Chce být jako Starbucks, ale s relaxačními studii. Zakladatel STRV Semerád učí Američany chodit do sauny a otužovat se
David Semerád si oblíbil ledové koupele. Teď je chce v novém projektu Mindzero představit Američanům. (Foto: archiv Davida Semeráda) 

Chce být jako Starbucks, ale s relaxačními studii. Zakladatel STRV Semerád učí Američany chodit do sauny a otužovat se

1. bře 2023 Václav Lang 10 min

Jednou z věcí, které Davidu Semerádovi za mořem chyběly, když se před deseti lety odstěhoval do USA, byla sauna. Teď hodlá se svou firmou Mindzero tento pro Evropany běžný relaxační prvek Američanům představit – v modernějším hávu. Nedávno otevřeli první studio, kde v rámci jednoho zážitku nechybí ledová voda, léčba červeným světlem, elektromagnetická terapie, a to vše doplněné hudbou a videoprojekcí. Firma počítá s otevřením až 3500 poboček po celých USA, k tomu má dopomoci franšízový model.

S Mindzero fungujete rok a čtvrt, jaké jsou za tu dobu vaše dojmy?

Mindzero jsem nikdy neplánoval jako firmu, ale vzniklo hlavně jako řešení toho, že mi v Americe chyběly sauny, a navíc jsem v té době řešil nějaké problémy s mentálním zdravím. Tehdy jsem se prakticky upracoval a skončil v nemocnici. Což se asi stává dost lidem, jak jsem tak pochopil.

Měl jsem v hlavě takový koncept, jak pojmout mindfulness a péči o duševní zdraví zábavnější formou. Šest let jsem zkoušel meditovat, ale nedařilo se mi to, protože jsem se u toho hrozně nudil a neustále jsem měl v hlavě miliardu myšlenek. A tak jsem si říkal: Vždyť musí existovat nějaký lepší způsob! Pak jsem potkal Billa Millera (pozdějšího co-foundera Mindzero - pozn. red.), který říkal, že má podobný nápad. A tak jsme se rozhodli, že to spolu zkusíme.

David Semerád jako účastník extrémního rozvojového programu MDK Project. (Foto: archiv Davida Semeráda)

Co bylo dál?

První test vyšel tak úžasně, že jsem se rozhodl to začít dělat na full-time. Kdybych to měl teď zpětně zhodnotit, tak nejhezčí bylo, jak se nějaký cool koncept, jehož první plánek jsme nakreslili na ubrousek, posouval. Přes fázi, kdy jsme x měsíců testovali pop-upy po městě s provizorním vybavením, až do toho, že jsme otevřeli první studio a bavíme se s investory, jak budeme škálovat a otevřeme v dalších letech několik set takových.

Kolik studií má Mindzero teď?

Máme jedno, které jsme otevřeli prvního prosince a na dva měsíce jsme jeli v režimu takového soft-openingu. Až teď 28. ledna jsme měli slavnostní otevření. Ve výsledku je to tedy jen pár dní, kdy je to doopravdy spuštěné. Ale už nyní dokončujeme koncept druhé verze studia – chceme ho totiž s každou další skupinou postavených studií vylepšovat. Teď finišujeme jeho design a budeme hledat prostory v Los Angeles. Tento rok chceme otevřít čtyři studia, z toho tři budou v LA a jedno v Miami.

První otevřené studio Mindzero. V brzké době chce David Semerád otevřít v USA stovky takových. (Foto: Mindzero)

Ještě mi prosím vysvětlete chybějící mezičlánek, kdy se z toho, že vám chyběla sauna, stal nápad na síť multifunkčních relaxačních studií, které zahrnují mnohem víc vymožeností, než je jedna vyhřátá místnost.

Ve stejnou dobu, kdy mi chyběla sauna, jsem byl také na Wim Hofově semináři (nizozemský propagátor extrémního otužování - pozn. red.), kde jsem si vyzkoušel ledové koupele a viděl, jak extrémně jsou účinné. A k tomu sauna patří.

Takže se prostě zkombinovalo víc věcí, ale hlavní myšlenka byla: Pojďme udělat studio, kam dáme všechny věci, které jsou inspirované vědeckými studiemi a mají vliv na to, jak se lidé cítí. A pojďme z toho udělat pro lidi skvělý zážitek, který bude nejen podložený vědou, ale taky dost zábavný. Zároveň to bude dostupné ve velké míře, tak aby měli lidé studia blízko bydliště. A bude to v takovém pozlátku – prostě jako to udělal Starbucks s italským espressem. V Americe se dřív pilo v podstatě jen filtrované kafe, pak přišel Starbucks a udělal skvělý balíček, jak to americkému publiku představit. A dneska je na 120. místě ve Fortune 500.

V čem přesně tkví ta zábavná složka? Říkal jste, že sám jste se u meditace hrozně nudil.

Jednou z hlavních věcí je, že máme hudbu. Pracujeme s několika skladateli, jedním z prvních byl Tomáš Oliva (český skladatel hudby pro filmy, počítačové hry a zejména filmové trailery velkých světových studií - pozn. red.). Kromě hudby přidáváme také videosložku, kde vidím inspiraci třeba v Signal Festivalu. To vše se skloubí ještě s dalšími efekty jako třeba lasery, výrobníky kouře a jako celek to člověka kompletně přenese do jiného světa.

