Návratnost z rodičovské je 40 procent, upozorňuje projekt Sto skupin. Firemními školkami ji chce zdvojnásobit
František Pfann, Jindřich Fialka a Radek Eliška ze Sto skupin. Foto: Sto skupin

Návratnost z rodičovské je 40 procent, upozorňuje projekt Sto skupin. Firemními školkami ji chce zdvojnásobit

17. led 2023 Anna Jurečková 4 min

Česko má nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě. A to je jen jedna z věcí, které rodičům znesnadňují návrat do práce. Další je třeba nedostatek míst ve školkách, se kterým se stát dlouhodobě potýká. Problém se rozhodl řešit Jindřich Fialka, se svým týmem z Q Designers spustil projekt Sto skupin. Neziskovou organizaci, která zákládá dětské skupiny po celé republice i firemní školky.

V českých školkách v roce 2021 chybělo podle České školní inspekce 40 tisíc míst. V minulém roce to podle zakladatele neziskové organizace Sto skupin Jindřicha Fialky mohlo být až 70 tisíc. Situaci ještě umocnil příchod uprchlíků z Ukrajiny. Právě po vypuknutí ruské války si Fialka, který je zároveň CEO inovačního studia Q Designers, dlouhodobý problém s nedostatkem kapacit v předškolních zařízeních uvědomil a rozhodl se ho řešit.

Spočítal si, že za současného tempa zakládání školek (v roce 2021 to bylo 13), by stát problém vyřešil zhruba za 80 let. Založil proto zmíněnou organizaci, která má ambici založit do roku 2025 sto dětských skupin. Za necelý rok existence jich stihla už devět, letos cílí na dalších 30.

„Když začala válka na Ukrajině, v Q Designers jsme si sedli, a zamýšleli jsme se nad tím, jak můžeme pomoci. Shodli jsme se, že první vlna pomoci pravděpodobně během měsíce zmizí, vyčerpá se. A v tu chvíli nám bylo jasné, že se chceme soustředit na dlouhodobé problémy, které vzniknou později,“ popisuje Fialka.

S týmem si dále spočítal, kolik zhruba Ukrajinců do České republiky přijde, jaký podíl budou tvořit matky s dětmi a kolik z nich bude předškolního věku. Skrze data od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy zjistili, že zatímco do základních a středních škol se děti vejdou, místa ve školkách nebyla ani před válkou.

Levnější a efektivnější než nabrat nové lidi

Kromě toho, že zakládá školky pro města a obce, se organizace Sto skupin zaměřila také na specifickou oblast firemních dětských skupin. Zřízení školek v rámci organizací může mít vliv na návratnost rodičů z rodičovské dovolené a tím snížit náklady na nové zaměstnance. „Rodiče, nejčastěji jsou to ženy, mají ohromný pracovní potenciál. Jsou většinou seniorní a umožnit jim návrat do práce, je mnohem levnější a efektivnější než nabírat a školit nové lidi,“ vysvětluje Jindřich Fialka. Jako další výhody zmiňuje i posílení komunity nebo vyšší ESG skóre.

Zakladatel dodává, že návratnost zaměstnanců po rodičovské dovolené se v současnosti pohybuje kolem 40 procent. „Když máte firemní školku, která je dobrá, dá se toto číslo zvýšit třeba na 80 procent.“ Cílová skupina navíc není ani zdaleka zanedbatelná. Podíl zaměstnanců na mateřské a rodičovské dovolené tvoří v rámci firmy necelých deset procent. Je to mimo jiné i proto, že Česká republika má nejdelší rodičovskou dovolenou v Evropě. „Spolupracujeme například s bankou, která má kolem osmi tisíc zaměstnanců, a z toho 800 lidí na rodičovské dovolené. A podobně to vychází i v menších firmách. Tedy firma o 200 lidech bude mít 20 dětí mezi 1-3 lety, a to už je na celou firemní školku,“ doplňuje Fialka.

Jindřich Fialka, CEO studia Q Designers a zakladatel neziskové organizace Sto skupin. Foto: Sto skupin

Při rozhodování o založení firemní dětské skupiny nejčastěji záleží na velikosti firmy, ale i jejím oboru. „Čím větší firma, tím lépe problém řeší, protože tím víc má rodičů. Potom existují sektorová specifika. Třeba nemocnice podobnou situaci zažívají ve větší míře, protože většina pečujícího personálu jsou ženy,uvádí Fialka. Variant, jak zaměstnancům-rodičům vyjít vstříc, je několik. Ne každé firmě se vyplatí mít vlastní školku, může si ale například rezervovat několik míst v dětské skupině umístěné v okolí.

Na konferenci i s dítětem

V současné chvíli se Sto skupin soustředí primárně na zakládání školek. To jde pomaleji, než bylo původně v plánu. I kvůli legislativním změnám, které proces před rokem a půl výrazně zkomplikovaly. Do budoucna má organizace nicméně v plánu získané a prověřené know-how sdílet a později také zvyšovat kvalitu předškolního vzdělávání v Česku.

„Chceme úroveň nastavit tak, aby výuka založená na respektu k dětem byla normální. Aby také rozvoj motoriky, hudební výchovy a kreativity byly standardem. Upustit do určité míry od direktivního přístupu ve stylu nucení dětí chodit spát po obědě a podobně,“ nastiňuje Fialka.

Další z aktuálních aktivit organizace je dodávání dětských koutků na konference a další typy akcí. Zajištění hlídání pro děti otevírá pořadatelům podobných událostí příležitost oslovit více lidí, v českém prostředí je ale podobný koncept teprve v začátcích. Stejně jako u firem, i v tomto případě platí, že záleží na velikosti a zaměření.

„Pokud máte akci pro 50 lidí, tak je to nezaplatitelné. Pro akce, kde je 500 lidí a víc, dává dětský koutek velký smysl. Nedávno jsme ho realizovali na HR konferenci Happiness At Work. HR zaměstnanci jsou ze 74 procent ženy, takže z 500 účastníků bylo 380 žen a z toho spousta matek. V dětském koutku se v průběhu dne vystřídalo kolem 30 dětí,“ říká zakladatel Sto skupin a CEO Q Designers Jindřich Fialka.

Na závěr přidává vzkaz pro firmy: „Pusťte se do založení dětské skupiny, jenom pokud ji chcete dělat dobře, protože dělat školku napůl nikomu nepomůže. Říct si například, že to vlastně nemusí být školka, ale stačí hlídárna nebo dětský koutek v zasedačce, určitě není správná cesta.“

PŘEČTĚTE SI: Mateřství? Rodiče nebereme jako přítěž, ale jako příležitost, říká podnikatelka Jana Sedláková

PŘEČTĚTE SI: Akademie pro budoucí zakladatelky má za sebou druhý běh. Jaké startupy se z projektů účastnic rýsují?

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články