Na závodní okruhy i do vesmíru. Právě tam míří nové projekty studentů pražského ČVUT
Nový stroj závodního týmu CTU Lions chce uspět na tradičním zápolení studentských týmů ve Španělsku. (Ilustrační foto: Pixabay)

Na závodní okruhy i do vesmíru. Právě tam míří nové projekty studentů pražského ČVUT

9. říj 2023 Ondřej Černý 6 min

Postavit soutěžní motorku, která poměří své síly s konkurenty z celého světa. Případně vyvinout největší studentskou raketu v Česku, která umožňuje otestovat modernizovaný letový počítač, případně flexibilně vyměnit sekci s užitečným nákladem. Dva z nejnovějších projektů studentů pražského Českého vysokého učení technického ukazují potenciál, který zajímá veřejnost i renomované firmy.

Slunné Španělsko, závodní okruh, na kterém jsou seřazeni závodníci dychtivě očekávající start finálové jízdy. Právě tak to v neděli bude vypadat na závodním okruhu ve španělském Aragonu. A mezi téměř padesáti týmy z celého světa budou i zástupci studentského závodního týmu CTU Lions. Ten pod vedením team leadera Josefa Svobody tvoří především studenti z Fakulty dopravní ČVUT, ale patří do něj i studenti z Fakult strojní, elektrotechnické a jaderné a fyzikálně inženýrské. Všichni společně v rámci svého studia vyvíjejí a staví závodní motocykly pro mezinárodní soutěž MotoStudent.

Letošní model, se kterým se tým CTU Lions představí na soutěži ve španělském Aragonu. (Foto: ČVUT)

Tým CTU Lions vznikl v roce 2015, kdy ho na Ústavu dopravních prostředků Fakulty dopravní ČVUT v Praze společně založili vedoucí výzkumné laboratoře vozidel Jiří First a vedoucí Ústavu dopravních prostředků Petr Bouchner. Z původně malého projektu, kterého se účastnilo pár studentů z projektu Bezpečný motocykl, se záhy stal komplexní projekt, kdy se na vzniku prvního stroje podílely téměř dvě desítky lidí z řad studentů i odborníků na konstrukci motocyklů. V dalších letech se tento tým dále rozšiřoval o studenty a odborníky z dalších fakult ČVUT.

Už v říjnu 2016 tým CTU Lions  ve španělském Aragonu odjel svůj první závod s prvním modelem benzínové motorky. V následující sezoně se jako jeden z mála zúčastnil soutěže v obou kategoriích - jak pro stroje se spalovacím, tak také s elektrickým motorem. A právě bezemisní verze je tou, na kterou tým z ČVUT sází i nadále. Na letošním 7. ročníku mezinárodní soutěže MotoStudent představí nedávno pokřtěnou motorku na elektrický pohon EVO 3.0.

Pro CTU Lions jde o již třetí elektrickou motorku. Motor mají všechny týmy stejný, dodaný od pořadatele, je poprvé vodou chlazený a o něco výkonnější než ten loňský, ale vše ostatní od konstrukce rámu po baterie, to už je unikátní záležitost každého týmu,“ konstatoval team leader CTU Lions Josef Svoboda.

Část týmu CTU Lions s motorku na elektrický pohon EVO 3.0. (Foto: ČVUT)

V případě jeho týmu to v praxi znamená, že pro svůj aktuální model zvolil novou chemii bateriových článků Li-pol. Hlavním důvodem je výhodný poměr objemu a hmotnosti vůči povolenému vybíjecímu proudu. Předností je také plochý tvar článků - ve srovnání s válečkovým je lze snáze uspořádat do jediného pravoúhlého battery boxu (EVO 2.0 má poměrně složitou konstrukci skládající se ze tří celků). Rám je navržen na podobném principu jako v minulém ročníku, tj. hliníkové výpalky, svařené a tepelně opracované, ale disponuje zcela novým tvarováním přizpůsobeným pro nový model.

Obrovské nasazení každého jednoho člena týmu, a především jejich odhodlání učit se novým věcem a řešit řadu velmi sofistikovaných problémů při vývoji a konstrukci, je opravdu dechberoucí a já mám velkou radost, že máme na fakultě takové studentky a studenty,“ vyjádřil při slavnostním křtu nového stroje svůj obdiv děkan Fakulty dopravní ČVUT Ondřej Přibyl.

