Nové trendy v retailu komplikují byznys, ale také přinášejí obchodníkům příležitosti k expanzi, říká Petr Heller z Retailysu
Petr Heller, CEO Retailys Foto: Retailys

Nové trendy v retailu komplikují byznys, ale také přinášejí obchodníkům příležitosti k expanzi, říká Petr Heller z Retailysu

15. čvc 2022 Petr Blažek 5 min

Retailys, to je cca 25členný tým vývojářů, techniků, konzultantů a obchodníků. Do dvou let by chtěli tým zdvojnásobit. Připravují také novou marketingovou strategii. „Dnes je situace v e-commerce zcela jiná než před třemi čtyřmi lety, kdy zahraniční expanze nebylo pro většinu firem aktuální téma. To se změnilo a firmy teď hledají vhodné cesty a nástroje, jak do zahraničí nejefektivněji prodávat. To nám výrazně nahrává,“ říká Petr Heller, zakladatel a CEO společnosti Retailys pro SJ News.

Jak jsme psali, Retailys plánuje založit další pobočku: vedle těch stávajících v Londýně a v Singapuru chce mít zastoupení i v USA. Položili jsme v té souvislosti Petru Hellerovi několik otázek.

Hledáte v USA primárně zákazníky, partnery, nebo investory?

Prioritou jsou pro nás noví zákazníci, protože tam vidíme příležitost. Pro americké obchodníky je expanze do Evropy obtížná. Množství e-commerce trhů s rozdílnými zvyklostmi a lokálními specifiky je oproti americkému trhu mnohonásobně vyšší, a proto jim chceme nabídnout komplexní nástroj, který jim celou expanzi usnadní.

V Evropě je velké množství online tržišť a různých cenových srovnávačů. V posledních letech zažívají boom a v každém státě můžeme naleznout alespoň jedno velké online tržiště, kam se vyplatí nahrát své produkty. Je to někdy snadnější cesta, než zakládání e-shopu, a ta nejvýznamnější z nich najdete v portfoliu Retailys. Nicméně pro úspěšnou expanzi to nestačí. Pokud by si obchodník vyhledal, že například Mall.cz je největší tržiště u nás, začal na něm prodávat a tvrdil, že ovládl český trh, bude daleko od pravdy. U nás přece existují i další tržiště, různé srovnávače a další možnosti, jak online prodávat zboží. My ty trhy známe a umíme na nich prodávat – a nabídneme to dalším americkým firmám.

Založením další pobočky v USA získáme ale i nové možnosti pro klienty z Evropy, kteří by chtěli expandovat do USA – a k tomu potřebujeme navázat spolupráci s dalšími partnery. V tom nám založení místní pobočky pomůže, protože budeme pro partnery logicky důvěryhodnější, než jsme byli jako entita odněkud z Evropy.

Vlastníte také pobočku v Singapuru, takže máte přehled o asijské e-commerce. Je hodně odlišná od evropské?

Obecně se dá říci, že nákupní zvyklosti jsou tam jiné. Pokud se podíváme na jihovýchodní Asii a Čínu, tak již téměř 100 % populace tam nakupuje online. Čínská e-commerce a s-commerce (social commerce, prodej přes sociální sítě – pozn. red.) dohromady tvoří 13 procent světových online prodejů. Podíl s-commerce tam rychle roste a takzvané livestream nákupy nebo nákupy přes virtuální realitu se v Číně také pomalu stávají běžnou praxí.

Co se týče online tržišť, tak mimo ta notoricky známá jako Alibaba či Wish jsou na asijském kontinentu další, která zaměstnávají tisíce lidí a tady nejsou moc známá. Například Yandex, který dominuje v Rusku či bývalých republikách SSSR, v Japonsku Rakuten či Lohaco, nebo srovnávač Kakaku.

Jaké další novinky kromě založení pobočky v USA máte v plánu?

Kromě zahraničí rozšiřujeme i naše pobočky v Čechách: nedávno jsme založili pobočku v Plzni a vytvořili další tým. Posilujeme především oddělení vývoje.

