Tensor Ventures a Startup Kitchen se spojují se startupovým programem CERNu
Deep-tech fond Tensor Ventures a komunitní platforma Startup Kitchen nově díky programu CERN Venture Connect propojí české startupy se špičkovým švýcarským pracovištěm. (Foto: CERN)

Tensor Ventures a Startup Kitchen se spojují se startupovým programem CERNu

7. bře 2024 Ondřej Černý 3 min

Posílit nejslibnější české startupy v oblasti deep-tech. To je cílem spolupráce, kterou navázaly investiční deep-tech fond Tensor Ventures a komunitní platforma Startup Kitchen s programem CERN Venture Connect prestižní švýcarské laboratoře specializující se na částicovou fyziku.

Nově navázaná spolupráce by měla českým zástupcům umožnit využít jedinečné znalosti, know-how a vybrané technologie nabízené Evropskou laboratoří pro částicovou fyziku (CERN), známou evropskou výzkumnou organizací sídlící ve švýcarské Ženěvě. Program také spojuje podnikatele s investory a inkubátory.

I když je CERN evropskou laboratoří pro částicovou fyziku, mohou se do programu přihlásit i startupy vyvíjející technologie v oblastech jako jsou optické sítě, metrologie, kryogenika, letectví, farmacie, kvantové technologie, data management a mnoho dalších.

CERN byl založen v roce 1954 pro výzkum částicové fyziky. Stojí také za vytvořením protokolu World Wide Web (WWW), optického enkodéru, protonové terapie a mnoha dalších. CERN Venture Connect, který je nově založeným programem, má za úkol pokračovat v této tradici. To znamená pomáhat nadšeným týmům s pokročilými technologiemi změnit svět k lepšímu a zároveň co nejdříve uskutečnit své myšlenky. Věříme, že Česká republika má mnoho takových týmů,“ uvedl k nově navázané spolupráci zástupce CERN Venture Connect Ash Ravikumar.

Než se v roce 2019 připojil k CERN, zaměřoval se Ash Ravikumar na rozvoj podnikání a komercializaci výzkumu na univerzitách v USA a Austrálii a ve společnosti Honeywell v Indii. (Foto: CERN)

Startup Kitchen, středoevropská platfroma pro startupy, investory a technologické nadšence, jež propojuje venture capital investory s nejnadějnějšími projekty ve střední Evropě a vede je skrze prvotní investiční proces, si od spojením s programem světově proslulého CERNu slibuje další impuls pro zdejší startupovou komunitu. Zároveň chce dbát na to, aby se k know-how prestižní organizace dostaly skutečně nadějné projekty.

Náš interní tým spolu s odborníky z Tensor Ventures zhodnotí potenciál technologie a poté pomůže startupu s přihláškou do CERN Venture Connect. Přijímací proces je pak řízen samotným CERNem,“ konstatoval zakladatel Startup Kitchen Tomáš Cironis s tím, že ke zveřejnění jmen doporučených startupů zatím nenastal správný čas.

Ředitel startupové platformy a Masterchef ve Startup Kitchen Tomáš Cironis. (Foto: Havel & Partners)

PŘEČTĚTE SI: Mladý Španěl začal vyrábět elektřinu z půdy. A český Tensor Ventures mu posílá miliony do rozjezdu

Globální deep tech fond Tensor Ventures sídlící v Praze a Lucembursku investuje do zajímavých projektů deep tech startupů v rané fázi vývoje. Jeho portfolio aktuálně tvoří více než dvacet startupů z Velké Británie, Izraele, USA a Evropy, včetně těch z České republiky a Slovenska. Patří mezi ně například Aireen, Contember, Tatum nebo Passengera.

Víme, že se tu rodí velmi nadějné technologie s potenciálem celosvětového dopadu. Česká republika má určitě na to, aby nebyla jen montovnou, ale viditelným hráčem na poli pokročilých technologií,“ říká Martin Drdúl, jeden z partnerů a zakladatelů deep tech fondu Tensor Ventures s tím, že přístup k technologiím v CERN je pro české startupy pozitivním signálem, že se s nimi počítá i na mezinárodní scéně.

V oblasti AI Česká republika podle Martina Drdúla zaspala. V oblasti deep techu se tomu snaží zabránit. (Foto: Tensor Ventures)

Spolupráce s CERN Venture Connect vybraným startupům přináší možnost kontaktů s potenciálními investory, přičemž za účast v programu se nemusí vzdávat žádného podílu ve firmě.

PŘEČTĚTE SI: Startup Quantagonia umí propojit klasické a kvantové počítače. Teď získal investici od Tensor Ventures

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články