Jak se týmu s novým strojem povede uspět, může nejen on sledovat už tento týden. Soutěž MotoStudent sice vyvrcholí v neděli 15. října 2023 závěrečnými finálovými jízdami v kategoriích elektrických strojů i motorek s klasickým spalovacím motorem, ale velmi důležitá součást dění se odehraje už předtím. Průběžně se totiž budou hodnotit dílčí technické zprávy o návrhu, vývoji, stavbě a testování daného stroje. V odevzdaných technických zprávách jednotlivé týmy totiž popisují celý proces vývoje od výběru konkrétních konstrukčních řešení, přes volbu toho, které části koupit, které postavit vlastními silami, nebo si je nechat vyrobit, až k popisu zkoušení postaveného prototypu.

Zároveň už od středy postupně probíhá statická zkouška a ověřuje se bezpečnost konstrukce. Při následné dynamické zkoušce motocyklu profesionální jezdci testují chování motocyklu v praxi. Součástí testování je i test brzdění, akcelerace, jízda zručnosti a maximální rychlost. Vrcholem tohoto pětidenního maratonu je hlavní závod, kterému po vzoru mistrovství světa předchází kvalifikace. Umístění v závodě je sice podstatnou součástí výsledku, ale není zcela určující. Konečné pořadí totiž stanoví výsledky ve všech disciplínách - kromě umístění na okruhu také kvalita odevzdaných technických zpráv a technické parametry motocyklu.

Přejme si více takových projektů a aktivit, které by přilákaly studenty ke studiu technických oborů,“ řekla při přání úspěchu CTU Lions v letošním ročníku MotoStudent mluvčí Fakulty dopravní ČVUT Petra Skolilová.

Soutěžnímu zápolení předchází řada testování a zkoušek. Nejinak je tomu i v případě týmu ČTU Lions. (Foto: ČVUT)

PŘEČTĚTE SI: Češi vyvíjí létající motocykl. K mání má být už za dva roky a letová hodina vyjde na tisícovku

S raketou do nebes

Studentské projekty na ČVUT se ale nedrží pouze při zemi. Některé z nich míří i do nebes. Jedním takovým je i projekt největší studentské rakety v České republice, kterou představil tým CTU Space Research.

Raketu Illustria, která měří na délku 3 520 mm na délku, 161 mm v průměru a její hmotnost dosahuje 28,82 kilogramů a je poháněna hybridním raketovým motorem, vyvinul tým pod vedením Viktora Haise na půdě ČVUT v Praze za podpory akademických a průmyslových partnerů. Raketa má tah motoru 1849 N a největší inovací v návrhu je modularita, kterou poskytují RADAX spojky mezi jednotlivými sekcemi rakety. Díky tomu lze flexibilně vyměnit sekci s užitečným nákladem nebo třeba testovat modernizovaný letový počítač. Cílem je dosáhnout výšky tří kilometrů. Při sestupu má následně realizovat biologický experiment.

Se svou raketou se český tým pokusí uspět prestižní mezinárodní soutěži European Rocketry Challenge v Portugalsku. (Foto: ČVUT)

CTU Space Research je první univerzitním týmem v České republice, který se od roku 2021 zabývá vývojem vysoce výkonných raket a dalších kosmických technologií. Vznikl díky společné snaze studentů a vedoucího Centra leteckého a kosmického výzkumu při Fakultě strojní ČVUT v Praze Michaela Valáška. Jeho cílem je vytvářet zázemí studentům, kteří se chtějí věnovat vesmírným projektům a rozvíjet své praktické dovednosti již při studiu.

Díky podpoře akademických a průmyslových partnerů, kteří se podílejí na vývoji a výrobě, se to daří. Týmu CTU Space Research se tak už s projektem Stratosat, v rámci kterého úspěšně otestoval pokročilou avioniku ve stratosféře, podařilo dosáhnout výšky 32 600 metrů. S raketou Illustria se  tým CTU Space Research v říjnu 2023 účastní prestižní mezinárodní soutěže European Rocketry Challenge v Portugalsku.

Raketa Illustria je skvělým důkazem poptávky po vesmírných projektech mezi českými studenty, což nám umožňuje společnými silami realizovat takové náročné projekty. U Illustrie náš příběh teprve začíná,“ říká Viktor Hais, vedoucí týmu CTU Space Research. Dále se tým chystá dosáhnout hranice vesmíru a také by chtěl vyslat svůj nanosatelit na orbitu.

Lídr týmu CTU Space Research Viktor Hais. (Foto: ČVUT)

PŘEČTĚTE SI: Sbohem ve vesmíru nemusí být navždy. Britský startup vymyslel jedinečný způsob, jak dopravit satelity zpět na Zem

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články