Evropské fondy rizikového kapitálu čelí poklesu, očekávání pro příští rok ale rostou
Dvě třetiny VC fondů hlásí pokles valuace svých portfoliových společností. Očekávají, že ceny budou klesat i nadále. (Ilustrační foto: Unsplash)

Evropské fondy rizikového kapitálu čelí poklesu, očekávání pro příští rok ale rostou

16. říj 2023 Ondřej Černý 2 min

Evropské fondy rizikového kapitálu získaly v letošním prvním pololetí sedm miliard eur. Oproti stejnému období roku 2022 jde o téměř poloviční pokles. Z výzkumu vypracovaného Evropským investičním fondem ale také vyplývá, že přestože řada ukazatelů klesla na své historické minimum, očekávání pro příštích dvanáct měsíců se zlepšilo, především co se získávání prostředků a exitů týče.

Evropský investiční fond (EIF) oslovil téměř 500 evropských VC fondů, aby získal jejich pohled na aktuální situaci. A popravdě řečeno, probírání se sesbíranými daty nebylo veselým čtením. Výrazná většina oslovených (70 procent) aktuálně považuje snahu o získání prostředků pro své fondy za obtížnou. Ostatně dva ze tří manažerů VC fondů vnímají fundraising za největší výzvu pro rok 2023.

Za další oříšek v současné situaci pak považují úspěšné hledání investorů. Podíl respondentů, kteří uvedli, že je snadné najít v současnosti spoluinvestory, klesl na rekordní minimum (13 %). Zatímco průměrná výše nových investic se zvyšuje, jejich tempo v letošním prvním pololetí velmi výrazně zpomalilo. I proto většina VC fondů zaznamenala pokles konkurence mezi investory. Dobrou zprávou v této souvislosti tak je, že více než 80 % respondentů letos investovalo jak do nových obchodů, tak navýšilo svou expozici ve svých portfoliových společnostech.

Přístup k externímu financování firem v portfoliích VC se výrazně ztížil. Důvodem je samozřejmě nárůst úrokových sazeb, který jakékoliv financování prodražuje. Dvě třetiny VC fondů i z tohoto důvodu hlásí pokles valuace svých portfoliových společností. Očekávají také, že ceny budou klesat i nadále.

Další nedobrou zprávou, která z průzkumu vyplynula je, že u většiny VC fondů se jejich portfoliovým společnostem daří hůře než v době pandemie covidu. I proto respondenti průzkumu očekávají, že bude docházet k většímu počtu insolvencí než jaký byl zaznamenán v loňském roce. Žádné insolvence v rámci svých portfoliových společností neočekává pouze čtvrtina manažerů fondů rizikového kapitálu.

V souvislosti s tím je logické, že pravděpodobnost exitů se v letošním roce výrazně snížila. Vnímá to tak 72 procent oslovených respondentů. Problémem je nedostatečná likvidita trhů při případném IPO a potíže při hledání potenciálních kupců.

PŘEČTĚTE SI: Půl na půl. Takové je riziko evropských VC fondů, že jejich investice nezasvítí

Světlo na konci tunelu v podobě zlepšení situace v následujících 12 měsících vidí třetina dotázaných. Na druhou stranu, důvěra v dlouhodobé vyhlídky růstu odvětví rizikového kapitálu podle údajů z průzkumu poklesla.

Pesimistické vnímání trhu v roce 2022 se v letošním roce dokonce ještě zhoršilo. Podle názoru zástupců VC fondů dosáhne v letošním roce za celou dobu měření tohoto indikátoru historického minima. Zatímco více než dvě třetiny VC fondů (68 %) vnímají stávající situaci negativně, pouhá dvě procenta manažerů VC fondů vnímají aktuálně oblast fundraisingu pozitivně.

Přesto jsou očekávání pro období nejbližších dvanácti měsíců spíše pozitivní. Zlepšení situace očekávají téměř dvě pětiny respondentů (39 %), což je oproti loňskému minimu (15 %) nejen znatelné zlepšení, ale také historické maximum.

Fondy rizikového kapitálu vidí jako klíčové pro své investiční aktivity o Německo, Francii a Nizozemsko. Nejslibnějšími zeměmi pro investice rizikového kapitálu v příštích 12 měsících jsou pak dle výzkumu Německo, Spojené království a Francie.

PŘEČTĚTE SI: Obchody fondů rizikového kapitálu v Evropě zaznamenaly v 1Q 2023 pokles

Ondřej Černý

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Průzkumy, Eko
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články