Sbohem ve vesmíru nemusí být navždy. Britský startup vymyslel jedinečný způsob, jak dopravit satelity zpět na Zem
Vesmírný štít Pridwen jd pojmenovaný po legendárním štítu krále Artuše. foto: Space Forge

Sbohem ve vesmíru nemusí být navždy. Britský startup vymyslel jedinečný způsob, jak dopravit satelity zpět na Zem

3. čvn 2023 Pavla Skřivánková 3 min

Přivést satelity zpět na Zemi neporušené bylo až doteď prakticky nemožné. To se rozhodl změnit britský startup Space Forge. Inovativní technologie má podle tvůrců potenciál nejen stát se levným a udržitelným způsobem, jak opětovně použít satelity, ale také může přinést revoluci ve výrobě supermateriálů ve vesmíru.

Pro vyřešení problému s návraty z vesmíru vyvinula technologická společnost Space Forge se sídlem v Cardiffu dvě samostatné součásti: létající síť nazvanou Fielder a tepelný štít jménem Pridwen. „Cílem je vrátit zpět na Zemi vše nedotčené a znovu připravené k použití,řekl Andrew Bacon, CTO a spoluzakladatel Space Forge.

Pridwen, pojmenovaný po legendárním štítu krále Artuše, je vyroben z pružné slitiny, která odolá vysokým teplotám. Na rozdíl od konvenčních tepelných štítů také není nutné jej vyměnit po každém letu. Aby se Pridwen vešel do nosné rakety, lze jej složit do kompaktní velikosti. Pro ochranu nákladu na zpáteční cestě se tepelný štít rozšiřuje (podobně jako origami). Když se satelit přiblíží k atmosféře, Pridwen se rozvine jako deštník, aby ho chránil před žárem, a může také zpomalit pád na zemský povrch. Pak přichází do hry Fielder. Když satelit klesá, bude se pod ním pohybovat „vodní“ vznášecí síť, která zmírní přistání a umožní rychlý návrat na Zem.

Tým Space Forge vyvíjel tuto technologii téměř pět let za pomoci financování Britské vesmírné agentury a Evropské kosmické agentury. Aktuálně má již za sebou dokončení zkoušek včetně pádu balónu ve velké výšce, přežití na moři a testování vzorků štítů v plazmovém aerodynamickém tunelu. Do konce roku plánuje společnost otestovat systém návratu do atmosféry.

Vesmír je dobrá laboratoř, ale zatím ne továrna

Jedním z cílů startupu je podpořit produkci materiálů, které se na Zemi nedají vyrobit. Tyto supermateriály z vesmíru mají transformační potenciál například pro elektroniku, léčiva a slitiny. Jejich výroby ve velkém měřítku a jejich návratu na Zemi ještě bohužel nebylo dosaženo.

„Supermateriály vyrobené ve vesmíru budou schopny ušetřit průmyslům na Zemi obrovské množství energie a omezí jejich emise CO2 způsobem, jakým se jejich pozemské protějšky nikdy nevyrovnají," uvedl Andrew Bacon. „Pridwen a Fielder jsou klíčovými částmi našeho plánu vyvinout plně znovupoužitelné satelity, které mohou nastartovat novou průmyslovou revoluci."

Jsme přesvědčeni, že tato technologie by se mohla používat i pro transport materiálů z Měsíce a asteroidů, a mohla by být dokonce použita i pro přistání na planetách sluneční soustavy s atmosférou, jako je Mars nebo Venuše," dodala vedoucí inženýrka Ana Paula Castro de Paula Nunes.

PŘEČTĚTE SI: Souboj s NASA? Češi vyrábí špičkové věci do vesmíru, jen se o tom neví, říká šéf firmy, která prozkoumá podzemí Měsíce

Pavla Skřivánková

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články