Při standardní meditaci sedíte deset minut v tichu nebo si pustíte nějakou uklidňovací aplikaci, třeba s nudným hlasem, kdežto tady máme k dispozici i fyzické aspekty, mění se teplota a podobně. Máme také připravené tematické lekce – například teď jsme spustili první, která se jmenuje Inner Warrior (vnitřní válečník). Je to s válečnou tematikou, máme tam i speciální rituály, kdy vás třeba pomalujeme neonovou fixou. Inspirovali jsme se u saunových rituálů známých v Evropě.

Studia Mindzero v sobě kombinují horko s chladem, to vše navíc doplněné o zábavné prvky. (Foto: Mindzero)

Těmihle prvky show se asi snažíte přiblížit americkému publiku, že?

Ano, ale v Česku jsem ten koncept testoval taky a lidem se to také líbilo. Nedá se říct, že by to jinde nefungovalo. Ale pravdou je, že americký trh je pro nás hlavní. Už proto, že tady nejsou zmíněné ledové koupele ani sauny. Takže nejenom že přicházíme s konceptem, který by i na Evropu byl inovativní, ale navíc zdejší trh není penetrovaný ani těmi klasickými věcmi. A tím pádem jsou možnosti škálování opravdu obrovské.

PŘEČTĚTE SI: Česko-americký startup Mindzero bojuje proti stresu kombinací sauny, otužování, aromaterapie a technologií. Teď shání investory

A jaký je zatím zájem lidí?

Co se týče samotného produktu, tak konverze je tam neskutečná. Máme industry standard conversion lidí, kteří přijdou, kolem 40 procent. To znamená, že 40 procent lidí, kteří si náš produkt vyzkouší, si u nás koupí členství. Přičemž obecný standard bývá kolem 15 procent.

Přitom jsme teprve začali, takže teď zlepšujeme procesy a do budoucna budeme určitě konverzi zvyšovat. Už teď tam máme lidi, kteří k nám chodí i několikrát denně. Jeden pán byl dokonce čtyřicetkrát za třicet dní.

Nápad na Mindzero vznikl tak, že jeho autorovi scházely ve USA sauny. (Foto: Mindzero)

Zmiňujete, že ve Spojených státech je zdraví řízeno víceméně farmaceutickým průmyslem. Když se podíváte na rostoucí zájem lidí o váš produkt, řekl byste, že se nějak mění jejich vnitřní nastavení v oblasti zdraví a prevence?

To je brzo soudit. Je pravda, že v Americe se řeší zdravotní problémy tak, že přijdete k doktorovi, řeknete, co vám je, a on vám na to předepíše nějaký lék, který to vyřeší. A vůbec se nejde do hloubky nebo do prevence. A právě tady přicházíme my.

Teď například chodím každé ráno do posilovny, kde potkávám ve stejnou dobu také jednoho psychiatra, a s ním už jsme řešili, že k nám bude posílat svoje klienty. Věřím, že se dokážeme dostat k tomu, že nahradíme farmaka. Samozřejmě to bude trvat dlouho a nebude to pro všechny případy, ale u standardních problémů, jako je stres v práci, vztahy, rodina a podobně, budeme schopni extrémně pomoci. Má vize je, abychom měli co největší vliv na lidské zdraví v tomhle století. A věřím, že za pár let se tam dostaneme.

David Semerád jako účastník extrémního rozvojového programu MDK Project. (Foto: archiv Davida Semeráda)

Mezi vašimi investory je řada českých a slovenských byznysových osobností. Nalákalo je to, že s vámi sdílí tuhle myšlenku o péči o duševní zdraví?

Lidem, kteří jsou z Česka, z Evropy, se to vysvětluje poměrně jednoduše. Už jen proto, že vědí, jak jsou v Česku oblíbené sauny. A když se podíváte, jak je to v Americe, tak už to samotné se jeví jako zajímavá byznysová příležitost. Zadruhé ten segment je extrémně rostoucí – stačí se kouknout, jaké celebrity se věnují třeba zmíněným ledovým koupelím: Andrew Huberman (populární profesor neurobiologie na Stanfordově univerzitě - pozn. red.), Tony Robins (známý autor knih o osobním rozvoji), Joe Rogan (moderátor nejposlouchanějšího podcastu).

Třetí věc je, že lidé, kteří mě znají z Česka, vědí, že už jsem něco vybudoval – jako svou předchozí firmu STRV – takže ve mně mají důvěru, že se mi to podaří znova.

A jak se vám daří pohledem čísel? Na kolik vás vyšlo rozjetí projektu a kdy plánujete být v černých číslech?

Když se podíváte čistě jen na operativní náklady jednoho studia, které máme, tak jsme se právě dostali do break even a všechno, co bude nad, nás dostane do zisku. Máme teď přes investici nabráno 1,3 milionu dolarů a studio nás stálo 700 tisíc. Přičemž do budoucna chceme cenu snížit někam kolem půl milionu, abychom mohli koncept škálovat rychleji.

