Deset milionů eur pro estonský eAgronom. Po českých Soulmates Ventures do startupu vstupuje švédská Swedbank AB
eAgronom vytvořil platformu zaměřenou na stanovení uhlíkové stopy zemědělské produkce, Soulmates Ventures ho podpořil už poněkolikáté. (Foto: Pexels)

Deset milionů eur pro estonský eAgronom. Po českých Soulmates Ventures do startupu vstupuje švédská Swedbank AB

3. čvc 2024 Ondřej Černý 4 min

Pomáhat zemědělcům hospodařit s půdou udržitelně a produkovat kvalitnější potraviny – o to se snaží estonský startup eAgronom. Loni mu ke vstupu na tuzemský trh pomohl český akcelerátor a VC společnost Soulmates Ventures. Nyní získal startup dalších 5,8 milionu eur v investičním kole vedeném největší švédskou bankou Swedbank AB. Nové prostředky od investorů, mezi kterými je opět i Soulmates Ventures, plánuje startup využít pro rozšíření na klíčových trzích a škálování programů udržitelného zemědělství.

eAgronom založil v roce 2016 Robin Saluoks, který se svým týmem od té doby ušel značnou cestu. Aktuálně totiž firma spolupracuje s více než 3 000 zemědělci v deseti zemích v Evropě a ve čtyřech v Africe. Tento posun neušel ani investorům.

Ve Swedbank chceme svým klientům umožnit přechod na moderní ekonomiku pomocí nových produktů a služeb. Řešení, které přináší eAgronom, je skvělé pro naše zákazníky z oblasti zemědělství napříč Estonskem, Lotyšskem i Litvou. Touto investicí posouváme svoje závazky v eAgronomu, abychom posílili ekosystém partnerství ve prospěch zákazníků,“ uvedl Jon Lidefelt, ředitel bankovního oddělení pro Pobaltí ve Swedbank AB.

PŘEČTĚTE SI: Investoři ze Soulmates Ventures podpořili estonský startup eAgronom. Zaměřuje se na udržitelnost farmaření

Inovace a udržitelnost

Velký přínos v udržitelném, inovacemi poháněném a profitabilním zemědělství dlouhodobě vidí také čeští investoři ze Soulmates Ventures. „Technologie pro optimalizaci hospodaření s půdou, které eAgronom vyvíjí, nás již před rokem přesvědčily, abychom jako Soulmates Ventures do tohoto ambiciózního startupu investovali. Dlouhodobě sledujeme, jak se týmu úspěšně daří proměňovat evropské a africké zemědělství, a proto jsme se rozhodli jejich vizi podpořit ještě více,“ konstatoval Hynek Sochor, zakladatel akcelerátoru a venture kapitálové společnosti Soulmates Ventures. Ocenil také, že přínos estonského startupu začínají vnímat i velcí finanční hráči.

Hynek Sochor založil Soulmates Ventures v roce 2019. Dnes portfolio čítá 14 firem. (Foto: Soulmates Ventures)

Akcelerátor Soulmates Ventures eAgronomu už loni investicí ve výši 1 milionu eur. Nyní jej podpořil dalším půlmilionem eur. Do čela současného investičního kola se postavila největší švédská banka Swedbank AB, která startup podpořila částkou 4 miliony eur. Celkovou sumu ve výši 5,8 milionu eur v tomto kole vedle Soulmates Ventures doplnily také fondy Icos Capital a SmartCap Green Fund.

Estonský startup hodlá investici využít pro rozšiřování svého působení na důležitých trzích včetně regionu CEE, na podporu vzdělávání zemědělců a k zahájení prodeje uhlíkových kreditů v rámci svého programu, které zemědělcům přinášejí nové zdroje příjmů.

Ambicí eAgronomu je pomoci zemědělcům hospodařit s půdou svědomitě a produkovat kvalitnější potraviny. (Foto: Pexels)

Podpora změn v zemědělských postupech je klíčovým opatřením udržitelnosti a zásadní součástí mise eAgronomu. Výroba potravin je zodpovědná za přibližně 31 procent celkových emisí skleníkových plynů, přičemž 70 % těchto emisí vzniká na úrovni zemědělských podniků. Do roku 2050 bude podle predikcí potřeba vyprodukovat o 60 % více potravin, které by měly stačit pro uživení rostoucí populace. Ta má v tu dobu překonat hranici 9,3 miliardy lidí.

Zemědělci jsou tak nepostradatelnou součástí snahy o globální snížení emisí. Využitím uhlíkových insettingových a regenerativních zemědělských postupů chce eAgronom pomoci k výraznému snížení uhlíkové stopy. Zároveň je jeho cílem poskytovat skutečné finanční pobídky a vzdělávání pro zemědělce.

Průměrný zemědělec zažije pouze 40 sklizní. Nemá tedy příliš možností experimentovat s optimalizací produkce, proto je zemědělské odvětví extrémně konzervativní. Pokud něco víceméně funguje, má smysl v tom pokračovat. Udržitelné programy eAgronomu pomáhají snižovat rizika pro zemědělce tím, že poskytují vzdělávání a jasné incentivy. Probíhající kolo financování nám pomůže rozšířit tyto iniciativy mezi mnohem více zemědělců,“ myslí si Robin Saluoks, spoluzakladatel a CEO eAgronomu.

Zakladatel Robin Saluoks se se svou platformou dokázal už prosadit v deseti zemích v Evropě a ve čtyřech v Africe. (Foto: eAgronom)

Uhlíkový program se řídí nejpřísnějšími zásadami a metodikou vývoje stanovenými programem Verra pro výpočet emisí skleníkových plynů. Díky přímé spolupráci s eAgronomem již partnerské zemědělské podniky v Evropě a v Africe ukládají 525 000 tun CO 2 ročně, což zhruba odpovídá ročním emisím uhlíku 100 000 lidí. Společnost hodlá do roku 2025 rozšířit své působení na zemědělské ploše 4,1 milionu hektarů.

PŘEČTĚTE SI: Klimatické technologie jako bezpečný přístav v době krize. Napomáhá i politika států

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články