Mladý Španěl začal vyrábět elektřinu z půdy. A český Tensor Ventures mu posílá miliony do rozjezdu

Mladý Španěl začal vyrábět elektřinu z půdy. A český Tensor Ventures mu posílá miliony do rozjezdu

15. bře 2022 Zuzana Keményová 7 min

Barcelonský startup Bioo přišel s inovativní technologií, která pomocí rozkladu bakterií v půdě dokáže získat z půdy elektrickou energii. Pustil se do výroby senzoru pro zemědělce, který nepotřebuje žádný další zdroj energie. Bioo a jeho mladý zakladatel Pablo Vidarte zaujali český fond Tensor Ventures, který investuje do deep tech startupů. Do Bioo posílá více než 12 milionů korun a chce pomoci novému produktu prorazit na trhu.

Když se energie může vyrábět z vody, slunce nebo větru, proč by nemohla z půdy? Tuhle otázku si položil Pablo Vidarte (na úvodní fotce) a hned přemýšlel nad tím, jak čtvrtý živel do získávání elektřiny zapojit. Vymyslel technologii, jež dokáže vytvořit elektřinu přímo z půdy, a nechal si ji patentovat. Její princip popisuje Vidarte následovně: „V půdě, hluboko pod zemí, procházejí přírodní látky svým přirozeným životním cyklem. Během tohoto cyklu se rozkládají molekuly, kterými se živí aktivní bakterie v půdě. A díky tomuto procesu se uvolňují elektrony. Vidarteho firma Bioo, kterou v Barceloně v roce 2015 založil, pak vytvořila mikrobiální palivový článek, jenž využívá tuto uvolněnou energii a mění ji na elektrický proud. „Díky této technologii bude možné zásadně snížit uhlíkovou stopu. Zároveň je to také cesta k tomu, aby budoucí chytrá města mohla využívat čistou přírodní energii například k osvětlení domácností, ulic či parků,” uvažuje Vidarte.

A se svou myšlenkou sklidil úspěch. Ve svých 20 letech byl Pablo a jeho tým Bioo například zařazen na seznam Forbes 30 Under 30 Europe. Bioo se dokonce dostalo do žebříčku 50 nejinovativnějších startupů Evropy podle Evropského parlamentu. Bioo má už dvacet zaměstnanců a sídlo v Barceloně. Jejich technologie, konkrétně zmíněný agrosenzor, je aktuálně nasazená v Seville a na Ibize, další v Německu a Francii se instalují.

Bioo už svou technologii, která dokáže přímo z půdy získat elektřinu, proměnil v nabíječku na mobily. Telefon se nabíjí ze zcela čistého, bezemisního zdroje. (Foto: Bioo)

Této mladé španělské firmy si všiml i uzavřený český fond Tensor Ventures Romana Smoly a Martina Drdúla, do kterého vložilo peníze několik českých miliardářů. Specializuje se na investice do takzvaných deep tech startupů, tedy do inovativních firem, které zakládají svůj byznys na nejnovějších vědeckých poznatcích. Tensor Ventures poslal do Bioo na začátku letošního roku půl milionu eur, tedy přes dvanáct milionů korun.

„K většině deep tech investic se dostaneme díky tomu, že v komunitě máme spoustu kontaktů a aktivně spolupracujeme se sítí globálních deep tech inkubátorů a akcelerátorů. S Pablem jsme se začali bavit před necelým rokem,“ říká pro StartupJobs Newsroom Martin Drdúl, partner v Tensor Ventures. Na otázku, čím je právě Bioo oslovilo, Drdúl odpovídá, že pro ně jako pro investory je důležité, kdo za startupem stojí a jak vypadá tým. „Pablo je osobnost a skvělým příkladem nové generace podnikatelů, který k sobě dokázal přitáhnout špičkový tým nadšenců a odborníků. Líbí se mi jeho pohled na věc, kdy říká: Trik spočívá ve vytrvalosti. Neúspěšní jsou ti, kteří nevytrvají. To vám o člověku napoví hodně,“ přibližuje Drdúl. 