Zakladatel Mindzero si mimo jiné oblíbil i dnes populární ledové koupele. (Foto: Mindzero)

A kromě budování nových studií, co máte ještě pro letošek a později v plánu?

Tenhle rok je cílem postavit nová studia v LA, kdy tamní trh je v Americe jedním z hlavních, co se týče podobných consumer věcí. To nám extrémně posílí pozici v očích byznysových lidí. Dále chceme připravit koncept pro franšízování, takže nejenom, že budeme dál stavět naše vlastní studia, ale budeme i franšízovat, abychom opravdu mohli mít extrémní růst a dostat se k co největšímu počtu lidí. Původně jsem měl v plánu postavit příští rok studií sto – kdybychom to dělali jen v rámci Mindzero a financovali bychom všechen rozvoj sami – ale díky tomu, že budeme franšízovat, se bavíme o stovkách studií.

Jaká je ve firmě struktura? Kdo všechno se na Mindzero podílí?

Jsme čtyři co-foundeři. Vlastně teď tři aktivní. O jednoho jsme bohužel ještě před otevřením studia přišli, když spáchal sebevraždu. Pro tým to bylo velmi těžké. Bohužel to ale ukazuje, že mentální zdraví je něco, co je extrémně důležité, a jsem rád, že pokračujeme v tom, abychom pomohli lidem v budoucnu.

Čili jsme tři, kromě mě ještě Heather Grimm, která byla profesorkou na King's College, kde nám prováděli klinickou studii našeho konceptu. Přivedli jsme ji k nám do týmu a stará se o provoz studií. George Becker, který byl dvacet let u Air Force a dvacet let u CIA jako instruktor, má na starosti veškerou výstavbu.

Už jste to nakousl na začátku, že vás k nápadu na relaxační studia dovedly vlastní zkušenosti s vyhořením a špatným mentálním zdravím. Dokonce říkáte, že jste skončil v nemocnici. Můžete přiblížit, co přesně se vám dělo?

Když jsem dřív slyšel o problémech s duševním zdravím, tak jsem si vždycky říkal, že mě se to netýká. Když jsem pak stavěl STRV, neměl jsem žádné zkušenosti s řízením firem, a tak jsem si to nastavil podle toho, jak jsem si myslel, že to bude super. V ten moment, kdy se mi to stalo, jsem měl nějakých sto lidí, kteří mi přímo nebo nepřímo reportovali. Což je zhruba o 93 víc, než je nějaké doporučené číslo. K tomu jsem pracoval ve dvou časových zónách, od rána do noci, v kuse, do toho jsem hodně cvičil a taky chodil často s klienty nebo kolegy pít. Takže celý ten životní styl a nálož práce vedly k tomu, že jsem dostal panickou ataku. Nebylo to nic extrémního, fyzicky jsem byl v pohodě, děsivé bylo hlavně to, že jsem nevěděl, co to je.

Vyřešili jsme to pak tím, že jsme reorganizovali řízení STRV a já si dával pozor na to, abych k vedení přistupoval trochu strukturovaněji – podle toho, jak to dělají i jiné firmy, ne jak si člověk myslí na střední škole, že by měla firma vypadat.

David Semerád jako účastník extrémního rozvojového programu MDK Project. (Foto: archiv Davida Semeráda)

Hodně jsem se začal zaměřovat i na to, co bych mohl dělat sám pro to, abych byl víc v pohodě. A uvědomil jsem si jednu věc: že to není jenom o tom, jak si co nastavíte, jaké máte mentory, že to není o tom jenom sedět na zadku a nějak se z toho vypovídat, ale je to hodně i o té fyzické části. A to právě kombinujeme s Mindzero. Chceme do něj přidávat i prvky toho, že si lidé budou moci povídat o tom, jak se cítí, ale velká část je pořád fyzická, kdy se tělo vystavuje extrémním teplotám – říká se tomu hormeze.

Kombinovat fyzické zacházení s tělem s tím mentálním je důležité. Například si dávám ledovou koupel každý den, každý den cvičím a taky se občas chodím dívat na východ a západ slunce. Mám hodně pohybu, protože si rozhodně nemyslím, že lidé jsou designovaní na to, aby 12 hodin seděli na zadku u počítače.

A jak se to u vás zlepšilo?

Extrémně. Vždycky se podívám dozadu a říkám si: Já byl tak vystresovanej! A přitom jsem v daný moment ten pocit neměl. Teď opravdu není skoro nic, co by se mohlo dít, aby mě to fyzicky vystresovalo. A neříkám, že jsou mi ty věci jedno, to vůbec, ale prostě řeším všechno s hrozným klidem. Takže musím říct, že kombinace cvičení a denního otužování je skvělý základ pro to, aby se člověk cítil dobře. Skoro vás pak nejde nějak vystresovat.

PŘEČTĚTE SI: Ztráta motivace či vyhoření. Noční můry HR manažerů zahání investice do duševního zdraví zaměstnanců

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Osobnosti, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články