Vsadili na průmyslovou automatizaci, AI a robotizaci. Letos AIKIT Digital plánuje dvojnásobný růst
S rozvíjejícím se využitím AI roste i česká společnost AIKIT. (Foto: AIKIT)

Vsadili na průmyslovou automatizaci, AI a robotizaci. Letos AIKIT Digital plánuje dvojnásobný růst

13. kvě 2024 Ondřej Černý 4 min

Vytvářejí inovativní produkty a IT řešení na míru. Využívají pro to špičkové technologie i umělou inteligenci. I proto česká technologická společnost AIKIT Digital letos plánuje dvojnásobný růst. Zároveň s tím jak její řešení pomáhají k vyšší efektivitě klientům v Česku, v Portugalsku a Spojených státech letos firma plánuje posunout se ještě dál také s vlastní efektivitou.

AIKIT založil Matěj Kult v roce 2017. Jako absolvent pražské ČVUT, kde studoval kybernetiku na elektrotechnické fakultě, měl jako technologický vizionář jasno v tom, co je jeho byznysovým cílem. Z pozice specialisty na ICT měl ambici přinést do průmyslu automatizaci a vyšší efektivitu. Se svou společností se proto zaměřil na pomoc předním automotive, výrobním, bankovním, energetickým a průmyslovým korporacím i startupům s tím, jak inovovat a zefektivňovat jejich provoz pomocí digitalizace produktů. A to s pomocí takových nástrojů jako je umělá inteligence, machine learning a dalších technologií. O úspěchu jeho cesty svědčí to, že služby AIKIT využívají společnosti jako ŠKODA Auto, Siemens, KUKA robotics, E.ON, GEN Digital, Česká spořitelna nebo Komerční banka.

AIKIT jim nabízí personalizované softwarové služby s využitím špičkových technologií. Zaměřuje se na průmyslovou automatizaci, AI a robotizaci, tedy oblasti s vysokými nároky na dodávané know-how a kvalitu (při dodržení SLA nad 99,95 % pro zajištění podpory výrobních informačních systémů MES). Rovněž se zabývá vývojem aplikací, webů, výrobních systémů a PLC a robotikou, v neposlední řadě se soustředí na web3 a blockchain. Tým aktuálně tvoří více než 100 expertů, kteří pomáhají firmám s řešením komplexních problémů, jako je optimalizace a predikce provozu v oborech náročných na spotřebu energií, materiálu nebo zajištění maximální bezpečnosti a spolehlivosti.

Loni AIKIT dosáhl obratu 133 milionů korun a v oblasti s vysokými nároky na dodávané know-how a kvalitu vidí i nadále obrovský potenciál. „Pro letošní rok plánujeme zvýšit výkon až dvojnásobně. Co do počtu lidí, tak i obratově. Z hlediska naplněnosti projektů k tomu máme již nyní velmi dobře nakročeno. Vidíme na trhu příležitosti, jak uplatnit know-how týmu k řešení komplikovaných problémů. Rozšířili jsme proto i delivery a obchodní tým pro český a zahraniční trh. Zároveň se soustředíme na zlepšení organizační struktury a posílení kompetencí, abychom mohli dále růst,“ přibližuje Matěj Kult, CEO společnosti AIKIT.

Za svůj největší úspěch považuje Matěj Kult sestavení stabilního týmu, na který se může spolehnout. (Foto: AIKIT Digital)

Oblast s vysokými nároky na dodávané know-how v současnosti tvoří třetinu obratu firmy. Další představuje projektový vývoj včetně například web3 a blockchainu a zbylou část zastává poskytování odborných kapacit. Aktuálně tým AIKIT tvoří více než 100 lidí, převážně v České republice, jeho menší část působí v USA. Plány firmy ale počítají s tím, že se tento počet bude zvyšovat a tým se rozroste na 200 lidí.

Zaměřujeme se na projekty s vysokou přidanou hodnotou v oborech jako průmysl, výroba, energetika či bankovnictví, kde se naše expertíza projeví ve snížení nákladů, zajištění kvality nebo bezpečnosti. Rozšiřujeme proto neustále svůj tým expertů, kteří se soustředí na využití AI, strojového učení a příbuzných technologií k hledání úspor tam, kde je jejich dopad a návratnost okamžitě vidět – ať už se jedná o predikci a optimalizaci provozu, nebo finanční transakce či distribuční sítě v energetice,“ dodává CTO AIKIT Martin Kolkop.

Tým AIKIT vedený Matějem Kultem a Martinem Kolkopem (zleva) je, kromě jiného, strategickým partnerem Škoda Auto Vysoké školy. (Foto: AIKIT)

Firma si klade za cíl být lídrem v oblastech, kde působí. Kromě datové analytiky za podpory machine learging i AI se zaměřuje na vývoj aplikací, webů, výrobních systémů, robotiku a PLC (programovatelný logický automat, který se využívá k řízení továrních strojů a výrobních linek pro automatizaci procesů v reálném čase).

V těžkých technických oborech je neustále co vylepšovat, ať už se jedná o průmyslovou výrobu, ecommerce, energetiku, nebo bankovnictví. Zároveň víme, že v těchto oborech nepřináší takzvaný krabicový software odpovídající hodnotu, protože často pracuje s nekvalitními daty nebo je chybně implementován. Proto máme ve svých řadách špičkové analytiky a specialisty na strojové učení, kteří prověří kvalitu datových vstupů a dokážou tak navrhnout optimální řešení daného problému,“ vysvětluje Kolkop.

Část týmu AIKIT v kancelářích firmy. (Foto: AIKIT)

V letošním roce AIKIT prochází přerodem do efektivnější organizační struktury, která dokáže být partnerem globálních korporací. Výsledkem má být docílení vyšší efektivity a produktivity.

I nadále se chceme soustředit na rozvoj našich nejsilnějších domén a rozšíření stávajících projektů. Chceme tím přitáhnout experty, které baví řešit složité výzvy a mají hlad po úspěchu,“ uzavírá founder a CEO Kult, který klade velký důraz na budování mezinárodního networku. I proto se jako mentor snaží pomáhat ambiciózním startupům v jejich růstu.

PŘEČTĚTE SI: Roboti zvyšují produktivitu a řeší problém nedostatku lidí. O chytré technologie od KINALI mají zájem i malí výrobci

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články