Aplikace Bytové konto umožní domácnostem sledovat energetickou spotřebu v reálném čase

24. bře 2023 Anna Jurečková 1 min

O výši energetické spotřeby a případném nedoplatku se člověk v běžné domácnosti dozví většinou jednou za rok. To chce změnit startup BeiT s novou aplikací Bytové konto, která mění způsob, jakým dnes nakládáme s energiemi.

Uživatel díky ní získá přehled o reálné spotřebě. Údaje se navíc aktualizují každý den a jsou napojené na ceník dodavatele. Dalšími funkcemi aplikace jsou komunikace se správcem domu nebo jeho dalšími obyvateli nebo řešení havárií.

„Ačkoli dnes digitalizací prochází většina segmentů našich potřeb, správa bytových domů na ni čekala téměř padesát let. Problém spatřujeme zejména v nedostatečné informovanosti o energetické spotřebě. Kolik jsme za energie utratili, se dozvídáme jednou ročně z papírového výpisu, který nás často překvapí vysokými nedoplatky,“ vysvětluje Miro Hachlinec, zakladatel a CEO BeiT.

„Studie uskutečněná na univerzitě v Nice prokázala, že díky přehledu o energetické spotřebě v reálném čase můžeme ušetřit až 30 procent nákladů. To při současných cenách energií rozhodně není zanedbatelná částka,“ dodává.

Bytové konto doposud cílilo především na správce, kteří jejím prostřednictvím  podle BeiT aktuálně spravují 115 tisíc bytů v Česku.

PŘEČTĚTE SI: Správu budov čeká modernizace. Domácnosti mohou díky lepší informovanosti ušetřit na energiích až 30 procent

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články