Češi vyvíjí létající motocykl. K mání má být už za dva roky a letová hodina vyjde na tisícovku

Češi vyvíjí létající motocykl. K mání má být už za dva roky a letová hodina vyjde na tisícovku

18. čvn 2022 Natálie Vopařilová 3 min

Létající motocykly? To už není sci-fi, ale skutečnost. Jeden takový vzniká i u nás v Česku a do prodeje by se mohl dostat už za dva roky. O konceptu osobního vznášedla Airwolf a budoucnosti letecké dopravy promluvil pro SJ News Jiří Zachardala, zakladatel UDX.

Projekt UDX vznikl v roce 2017 a prvně se zaobíral vývojem logistického hybridního dronu. Netrvalo dlouho a snoubením vznikajících konceptů a Zachardalových zájmů se projekt přeorientoval na vývoj osobního vznášedla.

„Ve vzduchu jsem jako ryba ve vodě. Věnuji se létání v ultralightu i paraglidingu. Pronájem i vlastnictví letadla provází zdlouhavé administrativní a provozní procesy. Paragliding je adrenalinový sport, nepraktický a relativně nebezpečný. Chtěl bych létání zpřístupnit pro každého, spojit to nejlepší a vytvořit produkt, který bude jednoduchý na provoz, zábavný na ovládání, praktický a bezpečný,” popsal svoji motivaci Zachardala pro SJ News.

Dnes má tým UDX deset členů, jedná se zpravidla o nadšence, studenty technologických oborů. Projekt je dosud financovaný ze soukromých zdrojů a hledá dlouhodobé investory, vizionáře, kteří by ho v následujících dvou letech podpořili celkovou částkou 2,5 milionu euro. Získané peníze chce použít z 80 % na vývoj technologie a z 20 % na provoz.

Důmyslné řešení

Design konceptu Airwolf od UDX spočívá v křídlech z uhlíkového vlákna s naklápějícími turbínami. Díky vztlaku, který křídla vytváří, by mělo být dosaženo menší spotřeby energie, a tudíž výrazně většího doletu v porovnání s koncepty bez křídel. Turbíny se mají naklápět v rozmezí 135°, o 90° pod dvě sekundy. Naklápění turbín má umožnit plně využít potenciál křídel, a tím dolet až pětinásobně prodloužit, zároveň zlepšit přesnost vzletu a přistání. Plynulosti letu by pak měla napomoct ještě umělá inteligence. Airwolf je koncipovaný pro dvě osoby a fungovat má plně na elektřinu.

Tým doposud vytvořil tři prototypy, ten poslední v měřítku 1:3. Produkt by měl být v prodeji v roce 2024 za zhruba 300 tisíc euro. K řízení takového zařízení by měla být potřeba pouze pilotní licence pro ultralehká letadla, cena letové hodiny by neměla přesáhnout tisíc korun. Tvůrci zatím podle svých slov evidují nižší desítky poptávek. UDX plánuje nabízet také testovací lety, cena jednoho letu by měla vycházet na 500 euro.

Vznášedlem do kanceláře?

Ačkoliv se sice zatím nejedná o produkt cílený na širokou veřejnost, náklady na koupi a provoz vznášedla jsou v porovnání s autem několikanásobné.

Kromě týmu UDX se vývoji hoverbiků, tedy vznášejících se vozidel připomínajících motorku, věnují také nadnárodní společnosti jako třeba Airbus, Hyundai, Toyota, nebo Uber. Tahounem je v současnosti společnost Jetson, která vlastní koncept dokončila již v roce 2018 a nyní se soustředí na adaptaci produktu pro trh.

K prodeji nyní nabízí svoji prvotinu Jetson ONE za celkových 92 tisíc dolarů, pro rok 2022 vyprodala již všech 12 nabízených kusů a pro rok 2023 má k dnešnímu dni rezervovaných 167 kusů ze 170 nabízených.

„V porovnání s konkurencí vyniká náš koncept v bezpečnosti, v ceně letové hodiny a v prostorovém řešení,” zdůrazňuje zakladatel UDX. „Aktuálně se jedná o produkt určený pro zábavu zámožných, v následující dekádě se bude formovat trh, budou přibývat zařízení, dělit se do zákaznických tříd. Technologicky se posouváme stále vpřed, největší překážkou pro běžné užívání vznášedel bude legislativa a prostor pro parkování ve městech,” doplňuje.

Foto: UDX

Natálie Vopařilová

Ačkoliv se věnuje zejména audiovizuální tvorbě, k psaní měla vždycky blízko. Zajímají ji zejména témata týkající se virtuálního světa a designu. Ráda cestuje, hraje hry a poslouchá hudbu.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Technologie
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články