PRŮZKUM: Jen pětina obchodníků je spokojena ve stávajícím zaměstnání, udělala by i značné finanční ústupky

PRŮZKUM: Jen pětina obchodníků je spokojena ve stávajícím zaměstnání, udělala by i značné finanční ústupky

10. úno 2022 Václav Lang 4 min

Téměř 80 procent pracovníků v oboru Obchod by neváhalo vyměnit svou stávavající práci za jinou. Přitom jsou obchodníci ochotni dělat i finanční ústupky. Ačkoli průměrně požadují necelých 60 tisíc korun, nakonec by byli ochotni jít až o deset tisíc níže. Vyplynulo to z exkluzivního průzkumu portálu StartupJobs. 

Šetření se loni na podzim zúčastnilo 1480 uživatelů StartupJobs. 131 respondentů se zařadilo do oblasti Obchod, přičemž nejčastěji tito lidé pracují či hledají práci na pozicích Account Manager a Obchodní zástupce.

Téměř tři čtvrtiny účastníků průzkumu měly v době šetření práci, přesto jen 20 procent z nich uvedlo, že jinou nehledá, protože je na svém stávajícím místě spokojeno. Zato 40 procent hledá aktivně novou příležitost a podobný podíl je těch, kteří se nebrání případným novým nabídkám, ačkoli aktivně nehledají. Bezmála 70 procent lidí se také v posledním půl roce přihlásilo na nějakou pracovní nabídku.


Pracovníci ze zmíněného ranku mívají nejčastěji více než šest let praxe v oboru a rovnou polovina z nich také deset a více let pracovních zkušeností celkem. Většinou se proto považují za více zkušené. 

Větší část z nich uvedla, že má předchozí zkušenosti ze startupů, o něco menší pak z malé rodinné firmy či korporátu. Ti, kteří pracují ve staartupu, si toto prostředí obvykle chválí a neplánují se vrátit jinam. 

Pouze polovina obchodníků pracuje v oboru, který vystudovala, nebo jemu blízkém. Přičemž tito lidé častěji uvádějí, že je škola pro výkon zaměstnání nepřipravila dostatečně. Obvykle tak musejí dohánět nedostatky jak díky rozvoji pracovní pozice o další činnosti, tak samostudiem. 

Těmto lidem je nejčastěji mezi 26 a 35 lety, mají dokončenou střední školu s maturitou nebo bakaláře na vysoké škole. Pracují, či hledají zaměstnání nejvíce v Praze, případně Středočeském kraji. O něco méně pak v Jihomoravském či Libereckém kraji nebo v zahraničí. 

Tito lidé nemají problém docházet pravidelně do kanceláře ani pracovat v plně full-remote režimu. Většina z nich ale upřednostňuje spolupráci na plný úvazek a hlavní pracovní poměr. 

Zatímco v roce 2019 požadovali průměrně 55 tisíc korun a o rok později zhruba o 1500 Kč méně, loni to bylo výrazně více, a senioři se přiblížili k 60 tisícům korun za měsíc. Přitom ale jsou ochotni jít s platem až o 10 tisíc korun níž, jejich průměrná současná mzda zároveň v době šetření činila necelých 57 tisíc korun. 

A jak si vedly ostatní profese?

Práce z Česka pro Berlín či New York. Český startupista je zkušený profík, často ajťák, který pracuje odkudkoliv

Marketéři loni méně měnili svou práci. Pokud ji už hledali, tak za vyšší plat

Každý třetí pracovník v administrativě chce změnit zaměstnavatele, říkají si až o 50 tisíc korun

Vývojáři požadují více než stotisícové platy a pracovní flexibilitu. Novou práci ale nehledají

Pracovníci v IT by si rádi přilepšili až na 112 tisíc měsíčně, značná část přešla do full remote režimu

Manažeři se rozhlížejí po nových příležitostech. Jejich plat ale rok od roku klesá, loni byl nejnižší za poslední roky

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář, Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články