Klíčovým úkolem je ale samozřejmě další rozvoj produktu jako takového, tedy nové integrace a napojení na nové globální prodejní kanály, šablonovací systém, a obecně zjednodušení a zpřehlednění ovládání celého systému pro zákazníka. Cílovým stavem je dostat Retailys do stavu, aby skutečně každá prodejní firma byla schopna expandovat do celé Evropy doslova na pár kliknutí. Věříme, že Retailys se tak stane pro tyto expandující obchodníky první volbou.

Asi nejdůležitější pro zákazníky je integrace dalších online tržišť. Například Kaufland: na německém tržišti Kauflandu již naši klienti úspěšně prodávají – dokonce už v polovině roku 2021 jsme se stali prvním oficiálním partnerem v České republice – a na spuštění české a slovenské verze bude Retailys připraven.

Z jakých zemí kromě ČR jsou vaši klienti a jaký je zájem o hledání nových prodejních příležitostí?

Čeští obchodníci tvoří přibližně 70 procent našich klientů a zájem o obchodní expanzi u nich. Zbylých 30 procent tvoří zahraniční klienti z evropských zemí, především z Německa, Polska, Slovenska, ale také z Francie. Aktivity v jihovýchodní Asii jsme bohužel museli omezit, protože provoz naší pobočky v Singapuru nám stále komplikuje Covid.

Co se týče zájmu obchodníků o expanzi, ten výrazně roste. Nahrávají tomu především události posledních let. Pandemie koronaviru zapříčinila, že i menší obchodníci začali prodávat online a kvůli velké konkurenci v ČR – statisticky je u nás největší počet e-shopů na počet obyvatel – firmy hledají nové možnosti zvyšování tržeb. Významným faktorem je také rostoucí popularita online tržišť a jejich počet.

Jaké trendy v oblasti e-commerce pozorujete?

Jednak pokračují nebo akcelerují dlouhodobější trendy. Roste podíl nákupů přes mobilní zařízení – u našich klientů je to v průměru zhruba 60 procent, a i v Evropě se rozmáhá nakupování přes sociální sítě. Na popularitě nabývá také nakupování takzvaně z druhé ruky neboli re-commerce, což umožňují i některá online tržiště.

Vedle toho se objevuje využívání virtuální reality při nakupování, roste podíl automatizace procesů a využívání umělé inteligence, například k doporučování vhodných či příbuzných produktů. Velké změny probíhají i v logistice: objevují se roboti, často vybaveni pokročilými algoritmy na bázi umělé inteligence, kteří se starají o sklad nebo o výdejní boxy. Rozvoj je také v oblasti finálního doručení zboží. Tam jde o řešení typu dodávka zboží do kufru auta a podobně.

Co se týče obchodních modelů, rozmáhá se tzv. model D2C, tedy Direct-to-Consumer. Jedná se o model, kdy výrobce z obchodního řetězce vynechá prostředníka a své produkty distribuuje přímo ke koncovému zákazníkovi.

Tento trend vám nahrává, ne?

Samozřejmě, protože výrobce se stává i prodejcem a jeho zájmem je distribuce zboží na co nejvíce kanálech – ale nemá potřebnou expertízu ani kapacity. Tím spíš, že nároky rostou, také v souvislosti s dalším trendem v retailu. Jde o totální integraci tradičního online obchodu s tím původním kamenným a logistikou. Z pohledu zákazníka mizí rozdíly v nákupu na jednotlivých tržištích, e-shopech či kamenných obchodech: na všech prodejních kanálech využívá stejný „profil“, všude má stejné ceny a podmínky – mimochodem, čím dál častěji individualizované. Tento koncept razí čínský retailový gigant Alibaba od roku 2017 a já jsem přesvědčen, že to je budoucnost e-commerce. Schopnost centralizace všech možných produktových a zákaznických dat ze všech kanálů do jednoho systému je to, co bude v budoucnu odlišovat úspěšné obchodníky od těch neúspěšných. Pro ty, kdo stále využívají pro každý svůj prodejní kanál nezávislá řešení, která mezi sebou komunikují velmi složitě či dokonce vůbec, nabízí Retailys cestu mezi ty úspěšné.

Petr Blažek

Editor se zájmem o finance a technologie.

Další články autora →

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!
Přečtěte si dále
Související témata: Startupy, Osobnosti
Nenechte si uplavat nové články!
Váš e-mail
Sledujte nás:
Další články