Pohostinství už dohání dobu před pandemií. Počet hostů roste a daří se doplňkovým službám
Ke klientům Mews patří i unikátní nemovitost v irském Finn Lough. Meziročně zaznamenala nárůst tržeb za dostupný pokoj (RevPAR) o 59 procent. (Foto: Finn Lough)

Pohostinství už dohání dobu před pandemií. Počet hostů roste a daří se doplňkovým službám

16. srp 2023 Ondřej Černý 5 min

Do ubytovacích zařízení se vrací hosté. Rostou také integrace softwaru třetích stran nebo oblíbenost doplňkových služeb. Vyplývá to z údajů českého scaleupu Mews. Situace v oboru se tak vrací do stavu před covidem, jen je patrná větší role doplňkových služeb na celkových příjmech v sektoru.

Že se začíná blýskat na lepší časy nedávno potvrdila i čísla zveřejněná Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V letošním druhém čtvrtletí se v hromadných ubytovacích zařízeních ubytovalo celkem 5,8 milionu hostů, z nichž byl 3,2 milionu domácí a 2,5 milionu cizinci. Počet přenocování se zvýšil o 14,5 procenta na 13,8 milionu nocí.

„Výkony ubytovacích zařízení v letošním 2. čtvrtletí se přiblížily výsledkům před pandemií. Celkové počty ubytovaných hostů byly takřka stejné jako v roce 2019. Počet přenocování ale ještě předcovidové úrovně zcela nedosáhl a byl na 98 %,“ konstatoval Roman Mikula z oddělení statistiky cestovního ruchu a životního prostředí ČSÚ.

Hotelový segment, v němž se ubytovalo 71 procent všech hostů, zaznamenal zvýšení celkové návštěvnosti na 4,1 milionu příjezdů (o 17,1 %). Příjezdy do penzionů představovaly 13 % objemu návštěvnosti s meziročním navýšením o 9,3 %.

Nejen údaje z letošního roku ukazují, že se oblast cestovního ruchu vrací do časů před covidem. (Foto: Unsplash)

PŘEČTĚTE SI: Hotelové služby na míru a se zážitkem. Mews spouští službu Mews for Salesforce

Obsazenost i  technologie

Jde tak o novější data než ty, která nabízí průzkum Mews, předního cloudového poskytovatele služeb v oblasti pohostinství. Ten se zaměřil na druhou polovinu roku 2022. Zároveň ale údaje za uvedené období srovnává s daty za rok 2019. Informace scaleup získal od 3 500 aktivních ubytovacích zařízená, která platformu Mews využívají v celkem 85 státech světa.

Údaje v pohostinství za rok 2022 jsou více než povzbudivé. Tradiční ukazatele jako obsazenost a tržby za dostupný pokoj (RevPAR) a průměrná denní sazba (ADR) vypadají pozitivně, zatímco touha po konektivitě a technologiích roste,“ okomentoval výsledky průzkumu Richard Valtr, zakladatel Mews.

Richard Valtr je stále největším akcionářem Mews, ale téměř čtvrtinu akcií vlastní zaměstnanci firmy. (Foto: Mews)

V roce 2022 se pohostinství víceméně vrátilo k normálu a data se začínají opět přibližovat hodnotám před pandemií. Hodnoty obsazenosti pokojů překonaly v srpnu a prosinci 2022 rok 2019 a například francouzské ubytovací služby měly v loňské druhé polovině roku o několik procent vyšší než v roce 2019.

Lze předpokládat, že mezera mezi obsazeností v roce 2019 a 2023 by mohla zmizet úplně. Tržba za dostupný pokoj byla v loňském roce o 92 procent vyšší oproti roku 2021 a průměrná denní sazba o 34 procent vyšší,“ konstatoval Valtr.

Rekordní ADR ve spojení s obsazeností, která zároveň vytváří vyšší RevPAR, je podle něj prakticky na úrovni roku 2019. „Tento trend platí pro všechny typy nemovitostí od hostelů přes hotely až k apartmánům, což vypovídá o tom, že vlastníci po celém světě generují za své prostory vyšší příjmy,“ říká Valtr.

PŘEČTĚTE SI: Startupy pomáhají cestovatelům, nahradí průvodce, seženou řidiče i obytné auto

Technologie posilují

Ve všech nemovitostech využívajících služeb Mews bylo během druhé poloviny roku 2022 připojeno 3 432 integrací, což je o 157 více než v první polovině roku. Meziročně jde o 36% nárůst. Nejčastěji instalovanými integracemi byly Google, Booking.com, SiteMinder, Lightspeed nebo OTA Insight. Nejoblíbenější kategorií integrací je distribuce.

Vzhledem k pozitivním trendům v oblasti příjmů a obsazenosti v jiných oblastech lze říci, že hotelové technologie jsou významným pomocníkem při automatizaci opakujících se úkolů a umožňují efektivní správu ubytovacích zařízení s menším počtem zaměstnanců,“ myslí si CTO Mews Josef Starýchfojtů.

I když průměrný počet zaměstnanců v hotelech zůstal stejný, a to na čísle 16, jejich průměrný počet v apartmánech a ubytovnách se zvýšil. Počet členů personálu v jednotlivých regionech tak ukazuje na výrazné geografické rozdílnosti a specifika. I proto řada ubytovacích zařízení stále více spoléhá na technologie, aby vykompenzovala nedostatek zaměstnanců.

Problémy, kterým sektor v posledních letech čelil, zvýšily poptávku po cloudových službách. I díky jejich většímu využití není část personálu už potřeba. (Foto: Pixabay)

Služby navíc fungují

Stále oblíbenější jsou v sektoru pohostinství doplňkové služby. V loňském roce vygenerovala ubytovací zařízení tržby ve výši 24 milionů eur pouze z doplňkových služeb přes platformu Mews. Jde například o parkovací místa, konferenční místnosti nebo pronájem kol. Využití dalších rezervovatelných služeb se ve druhém pololetí 2022 zvýšilo o 35 procent. Neustálý nárůst nových rezervovatelných služeb tak ukazuje, že hoteliéři se snaží o stále výraznější diverzifikaci příjmů a maximalizaci svých prostor bez negativního dopadu na provozní efektivitu. Mezi nejrychleji rostoucí oblasti aktuálně patří členství.

To svou výhodnost pro klienty může dokazovat při snaze o rezervaci. Právě rezervační lhůta se v roce 2022 vrátila na úroveň roku 2019 a mezi rezervací a příjezdem šlo v průměru 31 dní. Průměrná rezervační lhůta v první polovině loňského roku činila 25 dní a růst ročního průměru zpět na 31 dní ukazuje, že cestující měli v průběhu druhého pololetí větší důvěru v cestování.

Pro hoteliéry tato delší časová lhůta znamená, že mají více rezervací učiněných s dostatečným časovým předstihem. Díky tomu se tak v menší míře musí zaměřovat na zaplnění pokojů a ubytovacích kapacit na poslední chvíli. Míra stornování ve druhém pololetí loňského roku také mírně poklesla, a to na 31 %, stále však byla je o 3 % vyšší než v roce 2019.

PŘEČTĚTE SI: Hotelový průmysl nabírá ztracenou sílu a český scaleup Mews s ním. V investičním kole získal 4,2 miliardy korun

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články