Hotelový průmysl nabírá ztracenou sílu a český scaleup Mews s ním. V investičním kole získal 4,2 miliardy korun
Zakladatel Mews Richard Valtr. Foto: Mews

Hotelový průmysl nabírá ztracenou sílu a český scaleup Mews s ním. V investičním kole získal 4,2 miliardy korun

15. pro 2022 Anna Jurečková 2 min

Po třech letech nová investice a rovnou v téměř rekordní výši. Český scaleup Mews získal 4,2 miliardy korun od společností Kinnevik, Goldman Sachs Asset Management, českého fondu Orbit Capital a dalších. Získané prostředky využije na urychlení inovace produktů, globální expanzi a fúze a akvizice skrze odnož Mews Ventures.

Scaleup Mews je už delší dobu žhavým adeptem na třetího českého jednorožce. Na této cestě ho sice trochu zdržela pandemie, teď má však status startupu s valuací přes miliardu dolarů téměř na dosah díky investici ve výši 85 milionů dolarů (4,2 miliardy korun). V čele investičního kola Series C stály švédská investiční společnost Kinnevik a americká společnost Goldman Sachs Asset Management. Poprvé do cloudového poskytovatele služeb v oblasti pohostinství vstoupil český fond Orbit Capital. Dále investovaly společnosti Revaia, Derive Ventures, Battery Ventures, Notion Capital, Salesforce Ventures, Thayer Venture a henQ.

„Hotelový průmysl se letos vrátil v plné síle téměř ve všech regionech a segmentech. Současně v odvětví pozorujeme velké změny, více se využívají technologie k modernizaci a zefektivnění provozu. Naši zákazníci používají Mews Hospitality Cloud k budování odolnějších a ziskovějších obchodních modelů. Díky investici v rámci Series C budeme moct pokračovat ve financování výzkumu a vývoje. V několika nadcházejících čtvrtletích se chystáme představit řadu zajímavých nových produktů,“ říká zakladatel Mews Richard Valtr.

Prostředky firma plánuje využít také na globální expanzi a fúze a akvizice skrze investiční odnož Mews Ventures, kterou spustila letos v létě. Tento rok také představila ve spolupráci s cloudovým tržištěm pro podniky Salesforce AppExchange novou službu Mews for Salesforce. Ostatně, celý rok byl pro scaleup ve znamení růstu – akvíroval britsko-chorvatskou softwarovou firmu Bizzon a norskou společnost Cenium. Příjmy Mews se meziročně zvýšily o více než 174 procent.

Uzavření velkého investičního kola v aktuálním ekonomickém prostředí vypovídá o obrovském růstu a budoucím potenciálu společnosti Mews. Hoteliéři se v posledních letech potýkají s mnoha problémy, což zvyšuje poptávku po cloudových platformách, jako je Mews, které jim pomáhají modernizovat a zlepšovat služby pro hosty a vytvářet efektivitu prostřednictvím inteligentní automatizace. Díky otevřené architektuře a plně integrovaným platebním funkcím se na společnost Mews spoléhá jako na zásadní řešení,“ dodává k investici Kirk Lepke, výkonný ředitel divize Growth Equity v Goldman Sachs Asset Management.

Mews, který vznikl v roce 2012, získal poslední investici v roce 2019, a to ve výši 770 milionů korun. Aktuální investice je v českém prostředí poměrně neobvyklá svojí téměř rekordní výší.

PŘEČTĚTE SI: Mews oznámil další akvizici. Sloučením s firmou Bizzon poskytne hotelům jednotný systém pro interakci s hosty

PŘEČTĚTE SI: Hotelové služby na míru a se zážitkem. Mews spouští službu Mews for Salesforce

Anna Jurečková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Investice, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články