Hlavní produkt Bioo je senzor napájený z půdy

Tým Bioo vytvořil biologické baterie pro senzor, který je velký zhruba jako dlaň, dokáže odesílat data na kilometry daleko a zároveň sám spouštět zavlažování. Peníze od Tensor Ventures, který patří v Bioo mezi tři největší investory, mají především pomoci s aktuálním vývojem tohoto senzoru pro zemědělství, který nepotřebuje kromě půdy žádné další napájení. Elektřinu mu totiž dodá právě půda. Tento udržitelný senzor by měl nahradit na polích drahé a potenciálně nebezpečné chemické baterie.

Investory z Tensor Ventures také zaujalo, že co se týká technologie, firma už má patent a vyzkoušený princip v reálných přírodních podmínkách a míří do konkrétního a velkého segmentu zemědělství, pro který má technologie Bioo okamžité a reálné využití u agrosenzorů a zavlažování. „Podle toho, s jakým zájmem reagují výrobci elektronických zařízení, se kterými se lidé z Bioo baví, se rozhodně nezdá, že by technologie nemířila správným směrem,“ je přesvědčen Drdúl. Jako tým investorů si vždy před investicí kladou otázku, zda daná technologie dokáže řešit konkrétní, dostatečně velký problém a jestli řešení má potenciál oslovit zákazníky či partnery v mnoha zemích. „Problém drahých a neekologických baterií řeší zemědělci po celém světě,“ připomíná Drdúl.

Investoři z Tensor Ventures věří v obchodní potenciál technologie Bioo po celém světě. Na fotce (zleva) Martin Drdúl a Roman Smola. (Foto: Tensor Ventures)

Problémem pro zemědělce je, že běžně se senzorické systémy musí udržovat a kabeláž je velmi drahá, baterie se musí dobíjet a solární panely vyžadují určitou úroveň údržby proti prachu či dešti. „To, co nabízí Bioo, je baterie, která je připojena k zemi. Díky tomu, že je zakopaná pod zemí, se o ni zemědělec nemusí starat. Takzvané biologické baterie ve skutečnosti existují již od 80. let minulého století, ale pouze v laboratořích. Tým v Bioo ale tuto technologii dokáže nabít ve volné přírodě a dát jí reálně využití, to se zatím nikomu nepodařilo,“ dodává Drdúl.

Pablo Vidarte z Bioo doplňuje, že půda může dodávat čistou elektřinu a jeho tým je připraven nabídnout řešení v konkrétní situaci, která znepříjemňuje život zemědělcům v mnoha zemích. „Abychom to ale byli schopni prosadit po celém světě, potřebujeme silnou obchodní a marketingovou podporu. Jednali jsme s mnoha investory z celé Evropy a české Tensor Ventures jsme si zvolili proto, že mají cit pro rovnováhu mezi byznysovou stránkou věci a zdravým tempem, které deep tech startupy, jako jsme my, vyžadují,“ vysvětluje Vidrate.

Investory přesvědčilo i to, že v případě Bioo jde o reálně odzkoušenou technologii, která funguje, jen ještě není běžně dostupná, protože musí projít schvalovacím procesem a certifikacemi. „Ale jako u každého deep tech startupu nás čeká ještě dlouhá cesta k masové využitelnosti. Teď jde o to vyrobit různé typy zařízení pro různé účely. Na senzor používaný v zemědělství potřebujete zařízení se zcela jinými parametry než například na to, abyste byla schopna osvětlit park,“ vysvětluje Drdúl. Momentálně existují první pilotní projekty například v Barceloně a dalších městech, kde se tato technologie testuje a ladí pro nasazení ve větším měřítku. O senzor se ale již nyní zajímají velcí výrobci v tomto odvětví. Další misí Bioo je napájení světel v parcích a zahradách pomocí několika metrů čtverečních technologie Bioo umístěné v půdě.

Ukázka technologie nabíjení lamp a dalších typů veřejného osvětlení technologií Bioo. V půdě jsou zakopané biologické baterie, které světlo napájejí. (Foto: Bioo.)

Úvodní foto: Pablo Vidarte, Bioo. 

Zuzana Keményová

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články