Rezervujte si kus koláče, dokud je v troubě, radí Ukrajinci investorům. Tamním startupům se daří i za války
Daria Yaniieva ze Sigma Software Labs věří, že pokud by Ukrajina dokázala ubránit své území a vyhnala pryč ruské vojáky, stane se země po válce novým klondikem pro investory. foto: facebook.com/DariaYaniieva

Rezervujte si kus koláče, dokud je v troubě, radí Ukrajinci investorům. Tamním startupům se daří i za války

2. bře 2023 Anna Jurečková 8 min

Než přišla válka, o Ukrajině se v tuzemských médiích příliš nepsalo. Alespoň tedy v kontextu tamější startupové scény, která v uplynulých letech zažívala nebývalý rozmach. Důkazem rozvinutosti ukrajinského startupového ekosystému je i fakt, že se mu daří růst, nabírat investice a expandovat i během již rok trvajícího válečného konfliktu vyvolaném ruskou agresí. Jak vidí uplynulé měsíce a investiční příležitosti, jsme se zeptali startupů Delfast, Headway a Finmap.

Ukrajinský startupový ekosystém v uplynulých letech doslova vzkvétal. Rok 2021 byl pro ukrajinský technologický průmysl doposud nejlepším rokem, který překonal všechny předchozí rekordy v celkovém objemu získaného kapitálu. Podle AVentures’ Dealbook 2021 proběhlo rekordních 28 exitů a ukrajinské technologické společnosti naraisovaly 832 milionů dolarů (více než 18 a čtvrt miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o více než 45 procent (startupy v rané fázi získaly 242 milionů dolarů).

Od roku 2017 se hodnota ukrajinského startupového ekosystému podle reportu Dealrom zvýšila 9,3krát a dosáhla 23,3 miliardy eur. Ukrajina se tak spolu s Chorvatskem a Litvou zařadila mezi nejrychleji rostoucí země střední a východní Evropy.

„Působivý skok ukrajinské startupové scény dokládá dynamika vzniku a rozvoje nových projektů, rozmanitost místních i mezinárodních programů podpory startupů, tempo získávání investic ukrajinských zakladatelů a celkové posílení ekosystému prostřednictvím různých iniciativ,“ říká Daria Yaniieva, investiční ředitelka Sigma Software Lab, investičního křídla společnosti Sigma Software Group. Dodává, že jednou z předností ukrajinských startupů je, že jsou zvyklé myslet hned od začátku v kontextu globálního trhu.

To ostatně dokazuje i velké množství jednorožců. Mezi ukrajinské startupy s valuací přes miliardu dolarů patří Grammarly, People.ai, Firefly Aerospace, Ajax Systems, Bitfury a od minulého roku také airSlate a Unstoppable Domains. Open source projekt GitLab předloni jako jedna z prvních (částečně) ukrajinských firem vstoupil na burzu, během IPO získal 800 milionů dolarů a stal se prvním ukrajinským „decacornem“, což je označení pro relativně novou společnost, která má hodnotu alespoň 10 miliard dolarů.

PŘEČTĚTE SI: Válce navzdory. Ukrajinské startupy i přes těžké podmínky chtějí dostát své pověsti regionální štiky

A pak nastal zlom

Loni na konci února přerostla téměř deset let trvající ruská invaze na Ukrajině ve válku se vším všudy. Jaký byl rok 2022 pro ukrajinské startupy? Tím se zabývá mimo jiné průzkum Polish-Ukrainian Startup Bridge s názvem Russian Aggression in Ukraine: How Do Ukrainian Startups Survive", který probíhal mezi říjnem a prosincem minulého roku a zúčastnilo se ho 83 představitelů startupů. Zpráva ukazuje, že 12 z nich po 24. únoru v souvislosti s válkou ukončilo činnost. Mezi nejčastějšími důvody zaznívaly pokles prodeje výrobků a služeb na ukrajinském trhu, ztráta kapitálu a nemožnost vycestovat do zahraničí.

60 procent respondentů uvedlo, že po vypuknutí konfliktu místo působnosti nezměnilo, 10 procent se přestěhovalo na bezpečnější místa na Ukrajině a téměř třetina ze země odjela. Před válkou zhruba polovina startupů sídlila v oblasti hlavního města Kyjeva. Report dále uvádí, že v 73 procentech případů nebyli zaměstnanci nebo zakladatelé startupů mobilizováni.

Investujte na Ukrajině. Zaměstnanci Sigma Software Labs na listopadové konferenci v Lisabonu vybízeli potenciální investory i pomocí reklamních sloganů na tričkách. foto: facebook.com/DariaYaniieva

Mezi zajímavá zjištění dále patří, že u 65 procent startupů nedošlo po vypuknutí války k propouštění (48 procent každopádně muselo svým zaměstnancům snížit výplaty) a 40 procent nepodnikalo žádné aktivity spojené se snahou získat financování pro své aktivity. Ve třetině případů se společnosti pokoušely získat finanční prostředky, ale bez úspěchu.

