Zachraňují naše životy, nyní dostávají druhou šanci. ZasPas vyrábí kabelky z recyklovaných bezpečnostních pásů
Navržené, zpracované a ušité v Česku. Tašky od ZasPas jsou unikátní české výrobky. Foto: ZasPas

Zachraňují naše životy, nyní dostávají druhou šanci. ZasPas vyrábí kabelky z recyklovaných bezpečnostních pásů

23. bře 2023 Pavla Skřivánková 4 min

Zatímco většinu materiálů z vraků automobilů lze dále zužitkovat, bezpečnostní pásy končí neúprosně přímo ve spalovnách. Tedy pokud si je nevezme do parády Tereza Lstibůrková. Zakladatelka značky ZasPas vyrábí již deset let spolu s manželem z bezpečnostních pásů originální kabelky a jiné doplňky. Za tuto dobu zrecyklovala firma přes 63 kilometrů pásů o hmotnosti téměř 4 000 kilogramů. Materiál byl získán z bezmála 8 000 vyřazených automobilů.  Jaká jsou specifika použití tak neotřelého materiálu, jako jsou autopásy, nám chrudimská designérka prozradila v rozhovoru pro SJ News.

S nešťastným osudem vyřazených bezpečnostních pásů se Tereza Lstibůrková seznámila ještě jako studentka architektury, když se v létě roku 2012 dala na volejbalovém zápase do řeči s kamarádem, který byl majitelem vrakoviště. „Bavili jsme se o tom, co všechno v autech se recykluje. Řekl mi, že bezpečnostní pásy se rovnou pálí, a mně připadalo jako škoda je takto likvidovat.“

Napadlo ji proto tento zdánlivě nepoužitelný materiál recyklovat a proměnit jej v neotřelý módní doplněk. „Domluvila jsem se s ním, jestli bych si nemohla pár kusů odvézt a doma jsem si z nich ušila tašku sama pro sebe. Okolí se líbila a rodina mě popíchla, ať je začnu vyrábět i pro ostatní.“ Se startem byznysu pomohla v roce 2014 také výhra v regionálním kole soutěže Rozjezd roku, kterou pro začínající podnikatele pořádá T-Mobile.

ZasPas aktuálně spolupracuje se třemi vrakovišti, které pro ně pásy z auta po dohodě vyřezávají. „Připravené pásy si odvezeme a musíme je nedříve očistit od kovů a plastů. Následně je dvoufázově pereme ve speciálním přípravku a potom se suší, stříhají a vybírají se ty lepší kusy, z nichž se taška sešívá,“ přibližuje Tereza Lstibůrková. „Je to mnohem delší a složitější proces, jak když se šije z látky.“

Tereza Lstibůrková dala před vystudovanou architekturou přednost módnímu designu. Foto: ZasPas

Kromě pásů z vrakovišť si mohou zákazníci dodat materiál i z vlastních aut, která už dojezdila. „Hodně lidí se nám ozývá, když likvidují své auto, ke kterému mají citový vztah. Zašlou nám vlastní pásy, z nichž uděláme produkt podle jejich přání, takže je to pro ně taková hezká připomínka,“ líčí Tereza Lstibůrková.

Co kus, to originál

Ročně vyrobí ZasPas okolo stovek kusů. Zákazníci mají na výběr z celé řady doplňků, jako jsou kabelky, batohy, peněženky, pouzdra anebo tašky na kočárek. Na všech výrobcích vyzdvihuje Tereza Lstibůrková jejich mimořádnou odolnost a pevnost. „Jako bonus se perfektně hodí pro vegetariány a vegany, kteří odmítají pravou kůži,“ dodává.

„Připoutejte se prosím“ nebo „Táhneme za jeden pás“. Každou tašku doprovází výstižný slogan. Foto: ZasPas

Jelikož autorka projektu věří, že i dosloužilým a nepotřebným materiálům lze dát v duchu ekologie nový smysl a zároveň je nápaditě zpracovat, klade důraz na originalitu. A to jde s různorodými bezpečnostní pásy, které se liší barvou, opotřebením, strukturou a vzorem velmi dobře. Stav pásů se přitom odvíjí od typu vozidla a roku jeho výroby. Na otázku, zda pozná, z jakého auta pásy jsou, odpovídá Tereza Lstibůrková se smíchem, že je pravděpodobně znalejší jak kdokoliv jiný, ale pásy se v jednotlivých automobilkách rok co rok vyvíjí, a tak by ruku do ohně za svůj odhad nedala.

Přes 90 procent pásů, které se do dílny ZasPas dostanou, je v černé barvě, ale najdou se i stříbrné, hnědé a výjimečně i další barvy, jako modrá nebo červená. Každý ušitý kousek má vlastní označení. Písmena znamenají barevnost (BLK – black apod.) a čísla o kolikátý výrobek svého typu se jedná a v jakém roce byl zhotoven.

Vyjma bezpečnostních pásů vylepšuje firma své jedinečné kabelky i dalšími vychytávkami z vraků aut, například kličkami na otevírání oken či autosponami. „Autosponu používáme buď celou na zavírání tašky, nebo ji zužitkujeme jen na horní část jako brož,“ nastiňuje Tereza Lstibůrková.

Dvě stejné kabelky u ZasPas nenajdete. Foto: ZasPas

Produkty ZasPas si mohou zákazníci koupit v kamenných obchůdcích v Praze, Brně, Táboře, Vídni a také na e-shopu. Ekologické kabelky se přitom nenosí na ulicích jen v Česku a Evropě, ale i za oceánem. „Často přijímáme objednávky z Kanady, Austrálie nebo Spojených států,“ říká Tereza Lstibůrková. Právě v Americe objevila již při zakládání firmy jediný konkurenční projekt. Kvůli potiskům na míru si ale nebyla jistá, zda opravdu šlo o recyklované pásy. Rozhodla se však jít vlastní cestou, čehož se drží doposud.

„Momentálně se věnujeme spíše dětem, a proto zatím nemáme představu, kam se budeme vyvíjet dále a jestli se promění naše portfolio, ale mohu říct, že už teď mám nápady na nové modely,“ uzavírá Tereza Lstibůrková.

PŘEČTĚTE SI: Obří Vajgl nebo Bouda na špačka. Petr Kukla chce vyčistit města a přírodu od nedopalků s originálními popelníky, odpad bude i recyklovat

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články