Startup Quantagonia umí propojit klasické a kvantové počítače. Teď získal investici od Tensor Ventures
Quantagonia umí spojit výhody klasických a kvantových počítačů. (Foto: Quantagonia)

Startup Quantagonia umí propojit klasické a kvantové počítače. Teď získal investici od Tensor Ventures

6. čvc 2023 Ondřej Černý 3 min

Nabízí řešení pro výpočetně náročný průmysl. A to tak zajímavé, že německý startup Quantagonia úspěšně dokončil seedové kolo financování. Vedl jej v Praze sídlící fond Tensor Ventures. Peníze mají být použity na další vývoj produktu a na posílení prodejů.

Kromě deeptechového fondu partnerů Martina Drdúla, Romana Smoly a Petra Ulvra německou společnost, nabízející unikátní B2B Saas Hybrid Quantum Platform spojující výhody klasického a kvantového počítání, podpořili i další investoři. Celkově tak Quantagonia od svého vzniku nabrala už 4,3 milionu eur.

V Německu je přesun ze základního výzkumu do průmyslu obecně
stále příliš těžkopádný. Quantagonia vyniká jako jeden z mála
evropských startupů, které tento proces usnadňují a využívají odborné znalosti v oblasti výzkumu a úspěšného rozvoje podnikání k posílení dalšího ekonomického a technologického rozvoje
,“ vysvětlil partner Tensor Ventures Martin Drdúl, proč se fond stal aktuálně hlavním investorem startupu.

Partneři Tensor Ventures Roman Smola, Martin Drdúl a Petr Ulvr (zleva). (Foto: Tensor Ventures)

PŘEČTĚTE SI: Kvantovým tečkám neuniknete. Na trh míří jejich nová verze bez těžkých kovů

Propojení budoucnosti

Quantagonia nabízí řešení pro výpočetně náročný průmysl aplikované v oblasti umělé inteligence, simulace a optimalizace, a to prostřednictvím své hybridní kvantové platformy. Jednou z jejích silných stránek je, že může využívat už existující počítačové programy. Umí totiž bez problému do svého řešení integrovat nabídku klasického hardwaru v podobě CPU a GPU a kvantový hardware. I díky tomu by tak řešení Quantagonie mělo výhody a možnosti kvantových výpočtů přinést i pro širokou paletu možných zájemců.

Pro Německo a Evropu je velmi důležité, aby teď přijaly opatření
a staly se „kvantově připravené“. Neměli bychom opakovat neschopnost uchopit inovace, jako se nám to stalo v případě zavádění umělé inteligence. Společnosti musí přijmout okamžitá opatření, aby mohly využívat výhod které kvantové výpočty v budoucnu nabídnou
,“ konstatoval CEO a spoluzakladatel Quantagonie Dirk Zechiel.

Tým zakladatelů startupu Quantagonia Philipp Hannemann, Sabina Jeschke, Dirk Zechiel a Sebastian Pokutta (zleva). (Foto: Quantagonia)

Investoři potenciál startupu vidí v tom, že stále větší počet společností čelí složitějším rozhodovacím procesům a požadavky na jejich řízení neustále rostou. Tradiční počítače se svou současnou architekturou se blíží svým technologickým limitům co se optimalizačních algoritmů, simulačních procesů a implementace umělé inteligence týče.

Rychleji a nově

Kvantová výpočetní technika představuje potenciální řešení těchto problémů. Dané úkoly by měla zvládat vyřešit mnohem rychleji, případně nabízet řešení, na která současné počítače nestačí. Problémem zatím je, že stávající programové kódy a aplikace jsou nekompatibilní s novými kvantovými počítači. Je tak nutná redefinice algoritmů a programů.

Quantagonia podle svých zakladatelů představuje revoluci v oblasti výpočetní techniky a jejích aplikací. Její Hybrid Quantum Platforma si klade za cíl usnadnit provádění stávajícího programového kódu na klasické i kvantové počítačové architektury. Umožnit by to mělo využití inovativních řešení založených převážně na využití umělé inteligence.

Pro fond rizikového kapitálu Tensor Ventures není investice do startupu jako je Quantagonia ničím neobvyklým. Na deeptechové investice se specializuje. Kombinací AI a velkých dat hledá nové talenty a projekty s potenciálem v celém regionu střední a východní Evropy. Do jeho portfolia tak patří společnosti zaměřující se na AI, kvantové výpočty, IoT, blockchain nebo biotechnologie jako jsou například Tatum, Aireen, Passengera, Unico.ai nebo Superface.

PŘEČTĚTE SI: Malý krůček pro lidstvo, větší pro Google. Firma oznámila skok na cestě za vytvořením výkonného kvantového počítače

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články