Na Black Friday zákazníci hledali na e-shopech zboží dvakrát častěji než obvykle. Nejvíce se zajímali o léky, knihy a hračky
E-commerce letos neprožívá nejlepší období. Potvrdilo se to i v rámci Black Friday. (Repro: vytvořeno OpenAI DALL·E-3)

Na Black Friday zákazníci hledali na e-shopech zboží dvakrát častěji než obvykle. Nejvíce se zajímali o léky, knihy a hračky

4. pro 2023 Ondřej Černý 4 min

Letošní Black Friday potvrdilo dosavadní trendy. V průběhu listopadu návštěvníci e-shopů vyhledávali zboží v průměru o třetinu častěji než v předchozích týdnech. Během víkendu Black Friday vzrostl zájem až dvojnásobně. Nejčastěji zákazníci vyhledávali zdravotnické pomůcky a léky, knihy a dětské zboží.

Český e-commerce v letošním roce poměrně strádá. Ve 3. čtvrtletí podle dat Heureka Group meziročně utržil o 11 procent méně. Pokračoval tak neradostný trend, kdy v 1. čtvrtletí klesl o 13 % a v tom následujícím o 8 %. Black Friday byl proto letos pro obchodníky ještě víc důležitý než dříve. A z analýzy 3 500 e-shopů, které používají inteligentní nástroje na zvyšování prodeje od slovenské technologické společnosti Luigi’s Box, vyplývá, že zájem zákazníků o návštěvu e-shopů sice vzrostl, nakupují ale méně a více se orientují na cenu.

Zákazníci stále častěji využívají déle trvajících slev k dřívějšímu pořizování dárků, čímž se vyhýbají stresu spojenému s nákupy na poslední chvíli. Tato výrazná změna v nákupním chování je podporovaná skutečností, že slevy už nejsou omezené jen na tradiční Black Friday,“ konstatoval Gejza Nagy, spoluzakladatel a CEO slovenské technologické firmy Luigi’s Box.

Doplnil, že obchodníci často prodlužují období slev nejen do dřívějších týdnů, ale i po následném Cyber Monday. Tímto způsobem tak poskytují zákazníkům více příležitostí na výhodný nákup v průběhu celého předvánočního období.

Luigi’s Box pomáhá e-shopům pochopit, jak využít data o chování zákazníků při nákupu k navyšování prodeje. (Repro: Luigi’s Box)

Luigi’s Box se specializuje na zvyšování prodejů e-shopům pomocí umělé inteligence a strojového učení. Nástroje startupu pro optimalizaci vyhledávání a doporučování produktů v současnosti využívá přes 3 500 evropských e-shopů, mezi které patří i přední e-commerce hráči jako jsou Alza, Acer, Benu, Electroworld, Košík.cz, O2 či Under Armour.

PŘEČTĚTE SI: Nové trendy v retailu komplikují byznys, ale také přinášejí obchodníkům příležitosti k expanzi, říká Petr Heller z Retailysu

Z aktuálních dat je patrný nárůst objemu vyhledávání na e-shopech už od prvního listopadového týdne, kdy ve většině segmentů narostla aktivita uživatelů o 10-30 % oproti předchozím týdnům. Na samotný víkend během Black Friday pak aktivita zákazníků na e-shopech vyrostla téměř na dvojnásobek.

Nejvíce se zákazníci zajímali o zdravotnické pomůcky a léky (růst vyhledávání o 121,6 %), knihy (93 %), hračky a další dětské zboží (92,5 %), elektroniku (78,9 %) či kosmetiku, která oproti předchozímu měsíci zaznamenala o 72,7 % více vyhledávacích dotazů. A zatímco módní segment zaznamenal růst pouhých 18 % oproti jiným  týdnům, jde stále o segment s největším objemem vyhledávání celkově. Zákazníci totiž při nákupu oděvů zadají až šestkrát více dotazů do vyhledávací funkce, než u jiných segmentů.

Zatímco v předchozích letech byl slevový víkend Black Friday pro zákazníky velkým lákadlem, ekonomická situace i vnímání slevových akcí samotnými zákazníky vedly k proměně nákupního chování. „Za poslední rok a půl je viditelný mírný pokles online prodejů napříč téměř celou e-commerce. Zákazníci více přemýšlí nad tím, co nakoupí, zaměřují se spíše na kvalitu a tak nakoupí i méně. Rostoucí citlivost na ceny také vede k vyšší konkurenci mezi obchody, přičemž důležitost lokality zůstává stále výrazným tématem v oblasti maloobchodu,“ dodává Nagy.

Gejza Nagy zakládal Luigi’s Box společně s Tomášem Kramárem (CTO) a Michalem Barlou (CPO) už v roce 2014. (Foto: Luigi’s Box)

Zákazníci jsou také mnohem více kritičtí k tomu, pokud na e-shopu nenajdou hledané zboží. Mnozí z nich totiž na slevové akce čekají i několik týdnů. Funkci vyhledávání tak používají zejména ve chvíli, kdy už ví, co chtějí nakoupit. Pokud se ale jejich vybraný produkt ve výsledcích vyhledávání nezobrazí, v průměru každý třetí zákazník e-shop ihned opustí.

Při správném nastavení vyhledávače skončí podle zkušeností Luigi’s Box bez výsledku pouhých 1-5 procent vyhledávání. U webů, které optimalizaci neřeší, je to v průměru 10-20 %, v některých případech dokonce až 40 %. Optimalizace vyhledávání je tak pro e-shopy klíčová, v průměru totiž prodej přes vyhledávání představuje čtvrtinu jejich celkového obratu, v některých segmentech dokonce více než polovinu.

Mezi nejčastější důvody, proč zákazníci nenajdou hledaný produkt, patří překlepy, použití cizojazyčného slova nebo zadání synonyma, k němuž nemá e-shop přiřazený výrobek. Všechny pro obchodníky představují potenciální ztrátu zisku.

PŘEČTĚTE SI: Hlídač shopů pro Evropskou komisi monitoroval chování e-shopů při Black Friday. Skoro polovina nabízela klamavé slevy

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články