„Jako každá jiná oblast, i startupový ekosystém utrpěl ztráty. Prokázal nicméně neuvěřitelnou odolnost. IT sektor stále zůstává jednou z rostoucích oblastí v zemi, udržel 95 procent zakázek a během prvních šesti měsíců roku 2022 zvýšil vývoz meziročně o 23 procent. Většina technologických společností, jako například Sigma Software, dokázala v prvním měsíci války zajistit kontinuitu obchodních procesů, udržet produktivitu na úrovni 85-90 procent a počínaje dubnem obnovit pozitivní dynamiku růstu,“ uvádí Daria Yaniieva.

Její slova dokládá další report Do IT Like Ukraine Research: Tech Industry Is Growing Despite the War" od IT Ukraine Association, podle kterého je IT jediným plně fungujícím průmyslem a během prvních deseti měsíců roku 2022 přinesl ukrajinské ekonomice výnosy z exportu ve výši šest miliard dolarů.

PŘEČTĚTE SI: Z vývojářů a vědců jsou dělníci. Český pracovní trh mrhá potenciálem Ukrajinců

Investování do ukrajinských startupů pokračuje

Zdá se tedy, že i přes částečné zpomalení si ukrajinský startupový systém udržel rostoucí tendenci. Ani investování neustalo. „Navzdory obrovské geopolitické výzvě v kombinaci s prudkým nárůstem inflace v Evropě a obecným zpomalením aktivity rizikového kapitálu do ukrajinských startupů kapitál stále proudí. Navíc investice v celém regionu střední a východní Evropy rostou a již překonaly loňská čísla,“ pokračuje Yaniieva.

Finanční podpora navíc proudí nejenom ze zahraničí, ale i v rámci Ukrajiny. Například právě Sigma Software Labs nadále investuje do ukrajinských startupů s globálním zaměřením. Během války investiční křídlo společnosti Sigma Software Group oznámilo celkem 13 nových startupů v portfoliu. V investování do rychle rostoucích technologických firem pokračuje i státní Ukrainian Startup Fund.

„Navzdory náročným podmínkám na trhu existuje jedna nebo dvě desítky ukrajinských startupů, které úspěšně získaly finanční prostředky i po začátku války. Některé z nich však oznámily investiční kola podepsaná ještě před válkou,“ potvrzuje Oleksandr Yarhoshenko, Head of Strategy and Investments ve startupu Headway.

Zakladatelům startupů nicméně doporučuje, aby se spíše než na získávání externích prostředků zaměřili na provozní efektivitu. „Za těchto podmínek je nezbytné upřednostnit bezpečnost týmu, zlepšit metriky produktu a budovat povědomí o své firmě a osobní značce. Tímto způsobem budou schopni odolat hospodářské recesi a probíhající válce na Ukrajině a díky své schopnosti efektivně růst za jakýchkoliv okolností se stanou jedněmi z nejžádanějších investičních cílů,“ uvádí dále Yarhoshenko.

„Právě teď máme několik úžasných vládních programů, které jsou zaměřeny na podporu technologických firem, z pochopitelných důvodů zejména vojenských technologických firem. Kapitál v zemi stále k dispozici je, ale samozřejmě větší a zkušenější investory najdete jen mimo Ukrajinu,“ dodává Alex Solovei, CEO ukrajinské platformy pro řízení peněžních toků Finmap.

Očima startupů

Právě startup Finmap uzavřel investiční kolo ve výši jeden milion eur zrovna minulý měsíc. Mimo jiné od českého fondu Presto Ventures. A to i přesto, že se startup poslední měsíce potýkal s řadou problémů – třeba mobilizací spoluzakladatele a marketingového ředitele.

„Momentálně se zcela soustředíme na expanzi, protože od samého začátku války jsme ztratili domácí trh, naše příjmy klesly asi o 90 procent a opravdu spěcháme, abychom se přeorientovali na další trhy, zejména polský a turecký trh, ale pokračujeme i v testování dalších regionů,“ říká Solovei, který do armády ze zdravotních důvodů nenarukoval, jak se svěřil už loni v březnovém rozhovoru pro SJ.News.

„Jsem úplně jiný člověk, než jsem byl předtím. Kolegové z týmu pracují z protiatomových krytů, příbuzní slouží v ozbrojených silách a několik přátel bylo zabito. A to jsou jen lidé z nejbližšího okolí. Mezi moje největší zjištění patří, že je třeba pokračovat v seberozvoji, abyste se dostali přes všechny složité výzvy. Pokud jde o podnikání, musíte se zaměřit na řízení, protože čím profesionálnější z hlediska řízení lidí a procesů budete, tím pružnější bude vaše společnost,“ odpovídá Alex Solovei na otázku, co ho uplynulé měsíce naučily.

