Startupy pomáhají cestovatelům, nahradí průvodce, seženou řidiče i obytné auto
Startupy usnadňují život turistům. Foto: Pixabay

Startupy pomáhají cestovatelům, nahradí průvodce, seženou řidiče i obytné auto

11. čvc 2022 Ivan Horák 2 min

Je doba letních prázdnin a dovolených. Čas během kterého se každý snaží trávit volno podle svých představ. Naším úhlem pohledu je zajímavé, že se oblast cestovního ruchu snaží inovovat řada zajímavých startupů.

K úspěšným cestovatelským startupům patří český projekt virtuálních průvodců SmartGuide. Ten v průběhu dvou let zpětinásobil počet svých klientů, kterých je nyní přes 500 tisíc a Češi tvoří v bázi uživatelů osm procent. Každý čtvrtý uživatel je Němec, následují Švýcaři, Španělé a Francouzi. SmartGuide letos posílil také díky akvizici rakouského Tripwolfu. Na otázky StartupJobs.cz nedávno odpovídal obchodní ředitel a spoluzakladatel SmartGuide Václav Jurčíček. Výhodou jeho řešení je, že municipality i další provozovatelé turistických atrakcí či informačních center mohou v platformě vytvářet své průvodce, kterých je nyní pro celý svět téměř šest set.

WishTrip

Podobné zaměření jako SmartGuide má také WishTrip. Aplikaci si stáhlo přes milion turistů a za její existencí je startup z izraelského Jeruzaléma. „WishTrip je určen pro cestování a dobrodružství. Umožňuje vytvářet záznamy treků, nahrávat fotografie, 3D videa, zvukové záznamy a označovat zajímavá místa na cestě,“ uvádějí tvůrci. Aplikace přináší také jednu výhodu pro provozovatele turistických atrakcí - díky funkci takzvaného Dynamic Crowdfundingu lze požádat návštěvníky o finanční příspěvek, například na provozování a opravu památek. Municipality a centrály cestovního ruchu mohou také přes WishTrip získat online data o výskytu turistů a jejich pohybu.

Worldee

Worldee je český traveltech startup, který si klade za cíl uchovávat, vizualizovat a plánovat cestování. Vizí zakladatelů je vytvořit platformu, kterou bude moci cestovatel využívat ve všech fázích cestování - od prvotní inspirace jinými uživateli, přes konkrétní plánování cesty, po uchování zážitku již v průběhu cesty, případně po návratu z ní. V dubnu 2020 projekt podpořil investicí 10,5 milionu korun Průša research.

OutdoorVisit

Na venkovní aktivity se zaměřuje český startup OutdoorVisit. Ten má v nabídce například sjezd Sázavy na kánoi nebo cyklistický výlet okolo Karlštejna s výhledy na hrad. "Specializujeme se na outdoorová dobrodružství. Ať už jde o pěší turistiku nebo canyoning, zajistíme, aby se na OutdoorVisit dostaly jen ty nejlepší aktivity a osobně vybrané zájezdy," uvádějí autoři projektu.

DayTrip

Další zajímavostí je česká aplikace DayTrip. Propojuje turisty s řidiči, kteří jsou zároveň turistickými průvodci, tato možnost se nabízí v 85 zemích. Projekt v zimě získal investici ve výši 150 milionů korun a patří do portfolia investiční skupiny Pale Fire Capital, která je pod kontrolou amerického Grouponu. Spoluzakladatel Pale Fire Capital Dušan Šenkypl je od června součástí vedení Grouponu, který kdysi začínal jako slevový portál.

Roadsurfer a Campiri

Německý startup Roadsurfer, který získal investici 31 milionů dolarů, pronajímá obytné vozy ve třinácti zemích Evropy. Kromě základní půjčovny nabízí startup také řadu volitelných doplňků pro každou cestu, jako je kuchyňské vybavení. Součástí nabízené služby je i pojistka. Mezi investory projektu patří Heartcore a HV Capital. Rostoucího zájmu o obytné vozy a karavany využívá také český startup Campiri. Firma dosud fungovala jako zprostředkovatel nabídky tuzemských půjčoven „obytňáků“. Nově ve spolupráci s pojišťovnou Uniqa také umožňuje fyzickým osobám, aby mohly své domovy na čtyřech kolech půjčovat jiným.

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Aplikace, Startupy
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články