Český startup Greenometer pomůže s přechodem na udržitelné podnikání i firmám na Slovensku
Greenometer vnímá udržitelnost jako obchodní příležitost, která vytváří hodnotu pro společnost snižováním nákladů nebo vytvářením nových výnosů a také pro životní prostředí. (Foto: Unsplash)

Český startup Greenometer pomůže s přechodem na udržitelné podnikání i firmám na Slovensku

2. kvě 2024 Ondřej Černý 2 min

Specialista na služby v oblasti udržitelnosti firem, platforma Green0meter ze skupiny ČSOB, od května vstoupila na slovenský trh. Chce tamním podnikům nabídnout pomoc s výpočtem uhlíkové stopy a plněním všech souvisejících pravidel a reportů. Výsledkem má být efektivnější fungování společností.

Slovensko je kvůli své rozmanitosti a průmyslovému zázemí regionem, pro který bude dekarbonizace a CSRD reporting velké téma. Green0meter je snadným řešením pro společnosti, které chtějí nejen splnit své povinnosti, ale zároveň využít udržitelnost jako další příležitost pro své podnikání,“ konstatoval Karel Kotoun, spoluzakladatel platformy Green0meter.

Zakladatelé společnosti Greenometer Jan Zvěřina a Karel Kotoun (zleva). (Foto: Greenometer)

Vznikla jako produkt společného podniku KBC Bank a firmy Greenometer. V rozvoji jí pomohla u účast v akcelerátoru Start it@ČSOB. Zaměřuje se na služby v oblasti udržitelnosti a zajišťuje pro firmy výpočet CO2 stopy a činnosti v oblasti ESG. Pomáhá jim shromažďovat potřebná data, která následně zpracovává do nefinančního reportingu. S nově spuštěným ESG poradenstvím sesbíraná data také vyhodnocuje. Na jejich základě tým odborníků poradí firmám, jak zlepšit jejich fungování. Služba je podpořena také interaktivním vzdělávacím portálem Marketplace.

„Náš servis není jen o tom, že za firmy vyplníme a odešleme ten ‚otravný‘ ESG report. Na základě dat, které od nich do reportu sesbíráme, jsme schopni jim vytvořit doporučení, jak výrazně ušetřit a zefektivnit byznys, čímž nakonec mohou ušetřit a vydělat. Právě díky tomu jsme unikátní na trhu,“ doplňuje Karel Kotoun.

Green0meter úspěšně působí na mnoha trzích včetně Evropy a Asie. Mezi jeho klienty patří například společnosti Microsoft, Home Credit, Hopi, Gevorkyan nebo Wood & Company. Povinnost zveřejňovat nefinanční reporting, tedy reportů dle požadavků směrnice CSRD, dopadne na větší firmy na Slovensku v roce 2025. Následně se bude týkat i firem menších.

PŘEČTĚTE SI: Green0meter pomůže firemním klientům ČSOB hlídat jejich uhlíkovou stopu

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články