Bez kaucí v hotovosti a bezpečně. Fintech Flatform má v plánu proměnit trh nájemního bydlení
Zakladatelé Flatform Radek Musil a Michal Dědek (zleva) (Foto: Flatform)

Bez kaucí v hotovosti a bezpečně. Fintech Flatform má v plánu proměnit trh nájemního bydlení

21. bře 2023 Ondřej Černý 3 min

Nový fintech Flatform chce zatřást poměry na českém trhu s nájemním bydlením. Radek Musil a investor Michal Dědek ze skupiny SFG spouští online prostředníka mezi pronajímatelem a nájemcem. Jeho výhodou má být důkladné prověření zájemců o byt, za které zároveň Flatform jeho majitelům garantuje vyšší krytí než v případě standardně složené kauce.

Hotovostní kauci považujeme za přežitek, který nájemcům zbytečně zvyšuje výdaje se stěhováním. Ekvivalent jednoho až dvou nájmů nájemce může využít mnohem efektivněji. Kauce není ideální řešení ani pro pronajímatele,“ vysvětlil důvod vzniku fintechu Flatform Radek Musil, který dříve působil například jako CEO Fundliftu, v Rockaway nebo v Mailstep. Zdůraznil také, že bez kauce se obě strany vyhnou případným nepříjemným situacím, které při jejím skládání a následném vracení někdy nastávají.

Cílem Flatform je možné nepříjemnosti zcela odbourat. I proto celý proces pronájmu zbaví nutnosti pracovat s hotovostí. „Nájemce nám na začátku uhradí jednorázově desetinu měsíčního nájmu, přičemž minimální limit činí 3 500 korun. Po dobu nájemního vztahu nám pak platí jedno procento z měsíčního nájmu, minimálně 250 korun,“ uvedl Musil s tím, že zájemce o byt tak už nebude muset dávat obálku s hotovostí odpovídající třem měsíčním nájmům někomu, koho vůbec nezná.

Spolupráci se meze nekladou

Spolupráce s Flatform má být pro zájemce z řad vlastníků bytů naprosto jednoduchá. Bude jim stačit zaregistrovat se a nahrát své byty nabízené k pronájmu do systému. Zájemci se o byty skrze systém přihlásí a majitel si z nich může vybírat. Výhodou dle Musila je, že majitel může volit ze zájemců, kteří nabídnou nejvyšší nájemní cenu. „Předností je také digitalizace všech smluv a předávacího protokolu,“ zdůraznil Musil.

Zároveň Flatform nemá žádnou bariéru s kým a od jakého počtu bytů bude spolupracovat. „Bude to jak s fyzickými osobami, které pronajímají byty, tak s  institucionálními investory a majiteli bytů. Spolupráci s fyzickými osobami, které mají nižší jednotky bytů, se nebráníme,“ uvedl na dotaz SJ.News druhý ze spolumajitelů fintechu Michal Dědek.

Jasno je i v tom, jak pro platformu získat maximální počet bytů a z toho plynoucího byznysu. „Primárně budeme napřímo oslovovat majitele bytů, ale určitě plánujeme navázat spolupráci s různými subjekty na trhu, včetně realitních kanceláří, které nám mohou pomoci rychleji nabrat zajímavý objem bytů,“ prozradil Dědek.

PŘEČTĚTE SI: Český Ownest nabízí možnost bydlet ve své budoucí nemovitosti: než zájemce dosáhne na hypotéku, tak platí nájem

Zadarmo a s garancí

Pronajímatelé bytů mohou službu využívat bez poplatku. Alespoň zatím. „Budeme ho v čase zvažovat, pro začátek ale potřebujeme nabrat co největší počet pronajímatelů. Vnímáme je jako naše partnery, díky kterým můžeme nabídnout službu nájemcům jako v tuhle chvíli jediným platícím zákazníkům,“ přiznal Dědek.

Zároveň by pronajímatelé měli od Flatform získat určité garance. „Majitelé bytů často nevědí, koho si do bytu pouští. Z naší zkušenosti málokdo prochází třeba jen veřejně dostupné rejstříky. A vybraná kauce nemusí pokrýt vzniklé škody či chybějící nájem,“ říká Dědek s tím, že Flatform bude napojený na sdružení SOLUS. Zároveň také bude pracovat s veřejně dostupnými rejstříky, ať už jde o insolvenční rejstřík nebo databáze neplatných dokladů.

Ne vždy se na konci nájemního vztahu obě strany rozchází v dobrém. I na tuto variantu je Flatform připravený. „My se za nájemce vůči pronajímateli zaručíme. Chybějící nájem nebo škody v bytě dokážeme uhradit až do výše tří nájmů. Po nájemci pak tyto peníze budeme vyžadovat zpětně. Pronajímateli tím odpadá problém s cash flow a starosti s vymáháním,“ vysvětlil Dědek.

Nová služba se má umět postarat nejen o nové nájemní vztahy, ale i o ty stávající. „V takovém případě vystavíme garanci, nájemce nám uhradí úvodní poplatek a pronajímatel mu vrátí kauci,“ popsal fungování Musil.

Nájem jako standard

I když na českém trhu představuje Flatform novinku, na Západě už se podobné modely osvědčily. Příkladem jsou společnosti Rhino Deposits, Flatfair nebo Jetty Deposits. „Češi chtějí hojně bydlet ve svém, ale současný stav úrokových sazeb a cen nemovitostí tomu nepřeje. Proto je nájemní bydlení na vzestupu a my jsme tady od toho, aby probíhalo co nejlépe pro majitele i nájemce,“ vysvětluje Dědek a dodává, že Flatform chce být u toho, až se tento vlastnický status quo změní.

Pracujeme na tom, aby se z nájmů stal atraktivní způsob bydlení, který bude pro všechny zúčastněné představovat životní jistotu srovnatelnou s vlastnictvím bytu nebo domu. Na Západě už je to běžné a my s naší platformou chceme pomoci tomu, aby se stejné podmínky vytvořily i u nás,“ uzavírá Dědek.

PŘEČTĚTE SI: Realitní startupy si věří i během krize na trhu, nejvíce táhnou pronájmy nemovitostí

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články