O svoji zkušenost se podělil také Daniel Tonkopi ze startupu Delfast, který vyrábí elektrická kola. Po vystupňování ruské agrese se zařadil mezi firmy s tzv. dvojím využitím – elektrická kola našla díky dobrému výkonu a dlouhému dojezdu na baterii využití u vojenských jednotek. Stejně jako Finmap koukal i Delfast minulý rok primárně za hranice, otevřel totiž centrálu v Los Angeles. A zdvojnásobil tržby.

„Jako lídr jsem si uvědomil, jak důležité je mít rezervní fondy, bezpečnostní zásoby. Delfast měl samostatný bankovní účet s „nedotknutelnou“ částkou, která měla pokrýt vyplacení tříměsíčního platu celému týmu, kdyby se cokoliv stalo. 24. února jsme si uvědomili, že nastal tzv. černý den, jak říkáme na Ukrajině. Otevřeli jsme tedy naši rezervu a až do srpna nebyl nikdo propuštěn ani mu nebyl snížen plat,“ popisuje zkušenosti Tonkopi a popisuje, jak americký tým Delfastu přesvědčoval členy Kongresu, aby USA podpořily Ukrajinu. „Vyprávěli jsme jim naše osobní příběhy a ukazovali jim, co se na Ukrajině děje, aby mohli udělat informovaná rozhodnutí. K mému překvapení začali psát oficiální dopisy Bidenovi, Národní gardě a ministerstvům. Začali prosazovat návrhy zákonů proti Rusku.“

Že se ukrajinským startupům daří růst i v době největšího konfliktu v Evropě od druhé světové války, ilustruje i případ už zmíněné technologické společnosti Headway. Její stěžejní produkt, aplikace pomáhající uživatelům rozvíjet dovednosti prostřednictvím stručných formátů vzdělávacího obsahu, má nyní více než 15 milionů stažení po celém světě. Tedy téměř dvakrát více než na začátku roku 2022. Ve svých vzdělávacích aktivitách Headway pokračuje i v období války, kterou ve svých materiálech také reflektuje, a hlásí nárůst příjmů, počtu zaměstnanců i uživatelů aplikace.

„Jako EdTech startup věříme, že ve znalostech je síla. Headway proto spustil bezplatnou sbírku shrnutí o ruské invazi na Ukrajinu, která se rychle stala jedním z našich nejčtenějších obsahů v aplikaci. Náš tým také vytvořil příručku pro přežití Ukrajinců. Skládá se ze šesti infografik, které mají lidem pomoci postarat se o sebe a své blízké,“ popisuje obchodní ředitelka Olga Shapovalova. Dodává, že Headway také v roce 2022 otevřel novou kancelář ve Varšavě (vedle stávajících kanceláří v Kyjevě, Londýně a Nikósii) a spustil B2B oddělení.

Tým Headway pracující v protileteckém krytu. Foto: Headway

Jak bude vypadat startupová scéna po válce?

Elena Malitskaya, zakladatelka a CEO ISE Corporate Accelerator, v již citovaném reportu Polish-Ukrainian Startup Bridge zmiňuje některé nové trendy, které válka přinesla nebo přinese: 1) z válečných veteránů vzejde nový typ zakladatelů, 2) větší propojení s globální scénou, 3) ženy přebírají více aktivní roli ve vedení podniků, 4) růst popularity Ukrajiny povede k investicím, 5) rozvoj oblastí vojenské techniky, energetiky a dronů. „Přibližně 30 procent území Ukrajiny je stále zaminováno. A podle některých prognóz může odminování trvat pět až deset let. Jedná se o nový trh, jehož hodnota se odhaduje na 500 miliard dolarů,“ uvádí Malitskaya.

„Po našem vítězství bude Ukrajina novým klondikem (odkaz na zlatou horečku v kanadském Klondiku na konci 19. století, pozn. red.) pro všechny typy investorů. Nejen v IT, ale i v nemovitostech, dopravě, infrastruktuře a podobně. Všude. Někteří z mých známých se mě už teď ptají, kde na Ukrajině investovat,“ líčí Daria Yaniieva a dodává, že Evropská unie se chystá v příštích letech investovat 13,5 miliardy eur do výzkumu a inovací a velká část této částky bude věnována na obnovu Ukrajiny a podporu její ekonomiky. „Takže moje rada zní rezervujte si kus koláče, dokud je ještě v troubě,“ uzavírá.

Také například americká soukromá investiční firma Horizon Capital oznámila spuštění fondu zaměřeného na Ukrajinu ve výši 250 milionů dolarů, který má podpořit podnikatele v rychle rostoucích technologických a exportně orientovaných společnostech.

Optimističtí jsou i samotní startupisté. Podle průzkumu vidí 75 procent z nich budoucnost ukrajinských rychle rostoucích firem pozitivně, věří v rozvoj a růst svých a jim podobných aktivit. Pouze pět procent zapojených vidí nadcházející roky pro začínající podnikatele na Ukrajině v temných barvách.

PŘEČTĚTE SI: KAUZA: Investoři kvůli válce mění metr na startupy. Už jim nejde jen o zisk, zajímá je, jestli firma přispěje k nezávislé energetice

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Investice
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články