Projekt Living Carbon chce využít modifikované stromy, aby kompenzovaly téměř dvě procenta globálních emisí
Stromy jsou jedním z pilířů boje s klimatickou změnou. Foto: Pixabay

Projekt Living Carbon chce využít modifikované stromy, aby kompenzovaly téměř dvě procenta globálních emisí

13. čvc 2022 Ivan Horák 1 min

Stromy jsou, jak známo, důležité pro zpomalení klimatických změn, protože absorbují velké množství oxidu uhličitého, který je hlavním skleníkovým plynem. Čím více stromů, tím méně oxidu uhličitého v atmosféře a tím menší klimatická změna. Vědci z amerického startupu Living Carbon začali přemýšlet, co by šlo udělat ještě lépe.

Výsledkem projektu Living Carbon jsou geneticky modifikované topoly, které rostou rychleji a jsou schopné absorbovat ve srovnání s kontrolním vzorkem o 53 procent více oxidu uhličitého.

V americkém Oregonu už startup vysadil 600 modifikovaných stromů a další projekty chystá na  jihovýchodě USA. Ambicí projektu je „ukládat do dřeva“ až 1,66 procenta celosvětových emisí CO2. To jsou vzhledem k počtu zatím vysazených stromů opravdu smělé vyhlídky.

I když projekt dokonce plánuje věnovat část sazenic stromů majitelům půdy zdarma, ekonomický smysl má věci dodat výdělek z prodeje uhlíkových kreditů získaných z vysazených stromů. Díky tomu by podíl ze zisku dokonce měli získat i majitelé půdy. Jde skutečně o smělé vyhlídky a možnost, že by v USA z veřejných rozpočtů dotovali každý vysazený strom, se jeví spíše nereálně.

Přesto projekt pokračuje. Living Carbon pracuje na dalších genetických modifikacích, které by měly pomoci ukládat oxid uhličitý ve stromech po delší dobu. Jednou z cest je dřevo, které bude méně náchylné k tvorbě plísní.


Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články