pětinám podnikatelů se daří získávat nové zakázky

24. bře 2023 Pavla Skřivánková 1 min

Firmy v posledním roce čelily řadě situací a překážek, i přesto ale vidí každá druhá malá společnost nebo živnostník současnou situaci optimisticky a můžeme pozorovat pozitivní trend v získávání nových zakázek, ukazuje průzkum realizovaný v Česku největším poptávkovým systémem ePoptávka.cz. Na druhou stranu ale většina z oslovených neuvažuje o rozšiřování týmu, nábor zaměstnanců plánuje pouze 34 procent dotázaných firem.

Výsledky dotazníkového šetření, které bylo v únoru a břenu 2023 realizováno mezi 2 330 českými živnostníky a firmami, ukázaly, že téměř 80 procent podnikatelů nemá výrazné problémy se získáváním nových zakázek. Z hlediska oborů se v získávání nových zakázek nejlépe daří podnikatelům z oblasti školství a vzdělávání, stavebnictví a bydlení, textilního odvětví nebo oblasti zaměřené na elektro a elektrospotřebiče.

Úspěšnost v získávání nových zakázek pak do jisté míry odráží, jak podnikatelé hodnotí svou celkovou situaci. Pozitivně ji vnímá 45 procent firem a živnostníků, negativní hodnocení pak vyjádřilo 24,8 procent z nich. Nejvyšší nespokojenost s vlastní aktuální situací vyjádřili podnikatelé v segmentu exportu a importu (36 procent) a cestování a dopravy (35 procent).

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články