Z garáže do New Yorku. Úspěšný příběh SlidesLive pokračuje
Robotické kamery dokáží díky speciálnímu softwaru přesně sledovat řečníky a vytváří ten správný záběr. (Foto: SlidesLive)

Z garáže do New Yorku. Úspěšný příběh SlidesLive pokračuje

20. čvn 2024 Ondřej Černý 4 min

Začínali jako malý startup ve sklepních prostorách starého činžáku. Po více než deseti letech mají pobočky v New Yorku a Mnichově. Dnes česká společnost SlidesLive se svým inovativním systémem robotických kamer, který umožňuje autonomní natáčení a přináší výrazné finanční úspory, přináší revoluci do světa natáčení konferencí a přednášek.

SlidesLive má více než 12 let zkušeností v oblasti natáčení a za sebou téměř 3500 natočených konferencí. Poslední dva roky vývojářský tým pod vedením Tomáše Suchomela pracoval na unikátním řešení pro robotické kamery, které přináší nahrávání velkých akcí na novou úroveň.

Vize natáčet všechny přednášky na světě a uchovat je pro budoucí generace nadchla investory jako Václav Dejčmar a Eduard Kučera. Jejich investice ve výši milionu dolarů umožnily expanzi do zahraničí a další investice do techniky a vývoje. Dnes má firma pobočky v New Yorku a Mnichově.

Jako od kameramana

Díky těmto prostředkům SlidesLive vyvinula inovativní systém robotických kamer nazvaný NATE. Tento propracovaný software umožňuje efektivnější a dostupnější natáčení a streamování akcí než kdy dříve. Systém NATE využívá pokročilou analýzu obrazu a zvuku k detekci řečníků a optimální kompozici záběrů, jako by za kamerou stál zkušený kameraman.

Na základě dlouholetých zkušeností z akcí dokážeme automaticky definovat, jaká bude v daný okamžik nejlepší možná kompozice a kameru do ní přirozeným pohybem nasměrovat,“ vysvětluje Suchomel. Díky eliminaci zbytečných pohybů kamer, což výrazně zvyšuje kvalitu záznamu, jsou výsledkem vysoce kvalitní nahrávky odpovídající standardům profesionálních kameramanů. Systém si poradí i se složitějšími situacemi, jako je přítomnost více řečníků na pódiu, a umožňuje výběr nejlepších záběrů z několika kamer při live-streamingu.

NATE je software, který řídí robotickou (Pan Tilt Zoom) kameru, konkrétně Canon CR-N500, na základě zpracování obrazu a zvuku. Stojí za ním tým Tomáše Suchomela. (Foto: SlidesLive)

Cesta k realizaci tohoto systému nebyla jednoduchá. „S vizí vytvoření vlastního řešení pro ovládání robotických kamer jsem si pohrával několik let. Cesta k němu byla obtížná kvůli absenci vhodných kamer a vysokým nárokům na výpočetní výkon," říká Suchomel. Nakonec se myšlenku podařilo proměnit v realitu a robotické kamery už rok natáčejí přednášky po celém světě.

PŘEČTĚTE SI: Digitální knihovna plná moudrosti. Český startup SlidesLive chce uchovat všechny přednášky světa po tisíc let

Lépe za méně

Cílem SlidesLive není nahradit lidské kameramany, ale ulehčit jim práci. „Technologie nám umožňuje natáčet více přednášek, aniž bychom museli významně navyšovat počet zaměstnanců. Kameramani se mohou soustředit na další technické aspekty akce,“ konstatuje Suchomel. Díky tomu mohou firmy uspořádat kvalitně nasnímané vícedenní konference s nižšími náklady, což je klíčové zejména pro menší klienty.

Výhodou in-house vývoje je možnost rychlé reakce na zpětnou vazbu od klientů a techniků. „Máme velkou výhodu, protože si vše děláme přesně podle svých požadavků a nemusíme se přizpůsobovat řešení někoho jiného,“ dodává Suchomel. Tento přístup umožňuje SlidesLive neustále zdokonalovat svůj systém a přizpůsobovat ho aktuálním potřebám trhu.

Od roku 2012 SlidesLive natočila přes 80 tisíc přednášek z více než 25 zemí světa. (Foto: SlidesLive)

Robotické kamery SlidesLive tak již zaznamenaly úspěchy na nejprestižnějších konferencích po celém světě, včetně ICML na Havaji, NeurIPS v New Orleans a ICLR v Rwandě. V České republice byly použity například na Digisemestr, Czech Online Expo nebo meetupy komunity Frontendisti.

Natáčení vícedenních konferencí bylo dříve velmi nákladné a kvalita výstupu často neodpovídala očekáváním. S naším systémem může i klient s menším rozpočtem dosáhnout vysoké úrovně kvality,“ říká CEO Vojta Ciml. Úspora nákladů může dosáhnout až 40 procent.

Na začátku SlidesLive byla podle Vojty Cimla jasná představa, že po tvrdě odpracované dřině přijdou úspěchy. (Foto: SlidesLive)

Rozvoj a expanze

SlidesLive se již etablovala na mezinárodní scéně. Vstup na trhy v USA a Německu je teprve začátkem. „Máme velké plány, které zahrnují další rozšíření do Asie a Latinské Ameriky,“ prozrazuje Suchomel. Společnost také plánuje další investice do vývoje technologií a hledání nových způsobů, jak zlepšit zážitek z natáčení a sledování přednášek.

SlidesLive se těší oblibě i v akademické a vědecké komunitě. Automatizované natáčení umožňuje snadné dokumentování přednášek, konferencí a workshopů, což přispívá k šíření znalostí a informací. „Naše technologie umožňuje vědcům a akademikům sdílet své poznatky s celým světem, a to rychle a efektivně,“ říká Ciml. Díky vysoké kvalitě záznamů se SlidesLive stává preferovaným partnerem pro univerzity a výzkumné instituce.

Kromě systému NATE SlidesLive vyvinula i další inovativní řešení, jako je systém pro hledání leadů KAMINO a střihačský software PALPATINE, který automaticky zedituje video včetně úprav barev a audia. Vize SlidesLive ale nekončí u robotických kamer. Firma neustále investuje do výzkumu a vývoje nových technologií. „Inovace je v naší DNA. Chceme být vždy o krok napřed a nabízet našim klientům to nejlepší,“ uzavírá Ciml.

Hlavním cílem SlidesLive je kombinovat kvalitní vzdělávací videa s prezentacemi speakerů. (Foto: SlidesLive)

PŘEČTĚTE SI: Videoanalýza obličeje a zkoumání řeči skrze mobilní telefon. Češi přišli s průlomovými metodami diagnózy Parkinsonovy choroby

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články