Motivační dopisy? Jedno velké klišé odshora až dolů, shodují se HR experti
Mnohé motivační dopisy jsou motivační jen názvem, nikoliv obsahem. Foto: Unsplash

Motivační dopisy? Jedno velké klišé odshora až dolů, shodují se HR experti

5. bře 2023 Pavla Skřivánková 4 min

Opakující se fráze, zdvořilostní formality, sáhodlouhé popisování irelevantních minulých zkušeností a prohlašování se za ideálního kandidáta. V motivačních dopisech bývají otřepaná klišé ještě daleko rozšířenější jak v životopisech. Jak napsat originální motivační dopis?  Pro SJ News na tyto otázky odpovídalo několik personalistů.

Papouškování toho, co je napsáno v životopisu? Snad nejběžnější způsob, jakým uchazeči o práci koncipují své motivační dopisy. „Mezi lidmi převládá představa, že motivační dopis má shrnovat, proč se kandidát hodí na danou pozici. Lidé popisují, co vystudovali, kde všude pracovali, co se jim tam dařilo nebo co všechno umí. Takto napsaný dopis nepřinese žádné podstatné informace, které by už personalista nevěděl z životopisu,“ přibližuje HR konzultantka a kariérní koučka Tereza Valášková.

Jedna šablona vládne všem

Podle lektora a HR specialisty Martina Graua by měl každý zvážit, jestli má jeho motivační dopis přidanou hodnotu, nebo je napsaný takzvaně jen pro formu.

„Z mé zkušenosti výrazně převažuje druhá skupina. Mnohé motivační dopisy jsou motivační jen názvem, nikoliv obsahem. Skvělé je, když motivační dopis přináší dodatečný kontext k zaslanému životopisu, a tím motivuje zaměstnavatele k tomu zahájit jednání anebo popisuje motivaci pisatele k tomu získat onu konkrétní práci. Většinou však převažují spíše zdvořilostní fráze a obraty, často jako podle šablony, kterých je ostatně plný internet.“

Navíc spousta kandidátů sází na univerzální motivační dopis. „Běžně se stává, že lidé v motivačních dopisech vyzdvihují zkušenosti, které s inzerovanou pozicí nijak nesouvisí. Podle toho se dá snadno poznat, že kandidát si chtěl ušetřit práci, a proto vytvořil jeden „všeobecný“ dopis, který posílá všem potenciálním zaměstnavatelům,“ prozrazuje dále Martin Grau.

„Nemá v podstatě význam, aby lidé takový motivační dopis do firem vůbec posílali, personalistovi nic neřekne,“ uvádí Aneta Vopálková, HR Business Partner ve Slevomatu.

Nejlepší metoda, jak se klišé vyhnout, je napsat motivační dopis na míru. „Není potřeba psát šroubované věty nebo se vyjadřovat zbytečně komplikovaně, uchazeč by měl zkrátka a dobře vyjádřit, jak to cítí. To personalistu zaujme mnohem víc, jak když okopíruje vzor na internetu,“ radí Tereza Valášková.

„Vzhledem k tomu, že většina motivačních dopisů je psána skutečně spíše pro formu, platí, že ten, kdo jej napíše autenticky a od srdce, může o to víc získat u personalisty plusové body,“ říká Martin Grau.

Podle Terezy Valáškové by se také kandidáti měli v motivačních dopisech méně věnovat sami sobě a více svému potencionálnímu zaměstnavateli.Kandidátům bych doporučila psát o tom, co se jim na firmě líbí, jestli je například zaujal nějaký produkt nebo inovativní přístup. I to se dá samozřejmě napsat jako klišé, takže je vhodné vyhnout se frázím o tom, jak je firma mezinárodní, prosperující či stabilní a podobně.“

Věřím, že jsem ideálním kandidátem na tuto pozici

Věta, která se neobjeví v málokterém motivačním dopise. Věřit můžete, ale věřte také, že to stejné píšou do motivačního dopisu téměř všichni ostatní. „Zakončit motivační dopis těmito slovy personalistu spíše odradí,“ varuje Tereza Valášková. Jak upozorňuje Aneta Vopálková, toto klišé zmiňují v motivačních dopisech i tací, kteří všechny požadavky na dané pracovní místo nesplňují.

V praxi občas dochází k tomu, že lidé se označují za ideálního kandidáta, i když třeba neodpovídají ani polovině požadavků,“ komentuje Aneta Vopálková. „Namísto toho by měli využít možnost se odprezentovat více, než je to možné v životopise. Motivační dopis je vhodným prostorem k tomu vyjasnit svou motivaci nebo napsat, jaké mají předpoklady aplikovat své znalosti, v tom, co neznají.“

„Pokud se vaše zkušenosti nepotkávají se všemi požadavky, které si zaměstnavatel zadal v rámci inzerátu, ale máte za to, že můžete nabídnout něco jiného, co to vyváží, nebo chcete dovysvětlit či svými slovy popsat, proč jste si vybrali právě takovou příležitost, může být motivační dopis velice užitečný,“ dodává Martin Grau.

Ale napsat kvalitní motivační dopis samozřejmě zabere čas. HR Business Partner ve společnosti Heureka Group Iva Guthová se domnívá, že každý zaměstnavatel by se měl dívat na vyžadování motivačního dopisu z pohledu konkurence.Uchazeči se hlásí do několika firem zároveň a mohou si tak rozmyslet podávání přihlášky na pozici, kde je vyžadován motivační dopis, jehož napsání by jim nějakou dobu trvalo, a dát přednost místu, kde stačí jen poslat životopis.“

„Můj názor je, že není nezbytně nutné, aby firmy u všech pozic vyžadovaly motivační dopis. Může se ale samozřejmě hodit v odůvodněných případech, například když hledáte zaměstnance, u kterého potřebujete schopnost vyjadřovat se bez chyb a gramaticky správně,“ uzavírá.

Pokud se na to ale podíváme z pozice uchazeče, přiklání se Tereza Valášková naopak k tomu, posílat motivační dopis i tam, kde to není povinné. „Personalistovi to ukáže, že jste si dali na přihlášení do výběrového řízení záležet a máte o získání pracovního místa opravdu zájem.“

PŘEČTĚTE SI: Týmový hráč? Raději ne. Nejčastější klišé, kterým byste se měli v životopise vyhnout

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Kancelář
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články